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Discussion and decision
1
Introduction
In [108#66][LTE NR Mob] Open issues for LTE and NR mobility (Intel), there are still some remaining issues so this paper is to provide our views on them.
2
Discussion
2.1
Discussion on Q11
In [108#66], Q11 is as below:
Question 11:
Should the reception of RRC Reconfiguration with cho-Config stop T312, if running?
Our view is as below (provided in the email). Here we would like to provide more analysis on stop/continuation.
	Huawei, HiSilicon
	No
	In CHO, we think T312 should be stopped upon CHO execution, but not upon the reception of RRC Reconfiguration with cho-Config.


In LTE, the condition for T312 stop is defined in the following table [1], and there is no condition for RRC Reconfiguration (not involved with HO).
	Timer
	Start
	Stop
	At expiry

	T312

NOTE2
	Upon triggering a measurement report for a measurement identity for which T312 has been configured, while T310 is running
	Upon receiving N311 consecutive in-sync indications from lower layers, upon triggering the handover procedure, upon initiating the connection re-establishment procedure, and upon the expiry of T310
	If security is not activated: go to RRC_IDLE else: initiate the connection re-establishment procedure


In our opinion, CHO configuration and T312 running are separate, and we prefer to not combine them together. T312 is an optional feature, so whether to configure T312 is left to network implementation, but if it is configured, we prefer to not interrupt with unnecennsary events.
If we allow that the UE stops T312 upon reception of CHO-config, it is no possibility to restart T312 again, and thus fast failure recovery is not available. In other words, we do see some negative impacts if Yes to Q11.
Proposal 1: The reception of RRC Reconfiguration with cho-Config does not stop T312 running.
2.2
Discussion on Q16
In [108#66], Q16 is as below:
Question 16:
Can CHO and mobilityControlInfo or reconfiguration with sync be configured in the same RRC message?
Our view is as below (provided in the email). 
	Huawei, HiSilicon
	No
	We understand that this question is for network side, so we want to understand the motivation and reason for the network to do it.

Currently, both the configuration of CHO and the configuration of legacy HO are defined in the RRC reconfiguration message. In our opinion, there is no use case for the network to include both configurations in one RRC message. For example:

· Initially, if the network has decided to trigger legacy HO, only the configuration of legacy HO should be included in the RRC message. It does not make sense to additionally include CHO (or start CHO) in the same RRC message

· If the network has configured CHO to the UE, and later if the network want to trigger legacy HO, the network can include the configuration of legacy HO in the RRC message. It does not make sense to include any CHO configuration (no matter it is new or modification) in the same RRC message



We understand that normally we should not restrict network implementation, however, as our comments above, we are not clear why the network should do it.

At RAN2#107 meeting, we have the following agreement:
3  If UE receives conventional handover command, it will execute the handover command regardless of stored (configured) conditional handover command.
It is clear that the UE will always execute legacy HO when receives it, so it seems no use for the UE do Cho configuration or reconfiguration. If so, we may have the following options:

(1) we do not allow both configurations in the same RRC message as there is no use case

(2) or, if it allows, the UE will only perform legacy HO and has no action on other configurations if included, i.e. the UE will not handle any CHO configuration/reconfigurations
For (2), it is agreeable, it may need to be also captured in RAN2 specs.
Proposal 2: If the network sends both legacy HO command and Cho related configurations, it is proposed the UE to only perform legacy HO and does not handle Cho related configurations.
3
Conclusion
In this paper, we discuss the remaining issues for CHO, and it is proposed:
Proposal 1: The reception of RRC Reconfiguration with cho-Config does not stop T312 running.
Proposal 2: If the network sends both legacy HO command and Cho related configurations, it is proposed the UE to only perform legacy HO and does not handle Cho related configurations.
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