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Introduction
In this paper, we discuss the following issues related to SCell BFR: 
· Whether UE may use a UL grant scheduled on a SCell where BFR has been triggered;
· Whether SCell BFR MAC CE should use a bitmap of carriers or explicit index of carriers;
· Whether we may use the same MAC CE for BFR for SpCell
· LCP priority of SCell BFR MAC CE.
Discussion
UL grant selection for BFR MAC CE
In an email discussion after RAN2#107bis, as well as online discussion at RAN2 #108 meetings, RAN2 discussed the issue whether BFR MAC CE can be transmitted on Scell(s) where beam failure recovery has been triggered. However, the discussions were inconclusive. 
There has been Q&A LS between RAN1 and RAN2 on this issue too:  
Q1: Can the UE transmit BFR MAC CE using UL grant of any serving cell or should there be a restriction not to send it on failed serving cell(s)?
R1: At least from RAN1 perspective, there is no need for introducing such restrictions on MAC CE transmission for BFR in Rel-16.

According to TS38.213 Section 6, PHY triggers a failure indication to upper layer when the radio link quality of configured BFD resources in the set is worse than the threshold Qout,LR. Failure indications are fed into the beam failure detection algorithm, which eventually triggers BFR when conditions specified in specified in TS38.321 are met.
The threshold Qout,LR likely is configured based on certain BLER target for PDCCH reception. Therefore, if radio link quality is about at the same level as Qout,LR, UE may still be able to receive PDCCH messages. This is the main argument used by proponents of the proposal that UE can use any UL grant, include those on SCells where BFR has been triggered. However, we think such a view is only one of the possible causes of beam failure. 
In multi-beam operation, especially when beams are narrow, radio link quality may not decay gradually in a predictable manner, as for FR1 links. In fact, UE may lose track of its signal, due to sudden change in propagation path of the signal or new obstacles in the path (aka “blockage”). When UE’s signal is blocked, UE would experience a large, abrupt drop in its radio link quality. If that is the cause to beam failure, then UE may no longer have a functioning link to/from gNB when BFR is triggered. If this UE has channel reciprocity, then UE can defer from the measured radio link quality of its DL beams that its UL beams do not work either. In this case, clearly it is not sensible for UE to use a UL grant on the failed cell to send the BFR MAC CE.      
Observation 1. If beam failure on a cell is caused by blockage of signal, then uplink on that cell may not be usable.
On the other hand, not all beam failures may be caused by blockage of signal. In some cases, it can be caused by the same kind of path loss as that on FR1 links, i.e. as path loss increases, radio link quality drops below Qout,LR, which eventually triggers BFR. But since this process is a gradual one, when BFR is triggered, radio link quality likely is not far off from Qout,LR and thus UE’s BLER has not increased to a unusable level. Therefore, UE’s DL/UL may still be used to send and receive data. If there happens to a UL grant available on that link when BFR is triggered, UE should be able to allow to use that UL grant to send the BFR MAC CE instead of triggering a PUCCH transmission. 
Observation 2. If beam failure on a cell is caused by gradual degradation of link quality, then uplink grants on that cell may still be usable.
In the field we have seen both scenarios. Therefore, it does not make sense to mandate one behavior while exclude the other. Moreover, since only UE have a good estimate/prediction whether its uplink on the failed SCell still works or not, we think the best solution is to leave it to UE implement whether it may use a UL grant scheduled in a SCell where beam failure recovery has been triggered to send a SCell BFR MAC CE.
Proposal 1. It is up to UE implementation whether it can use UL grant scheduled in a cell where beam failure recovery has been triggered to send a BFR MAC CE.
A text proposal based on the Proposal 1 above is provided in Annex for discussion and agreement.
Proposal 2. Adopt the text proposal provided in the Annex.
Format of BFR MAC CE 
In the email discussion on [108#70] [NR-eMIMO] BFR MAC CE design, two options were provided:
· Option 1. Use a bitmap to indicate SCells that have failed beams;
· Option 2. Use explicit SCell index to indicate SCells that have failed beams.
Although a majority of companies have selected Option 1, we do not think it is the right choice for BFR MAC CE design.
Before we provide our analysis, we’d like to share a few facts that we have observed from typical FR2 deployments as well as operators’ plan in the future: 
· Most deployments so far are intra-band CA, which typically use no more than 2 beams across carriers. In case of inter-band CA, Rel-16 supports only 2 bands and each band typically has no more than two beams. Such configurations are expected to stay the same in the near future.
