
3GPP TSG-RAN WG2 Meeting #111-e                                                    R2-2006623
Electronic, 17th – 28th August 2020

Source:	CATT 
[bookmark: Title]Title:	Remaining Issue of the UL/SL Prioritization
[bookmark: Source]Agenda Item:	6.4.3
[bookmark: DocumentFor]Document for:	Discussion and Decision

Introduction
[bookmark: OLE_LINK1][bookmark: OLE_LINK2]In RAN2#110-e meeting, some MAC issues were discussed in AT110-e #704 offline discussion. Most of the recommendations were agreed, but the recommendation on UL/SL priority thresholds are not configured was not agreed due to the online time limitation. In this contribution, this issue will be further discussed.
Discussion
As been agreed in RAN2#109-e, the case which the RAN node is not upgraded yet has to be supported in NR V2X. In this case, RAN node does not support the SL configuration due to reasons like the RAN node is not upgraded yet. Hence, question 1A was discussed in [1].
Question 1A: Do we need to specify something more than the existing specification to take into account the prioritization case when UE is under SL incapable RAN node?
· Option A1: No, the current specification is enough. i.e. when UE is under SL incapable RAN node, UE uses LTE V2X method for UL/SL prioritization, i.e., only emergency call and MSG1/MSG3 in RACH gets prioritized.
· Option A2: Yes (explain what we should additionally specify, if selected)
· Option A3: In case the threshold(s) are not configured by an SL incapable RAN node, the NR UL is always prioritized over LTE/NR SL TX
In the offline summary, 15 of 22 companies support option A3. Therefore, the following recommendation was made:
Recommendation 1A: Agree on A3: In case the threshold(s) are not configured by an SL incapable RAN node, the NR UL is always prioritized over LTE/NR SL TX.
In order to solve this remaining issue and made the solution clearly, it had better confirm the above recommendation 1A as agreement. 
Proposal 1: Confirm the recommendation 1A from RAN2#110-e as agreement, i.e. in case the threshold(s) are not configured by an SL incapable RAN node, the NR UL is always prioritized over LTE/NR SL TX. 
Question 1A is for the case that RAN node is SL incapable node. In the following, we will analyze whether it can be extended to the case that the UE is under SL capable RAN node, but the UL/SL priority thresholds are not configured. 
Regarding to the UL/SL threshold(s) not configured, there are three cases, shown in the following table:
                                 Table-1   Scenarios for UL/SL threshold(s) is not configured
	Scenarios
	UL
	SL

	1
	Configured
	Not configured

	2
	Not configured
	Configured

	3
	Not configured
	Not configured


Regarding to scenario 1 and scenario 3, if SL priority threshold is not configured, SL transmission can’t be prioritized by comparing with the threshold. Therefore, UL transmission is prioritized over SL transmission.
Proposal 2: If SL priority threshold is not configured, the NR UL is always prioritized over LTE/NR SL TX. 
Regarding to scenario 2, if UL priority threshold is not configured, but SL priority threshold is configured, UE can determine whether SL is prioritized based on comparison with configured SL threshold. UL will be prioritized when SL is de-prioritized even if no configured UL threshold. Therefore, LTE-solution is used if UL priority threshold is not configured.
Proposal 3: LTE-solution is used if UL priority threshold is not configured, i.e. emergency call and MSG1/MSG3 in RACH are always prioritized, and for other cases, SL transmission is prioritized if its priority is lower than the configured SL threshold.
In the following, we will analyze whether there is any impact of the existing specification to support above proposals.
In TS 38.321 section 5.22.1.3.1a, the conditions of prioritizing the transmission of NR sidelink communication are as below:
	The transmission of the MAC PDU is prioritized over uplink transmissions of the MAC entity or the other MAC entity if the following conditions are met:
1>	if the MAC entity is not able to perform this sidelink transmission simultaneously with all uplink transmissions at the time of the transmission, and
1>	if uplink transmission is neither prioritized as specified in clause 5.4.2.2 nor prioritized by upper layer according to TS 23.287 [19]; and
1>	if the value of the highest priority of logical channel(s) and a MAC CE in the MAC PDU is lower than sl-PrioritizationThres if sl-PrioritizationThres is configured.


