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Discussion and decision
1 Introduction

R2-1916211
Introduction of Cross Link Interference (CLI) handling and Remote Interference Management (RIM)
LG Electronics Inc
CR
Rel-16
38.331
15.7.0
1423
-
B
NR_CLI_RIM-Core
Late

-
Samsung thinks SRS resource IE in measObjectCLI does not include any frequency info and wonders whether this is ok

-
LG thinks that additional information is not needed

-
Nokia also wants to have a clarification in the field description for nrofSymbols, removing references to BWP
· Offline discussion 202. Revised CR (LG) to address the comments above and other possible issues. Also consider the agreement on support of CLI measurements for NR-DC and other architectural options.
This offline discussion aims to make conclusions on issues above and update the RRC CR based on the conclusions.
2 Discussion
The SRS-Resource has been configured under the BWP configuration so far, but in the measObjectCLI,
the SRS-Resource is configured without BWP configuration. So some companies think that the additional frequency information may need to be included in the measObjectCLI to indicate the frequency of the SRS RSRP resource. Other company, meanwhile, thinks existing frequency information in SRS-Resource, i.e. freqDomainPosition, freqDomainShift and freqHopping, is sufficient to indicate the frequency of SRS RSRP resource
Question 1: Do you think that additional information is needed in SRS-ResourceConfigCLI to indicate the frequency of SRS RSRP resource? (If your answer is ‘needed’, please describe also which type of information can be added, e.g. ARFCN-ValueNR)
	Company
	Additional freq info is needed/not needed
	Comments

	OPPO
	yes
	We think the SRS resource need a frequency as least for timing reference as “MeasObjectNR”.
Furthermore, we also think the SRS associated BWP configuration is also needed. In “SRS-Config” the below 2 IE is used to indicated the frequency position of the SRS.
   freqDomainPosition                      INTEGER (0..67),

    freqDomainShift                         INTEGER (0..268),
However, in RAN1 TS 38.211. the BWP configuration is also used to indicate the SRS frequency position:

The frequency-domain starting position [image: image2.png]kP!
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 is subcarrier 0 in common resource block 0, otherwise the reference point is the lowest subcarrier of the BWP.
So we propose also include the BWP configuration associated with the SRS in the MeasObjectCLI.

	Samsung
	yes
	It seems OPPO’s observation is correct, so at least the start position of SRS frequency is needed.
But, we want to need more times to check this by RAN1. Maybe sending LS is fine for confirmation of this.

	Huawei, HiSilicon
	No, but with comments
	For both SRS-RSRP and CLI-RSSI resource, they can be calculated based on freqDomainPosition and freqDomainShift with respect to the reference point grid, to our understanding, the reference point is cell specific, i.e. the reference point of the cell on which MO is sent can be used for the position calculation, there is no need to add additional frequency info. 
However, given that CLI can be applied to CA case, for each MO, the cell info should be added, so that the UE can be aware of reference point of this cell, and use it to calculate the measured resource for each MO in the corresponding cell, i.e. adding ServCellIndex under CLI-ResourceConfig-r16 IE.

	Nokia
	Yes
	Whether the start position is defined with reference to the corresponding BWP or from the start position of complete bandwidth needs to be clarified. Better to check with RAN1 via LS.

	Qualcomm
	Yes
	Only additional information that is needed is about NBWPStart. 

	ZTE
	Yes
	Same with above companies, at least for start position of SRS frequency needs more investigation. The proposal from HW (i.e. by using reference point of serving cell) seems a potential solution, but we are fine to send LS to RAN1 for further checking. 

	LG
	Yes
	Agree with above companies. We prefer to send an LS to check our understanding is right.

	Ericsson
	Yes
	Oppo’s comment is correct. Originally the idea was that the freqDomainPosition and freqDomainShift was supposed to be able to uniquely define the position in frequency in a cell, but the range was identified to be too small so RAN1 fixed this by adding the following sentence in 6.4.1.4.3(38.211), relying on BWP in some certain cases:
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 is subcarrier 0 in common resource block 0, otherwise the reference point is the lowest subcarrier of the BWP.