· Very few operators deploy more than 8 FR2 carriers in a NR cell group. Most typical configurations in the field or in expected deployment is 4 carriers with 400MHz each.
· In FR1+FR2 mixed CA, operators may deploy some FR1 carriers. Although any number of FR1 carriers can be configured (without going beyond the limit of 16 DL carriers per cell group [TS38.322]), many deployments configures 1 or a small number of FR1 cells. Because one of the main uses of FR1 is to provide coverage and reliability, not throughput. Moreover, very few operators configure BFD for FR1 cells.
Reason 1.
In theory, each serving cell can be configured with its own beams. But in reality, few networks do that. In typical intra-band CA deployment, all carriers may be served by the same beam. If beam failure is caused by blockage, UE only needs to indicate BFR for one carrier to reconfigure the beam. It is redundant to report beam failure on all carriers (in fact, there is no need to configure BFD on all carriers in this case). If beam failure is triggered only on one or a set of carriers (e.g. due to interference on those carriers), UE also only needs to report beam failure on one carrier, since only one beam is used.
Even if more than one beam is used, the same argument still applies, i.e. UE does not need to indicate beam failure on all failed carriers, if only small number of beams are used to support the carriers.   
Observation 3. UE does not need to report beam failure for all carriers, if those carriers are supported by a common beam. 
Reason 2.
It seems that most companies did not consider FR1+FR2 mixed CA during the email discussion. In the mixed CA configuration, it is not uncommon that network configures more than 8 carriers in total. But among them, no more than 8 would be FR2 carriers. Since most operators do not configure BFD on FR1 carriers, the bitmap based MAC CE design can be very inefficient, i.e. if the total number of carriers is more than 8, it would mean that in typical configuration more than 75% of the bits in the bitmap are never used but they are included in the MAC CE any way. 
In addition, NR supports up to 16 carriers. There is no point to use 32 bit bitmap. If in the future releases, more carriers are supported. 
BFR MAC CE is transmitted on uplink. Since BFR can be triggered due to low link budget, size of the MAC CE does matter and hence should be considered in its design. This is different from, say, SCell De/-Activation MAC CE, which is sent on downlink and its design can be less sensitive to size.
Observation 4. Bitmap based design, especially the one with 4-byte bitmap, can be very inefficient for FR1+FR2 mixed CA.
Reason 3.
In the email discussion, quite some companies used the argument that this BFR MAC CE should follow the same design as other MAC CEs with multiple entry format (SCell de/-activation MAC CE and PHR MAC CE in particular). However, in our view, BFR MAC CE has quite different design requirements from those MAC CEs. 
For example, SCell de/-activation MAC CE is sent on DL, so its size does not matter as much as UL MAC CEs. In addition, due to miscommunication between RAN1 and RAN2, RAN2 agreed to use 32-bit map, even though the maximum number of carriers supported by NR is 16. But for BFR MAC CE, as argued earlier, its size should be as small as possible.  
PHR MAC CE is even more different, because UE is required to report all carriers in both cell groups, which can include up to 32 carriers. Therefore, bitmap has to be used. But for BFR MAC CE, as argued above, what UE needs to indicate actually is beam, not carrier. So variable number of cell index is more efficient than fixed-size bitmap. 
Observation 5. The format of BFR MAC CE does not have to follow those of other MAC CEs, as they have different design requirements.    
Based on the above observations, we think a format that uses variable number of cell index is a more sensible choice for SCell BFR MAC CE. In addition, it is also clear from the above discussion that UE should be allowed to determine which set of carriers to report beam failure.
Proposal 3. 	BFR MAC CE uses variable number of cell index instead of a bitmap to indicate the set of cells with beam failure.
Proposal 4. 	UE can choose which cell(s) to report in BFR MAC CE.
Proposal 5. 	Adopt the BFR MAC CE format in the Annex A.2.
LCP priority of BFR MAC CE
In our view, BFR MAC CE should have higher priority than BSR MAC CE. When a UL grant is received based on the dedicated SR for SCell BFR, if there is a BSR MAC CE and BSR MAC CE has higher priority, the BSR MAC CE will be accommodated before BFR MAC CE. This does not align with RAN1 intention that ‘higher priority for SCell BFR PUCCH than normal SR’. 