In TS 38.321 section 5.4.2.2, the conditions of prioritizing the transmission of uplink communication are below:
	The transmission of the MAC PDU is prioritized over sidelink transmission or can be performed simultaneously with sidelink transmission if one of the following conditions is met:
2>	if there are both a sidelink grant for transmission of NR sidelink communication and a configured grant for transmission of V2X sidelink communication on SL-SCH as described in clause 5.14.1.2.2 of TS 36.321 [22] at the time of the transmission, and neither the transmission of NR sidelink communication is prioritized as described in clause 5.22.1.3.1 nor the transmissions of V2X sidelink communication is prioritized as described in clause 5.4.2.2 of TS 36.321 [22]; or
2>	if there are both a sidelink grant for transmission of NR sidelink communication and a configured grant for transmission of V2X sidelink communication on SL-SCH as described in clause 5.14.1.2.2 of TS 36.321 [22] at the time of the transmission, and the value of the highest priority of the logical channel(s) in the MAC PDU is lower than ul-PrioritizationThres if ul-PrioritizationThres is configured; or
2>	if there are both a sidelink grant for transmission of NR sidelink communication and a configured grant for transmission of V2X sidelink communication on SL-SCH as described in clause 5.14.1.2.2 of TS 36.321 [22] at the time of the transmission, and the MAC entity is able to perform this UL transmission simultaneously with both the transmission of NR sidelink communication which is prioritized as described in clause 5.22.1.3.1 and the transmissions of V2X sidelink communication which are prioritized as described in clause 5.14.1.2.2 of TS 36.321 [22]; or
2>	if there is only configured grant(s) for transmission of V2X sidelink communication on SL-SCH as described in clause 5.14.1.2.2 of TS 36.321 [22] at the time of the transmission, and either none of the transmissions of V2X sidelink communication is prioritized as described in clause 5.4.2.2 of TS 36.321 [22] or the MAC entity is able to perform this UL transmission simultaneously with the transmissions of V2X sidelink communication which are prioritized as described in clause 5.14.1.2.2 of TS 36.321 [22]; or
2>	if there is only a sidelink grant for transmission of NR sidelink communication at the time of the transmission, and if the transmission of NR sidelink communication is not prioritized as described in clause 5.22.1.3.1, or the value of the highest priority of the logical channel(s) in the MAC PDU is lower than ul-PrioritizationThres if ul-PrioritizationThres is configured, or there is a sidelink grant for transmission of NR sidelink communication at the time of the transmission, and the MAC entity is able to perform this UL transmission simultaneously with the transmission of NR sidelink communication which is prioritized as described in clause 5.22.1.3.1:


For scenario 1 and scenario 3, according to the description in section 5.22.1.3.1a of TS38.321, “If the value of the highest priority of logical channel(s) and a MAC CE in the MAC PDU is lower than sl-PrioritizationThres if sl-PrioritizationThres is configured” is a mandatory condition of prioritizing the NR sidelink communication. Therefore, if sl-PrioritizationThres is not configured, NR sidelink transmission shall not be prioritized. According to the description in section 5.4.2.2 of TS38.321, if the SL is not prioritized, UL should be prioritized. Hence, for scenario 1 and scenario 3, if sl-PrioritizationThres is not configured, UL is always prioritized.
Observation 1: According to the description of section 5.22.1.3.1a and section of 5.4.2.2 of TS38.321, it is already stated that if the SL priority threshold is not configured, the UL is always prioritized no matter whether the UL threshold is configured or not. 
Regarding to scenario 2, according to section 5.4.2.2 of TS38.321, “the value of the highest priority of the logical channel(s) in the MAC PDU is lower than ul-PrioritizationThres if ul-PrioritizationThres is configured” is one of sufficient  conditions for prioritizing the uplink communication. If ul-PrioritizationThres is not configured, the prioritization of uplink transmission depends on the condition of “if the transmission of NR sidelink communication is not prioritized”. Therefore, LTE UL/SL prioritization rule shall be used when ul-PrioritizationThres is not configured. 
Observation 2: According to the description of section 5.4.2.2 of TS38.321, it is already stated that if the UL priority threshold is not configured, UE uses LTE V2X solution for UL/SL prioritization, i.e. emergency call and MSG1/MSG3 in RACH are always prioritized, and for other cases, SL transmission is prioritized if its priority is lower than the configured SL threshold. 
Based on the above analysis, the above proposal 1, proposal 2 and proposal 3 has already been reflected in the MAC specification, no further specification efforts are needed.
Proposal 4: No specification effort is needed for Proposal 1, Proposal 2 and Proposal 3.
Conclusion
This contribution discusses UL/SL prioritization rule when UL/SL priority thresholds are not configured and provides the following observations and proposals.
Proposal 1: Confirm the recommendation 1A from RAN2#110-e, i.e. in case the threshold(s) are not configured by an SL incapable RAN node, the NR UL is always prioritized over LTE/NR SL TX. 
Proposal 2: In case the SL priority threshold is not configured, the NR UL is always prioritized over LTE/NR SL TX. 
Proposal 3: LTE-solution is used if UL priority threshold is not configured, i.e. emergency call and MSG1/MSG3 in RACH are always prioritized, and for other cases, SL transmission is prioritized if its priority is lower than the configured SL threshold.
Observation 1: According to the description of section 5.22.1.3.1 and section of 5.4.2.2 of TS38.321, it is already stated that if the SL priority threshold is not configured, the UL is always prioritized no matter whether the UL threshold is configured or not. 
[bookmark: _GoBack]Observation 2: According to the description of section 5.4.2.2 of TS38.321, it is already stated that if the UL priority threshold is not configured, UE uses LTE V2X solution for UL/SL prioritization, i.e. emergency call and MSG1/MSG3 in RACH are always prioritized, and for other cases, SL transmission is prioritized if its priority is lower than the configured SL threshold. 
Proposal 4: No specification effort is needed for Proposal 1, Proposal 2 and Proposal 3.
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