Thus in our understanding it would be sufficient to add information on BWP so that we can reuse what is already introduced for SRS transmission. We believe that this can be done by the changes in the MO:

SRS-ResourceConfigCLI-r16 ::       SEQUENCE {
    srs-Resource-r16                    SRS-Resource,
    srs-SCS-r16                         SubcarrierSpacing,

    bwp-r16                             BWP,

...

}

This BWP would not have to be a real BWP (at least not for this UE) but it would allow to re-use the implementation of how to configure SRS-resources in UE and network without 38.211 impact.


7 in 8 companies agree the additional information is needed to indicate the frequency position of the SRS RSRP resource, but there is no consensus on what information is additionally needed. So rapporteur would like to suggest sending an LS to RAN1 to check it.
Proposal1: To send an LS to ask RAN1 whether RAN2`s understanding is right and what information is additionally required.
The current field description for nrofSymbols is based on RAN1 input (R1-1903835) and includes following sentences: 
	If the SCS of configured active DL BWP(s) is larger than the reference SCS, network configures startPosition and nrofSymbols such that the configured CLI-RSSI resource not to exceed the slot boundary corresponding to the active BWP SCS. If the reference SCS is larger than SCS of active DL BWP(s), network esnures startPosition and nrofSymbols are integer multiple of reference SCS divided by active BWP SCS.


Some companies think the CLI RSSI resource configuration is not BWP specific and these sentences should be removed. Companies are requested to indicate their preferred option and justify shortly the choice.
Question 2: Do you agree to remove these sentences from the field description for nrofSymbols?

· Option 1: Yes, remove it.

· Option 2: No, leave it

· Option 3: Other option?
	Company
	Preferred option
	Comments

	OPPO
	
	No strong opinion.

	Samsung
	
	No strong opinion

	Huawei, HiSilicon
	Option 2
	This sentence should not be removed, since the network need to ensure the number of configured symbols/PRBs are integer. 
If this sentence is removed, some networks may configure non-integer symbols/PRBs to measure, it is an error case from UE perspective as it cannot perform CLI measurement. To avoid this exceptional case, it is better to keep retain this sentence.

	Nokia
	Other option
	Some rewording will be required. The existing sentence assumes that network configures this resources for every active BWP. This is not correct as per current measurement object CLI design which is common across all BWPS. And it is not clear what the reference SCS points to with respect to this definition.

Network configures startPosition and nrofSymbols of the measurement resource such that the configured CLI-RSSI resource not to exceed the slot boundary corresponding to the SCS. 

	Qualcomm
	Option 2 
	We think the text should be kept because that is RAN1 agreement and intention. We have some minor editorial suggestions to the current running CR text:
“If the SCS of configured active DL BWP(s) is larger than the reference SCS, network configures startPosition and nrofSymbols such that the configured CLI-RSSI resource do not to exceed the slot boundary corresponding to the active BWP SCS. If the reference SCS is larger than SCS of active DL BWP(s), network ensures startPosition and nrofSymbols are integer multiple of reference SCS divided by active BWP SCS.” 

	ZTE
	Other option
	In my understanding, these sentences only relate to time domain configuration. But the wording “configured active BWP” is misleading, We agree with Nokia, it should allow network configure resources apply to different active BWPs. The suggested wording from Nokia looks clearer and simpler.

	Ericsson
	Other option
	In our opinion, even though the CLI RSSI is not BWP-specific, the network would still have to configure the resources in such a way that the RSSI resources fit within the configured BWPs. Thus the only need that we see is that the wording regarding active BWP should be removed. 


Conclusion: 2 companies prefer to keep the sentences and other 2 companies prefer to remove some phrases. As mentioned above, current field description is based on the LS from RAN1 and the nrofSymbols is RAN1 parameter. So we are not sure if RAN2 can modify it correctly.
Proposal2: to ask RAN1 whether the current field description of nrofSymbols needs to be modified.
RAN2 agreed to support the CLI measurements in MR-DC as follows:
	· We reconfirm that CLI measurements can be configured in (NG)EN-DC and NE-DC
Agreements:

1.
CLI measurements can be configured in NR-DC (and NR CA). No additional RAN3 work is expected for this.

2.
In NR-DC, both MN and SN can configure CLI measurement at the same time. Network ensures the CLI measurements configured by MN and SN do not beyond UE’s capability.