As to whether BFR MAC CE should have higher or lower LCP priority than the Configured Grant Confirmation MAC CE, we do not have strong preference from UE’s point of view. In the case where the Configured Grant Confirmation MAC CE is for deactivation of configured grants, it seems more urgent for UE to release resources than recovering its beam(s). Therefore, it may be beneficial from network’s perspective to assign BFR MAC CE a priority lower than Configured Grant Confirmation MAC CE.
Proposal 6. 	BFR MAC CE has an LCP priority higher than BSR MAC CE but lower than Configured Grant Confirmation MAC CE.
BFR for SpCell using MAC CE
The BFR MAC CE under discussion was initially introduced for recovering beam failure on SCells. However, we see benefits for using this MAC CE to recover beam failure on all serving cells, include SpCell.  
Currently BFR for SpCell is performed only based on RACH procedure. Even if CFRA based BFR is perform, depend on PRACH configuration for BFR, there can be some latency before UE can use the RACH occasion associated with its new candidate beam. In that case, it is faster to send a MAC CE to request beam reconfiguration, if there is a UL grant readily available on a carrier which still has good link quality. 
Proposal 7. 	The BFR MAC CE can be used for both SpCell and SCell. 
If proposal 1 is agreed, then UE has two possible ways to perform BFR for SpCell, i.e. either by RACH or MAC CE (which may involve triggering SR). We think which procedure to use can be up to UE implementation, depend on whichever one UE determines to be faster to recover its beams. 
Proposal 8. 	It is up to UE implementation whether to trigger RACH or send BFR MAC CE to perform BFR for SpCell. 
Conclusion
Based on the above discussion, we recommend RAN2 to discuss and adopt the following proposals: 
Observation 1. If beam failure on a cell is caused by blockage of signal, then uplink on that cell may not be usable.
Observation 2. If beam failure on a cell is caused by gradual degradation of link quality, then uplink grants on that cell may still be usable.
Proposal 1. 	It is up to UE implementation whether it can use UL grant scheduled in a cell where beam failure recovery has been triggered to send a BFR MAC CE.
Proposal 2. 	Adopt the text proposal provided in the Annex A.1.
-------------------
Observation 3. UE does not need to report beam failure for all carriers, if those carriers are supported by a common beam. 
Observation 4. Bitmap based design, especially the one with 4-byte bitmap, can be very inefficient for FR1+FR2 mixed CA.
Observation 5. The format of BFR MAC CE does not have to follow those of other MAC CEs, as they have different design requirements.    
Proposal 3. 	BFR MAC CE uses variable number of cell index instead of a bitmap to indicate the set of cells with beam failure.
Proposal 4. 	UE can choose which cell(s) to report in BFR MAC CE.
Proposal 5. 	Adopt the BFR MAC CE format in the Annex A.2.
-------------------
Proposal 6. 	BFR MAC CE has an LCP priority higher than BSR MAC CE but lower than Configured Grant Confirmation MAC CE.
-------------------
Proposal 7. 	The BFR MAC CE can be used for both SpCell and SCell. 
[bookmark: _GoBack]Proposal 8. 	It is up to UE implementation whether to trigger RACH or send MAC CE to perform BFR for SpCell. 
Annex – text proposal
A.1 subclause 5.17 in TS38.32
Note: The baseline is from the 38.321 running CR agreed at end of Phase 1 email discussion of NR 108#69.
--------------------------------------------------- TP starts -------------------------------------------------------
5.17	Beam Failure Detection and Recovery procedure
The MAC entity may be configured by RRC per Serving Cell with a beam failure recovery procedure which is used for indicating to the serving gNB of a new SSB or CSI-RS when beam failure is detected on the serving SSB(s)/CSI-RS(s). Beam failure is detected by counting beam failure instance indication from the lower layers to the MAC entity. If beamFailureRecoveryConfig is reconfigured by upper layers during an ongoing Random Access procedure for beam failure recovery for SpCell, the MAC entity shall stop the ongoing Random Access procedure and initiate a Random Access procedure using the new configuration.
RRC configures the following parameters in the BeamFailureRecoveryConfig and the RadioLinkMonitoringConfig for the Beam Failure Detection and Recovery procedure:
-	beamFailureInstanceMaxCount for the beam failure detection;
-	beamFailureDetectionTimer for the beam failure detection;
-	beamFailureRecoveryTimer for the beam failure recovery procedure;
-	rsrp-ThresholdSSB: an RSRP threshold for the beam failure recovery;
-	powerRampingStep: powerRampingStep for the beam failure recovery;
-	powerRampingStepHighPriority: powerRampingStepHighPriority for the beam failure recovery;
-	preambleReceivedTargetPower: preambleReceivedTargetPower for the beam failure recovery;
-	preambleTransMax: preambleTransMax for the beam failure recovery;
-	scalingFactorBI: scalingFactorBI for the beam failure recovery;
-	ssb-perRACH-Occasion: ssb-perRACH-Occasion for the beam failure recovery;
-	ra-ResponseWindow: the time window to monitor response(s) for the beam failure recovery using contention-free Random Access Preamble;
-	prach-ConfigurationIndex: prach-ConfigurationIndex for the beam failure recovery;
-	ra-ssb-OccasionMaskIndex: ra-ssb-OccasionMaskIndex for the beam failure recovery;
-	ra-OccasionList: ra-OccasionList for the beam failure recovery.
Editors Note: The specific parameters for SCell BFR will be replicated here after they are settled.
The following UE variables are used for the beam failure detection procedure:
-	BFI_COUNTER: counter for beam failure instance indication which is initially set to 0.
The MAC entity shall for each Serving Cell configured for beam failure detection:
1>	if beam failure instance indication has been received from lower layers:
2>	start or restart the beamFailureDetectionTimer;
2>	increment BFI_COUNTER by 1;
2>	if BFI_COUNTER >= beamFailureInstanceMaxCount:
3>	if the Serving Cell is SCell:
4>	trigger a BFR for this Serving Cell;
3>	else:
4>	initiate a Random Access procedure (see clause 5.1) on the SpCell.
1>	if the beamFailureDetectionTimer expires; or
1>	if beamFailureDetectionTimer, beamFailureInstanceMaxCount, or any of the reference signals used for beam failure detection is reconfigured by upper layers associated with this Serving Cell:
2>	set BFI_COUNTER to 0.
1>	if the Serving Cell is SpCell and the Random Access procedure is successfully completed (see clause 5.1):
2>	set BFI_COUNTER to 0;
2>	stop the beamFailureRecoveryTimer, if configured;
2>	consider the Beam Failure Recovery procedure successfully completed.
1>	else if the Serving Cell is SCell; and
1>	if a PDCCH addressed to C-RNTI indicating uplink grant for a new transmission is received for the HARQ process used for the transmission of the SCell BFR MAC CE which contains beam failure recovery information of this Serving Cell:
2>	set BFI_COUNTER to 0;
2>	consider the Beam Failure Recovery procedure successfully completed and cancel all the triggered BFRs for this Serving Cell.
The MAC entity shall:
1>	if the Beam Failure Recovery procedure determines that at least one BFR has been triggered and not cancelled:
2>	if valid UL-SCH resources are available for a new transmission and the UL-SCH resources can accommodate the SCell BFR MAC CE plus its subheader as a result of logical channel prioritization:
3>	instruct the Multiplexing and Assembly procedure to generate the SCell BFR MAC CE.
2>	else:
3>	trigger the Scheduling Request for SCell beam failure recovery.
NOTE: An UL-SCH resource is considered valid if it can accommodate the SCell BFR MAC CE plus its subheader as a result of logical channel prioritization. It is up to UE implementation whether an UL-SCH on a SCell where beam failure recovery has been triggered is considered valid.
A.2 subclause 6.1.3.x in TS38.321
The BFR MAC CE is identified by a MAC subheader with LCID as specified in Table 6.2.1-2.
It has a variable size and contains the following fields:
-	Serving cell ID: This field indicates the ServCellIndex of the Serving Cell where beam failure recovery has been triggered. The length of this field is 5 bits;
-	Candidate RS ID: This field is set to the index of an SSB with SS-RSRP above rsrp-ThresholdSSB amongst the SSBs in candidateBeamRSSCellList or to the index of a CSI-RS with CSI-RSRP above rsrp-ThresholdCSI-RS amongst the CSI-RSs in candidateBeamRSSCellList. The length of this field is 6 bits. 
- 	AC: This field indicates the presence of Candidate RS ID field in this octet. If at least one of the SSBs with SS-RSRP above rsrp-ThresholdSSB amongst the SSBs in candidateBeamRSSCellList or the CSI-RSs with CSI-RSRP above rsrp-ThresholdCSI-RS amongst the CSI-RSs in candidateBeamRSSCellList is available, the AC field is set to 1; otherwise, it is set to 0. If the AC field set to 1, Candidate RS ID is present. If the AC field set to 0, R bits are present instead;
-	R: Reserved bit, set to 0;
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