3.
For CLI measurement coordination, MN informs SN in CG-ConfigInfo:

•
Maximum number of SRS RSRP resources that can be configured by SN;

•
Maximum number of CLI-RSSI resources that can be configured by SN.


Regarding agreement 1 and 2, we are supposed to update the stage2 CR to capture the agreements on support of CLI measurements for NR-DC and other architectural options. 
Question 3: Do we need to update RRC CR also to capture the agreements on support of CLI in each MR-DC option? (Please note that the last version of the RRC CR doesn’t include any limitation related to the CLI configuration in MR-DC.)
· Option 1: Yes (if your answer is yes, please provide how to capture it in the RRC CR also).

· Option 2: No, only need to be captured in stage 2 CR.
	Company
	Preferred option
	Comments

	OPPO
	Option 2
	For MR-DC case, we can wait the inputs from RAN3.

	SAmsung
	Option 1/2
	High-level description can be captured in Stage 2, but not for the RRC CR. We just need to add parameters in CG-ConfigInfo i.e. inter-node RRC message and some field description for these parameters in RRC CR.

	Huawei, HiSilicon
	Option 2
	Captured in stage 2 CR is enough.

	Nokia
	Option 2
	RAN3 can decide on how to support this co-ordination. 

	Qualcomm
	Option 2
	

	ZTE 
	Option 2
	Agree with Samsung. It is unclear why RAN3 should be involved as this is UE specific coordination.

	LG
	Option 2
	Regarding this, we agreed ‘No additional RAN3 work is expected for this’. Input from RAN3 is not needed.

	Ericsson
	Option 2
	


All companies think that the RRC CR doesn’t need be updated to capture the agreements on support of CLI measurements for NR-DC and other architectural options. 
Conclusion 1: Agreements on support of CLI in each MR-DC scenario are captured only in stage 2 CR.
Regarding the agreement 3, I have extended the CG-ConfigInfo as follows (you can check it in the updated CR in drafts folder):
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Question 4: Any comments or suggestions on the change above? Please feel free to update the CR directly in drafts folder.
	Company
	Comments

	Huawei, HiSilicon
	In Rel-15, we introduced an IE ConfigRestrictInfoSCG for the coordination between MN and SN to ensure that the total configurations do not beyond UE’s capability, for these two new IEs, we think it is better put them under ConfigRestrictInfoSCG IE.

	ZTE
	Same view with Huawei, we need to extend ConfigRestrictInfoSCG IE, see example as below:
(also some suggestion to the field names, but no strong view on this)

ConfigRestrictInfoSCG ::=       SEQUENCE {

    ***ignore non-related fields***

    maxMeasIdentitiesSCG-NR             INTEGER(1..maxMeasIdentitiesMN)                           OPTIONAL,

    ...,

    [[

    selectedBandEntriesMNList        SEQUENCE (SIZE (1..maxBandComb)) OF SelectedBandEntriesMN    OPTIONAL,

    pdcch-BlindDetectionSCG          INTEGER (1..15)                                              OPTIONAL,

    maxNumberROHC-ContextSessionsSN  INTEGER(0.. 16384)                                           OPTIONAL
    ]],
    [[

    maxMeasSRS-ResourceSCG-r16         INTEGER(1..maxNrofSRS-Resources-r16)                                OPTIONAL,

    maxMeasCLI-ResourceSCG-r16         INTEGER(1..maxNrofCLI-RSSI-Resources-r16)                                OPTIONAL

    ]]
}




Conclusion 2: CR has been updated based on inputs for HW and ZTE.
3 Conclusion

Proposal1: To send an LS to ask RAN1 whether RAN2`s understanding is right and what information is additionally required.

Proposal2: to ask RAN1 whether the current field description of nrofSymbols needs to be modified.
Conclusion 1: Agreements on support of CLI in each MR-DC scenario are captured only in stage 2 CR.
Conclusion 2: CR has been updated based on inputs for HW and ZTE.
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