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Introduction
At RAN#80, the Rel-16 work item on additional enhancements for NB-IoT was approved [1]. One of the objectives in this work item is to introduce signalling to indicate presence of NRS on a non-anchor carrier for paging.
	Improved multi-carrier operation:
· Specify signalling to indicate on a non-anchor carrier for paging a set of subframes which will contain NRS even when no paging NPDCCH is transmitted [RAN1, RAN2, RAN4] 



RAN2 discussed enabling enabling RRM measurements on the non-anchor carrier at RAN2#105bis and the following agreements was made:
If RAN4 confirms feasibility, and NRS is present in non-anchor carrier, RAN2 can make use of that for RRM measurements in non-anchor carrier.

RAN2 sent a LS in RAN4 to ask about the feasibility [2] and RAN4 replied [2] as follows:
	In RAN4#91 meeting, RAN4 discussed the LS and reached the following agreements regarding the questions in LS:
Q1: Is it feasible to define a parameter similar to the existing nrs-PowerOffsetNonAnchor  (e.g. nrs-NRSRQOffsetNonAnchor) to translate NRSRQ measurements on a non-anchor paging carrier to the equivalent NRSRQ measurements for the anchor carrier? If the answer is yes, would this offset be carrier specific? Note, nrs-PowerOffsetNonAnchor is provided for each non-anchor carrier.
NRSRQ measurements on a non-anchor paging carrier cannot be translated to the equivalent NRSRQ measurements of the anchor carrier in the same way that NRSRP can be translated. RAN4 is further investigating possible alternative methods for NRSRQ measurements translation between non-anchor paging and anchor carriers.
Q2: Would RAN4 have any concern on allowing the UE to perform serving cell measurements always on the non-anchor paging carrier when NRS presence is enabled or should additional conditions be fulfilled e.g. UE is stationary?
Per the agreement in RAN4 and if configured by the network, serving cell NRSRP measurements on the non-anchor paging carrier are feasible provided that:
· The relaxed cell monitoring criteria defined in TS 36.304 clause 5.2.4.12 are met, and 
· Transmit power difference of the signals/channels between anchor carrier and non-anchor paging carrier is signalled to the UE via a parameter similar to nrs-PowerOffsetNonAnchor, and
· UE is not configured with any positioning measurements, and
· There are sufficient number of NRS subframes available for measurements in the non-anchor paging carrier as being discussed in RAN1.
Q3: Assuming that the UE can perform serving cell measurements on the non-anchor paging carrier, can the serving cell measurement relaxation introduced in Rel-15 for WUS also be applied when the UE performs serving cell measurements on the non-anchor paging carrier when WUS is supported on the non-anchor paging carrier?
It is FFS whether serving cell measurement relaxation introduced in Rel 15 for WUS can also be applied when the UE performs serving cell measurements on the non-anchor paging carrier.


RAN4 has further discussed RRM on non-anchor carrier at RAN4#92 and sent a further LS [4] as follows:
	Thanks to the NRS presence on non-anchor carriers even in the absence of paging transmission in Release 16, RAN4 confirmed the feasibility for the UE to do NRSRP measurement on the non-anchor carriers based on NRS. However, the NRSRQ measurement cannot be translated between anchor and non-anchor carriers.
RAN4 has discussed the issue thoroughly and reached the conclusion that:
· For RRM measurements on non-anchor carriers based on NRS,
· Skip the NRSRQ measurement on non-anchor carrier
· The existing criteria depending on NRSRQ are not feasible on non-anchor carrier
· It is left to RAN2 whether to modify the existing S criteria or define new criteria



Compared to R2-1910167, this document has been updated to take above RAN4 agreements into account.

In this document, we discuss the introduction of idle mode measurements on non-anchor carriers.
Discussion
Enabling idle mode RRM measurements on non-anchor carrier
In [3], RAN4 has indicated that, if configured by the network, serving cell NRSRP measurements on the non-anchor paging carrier are feasible provided that:
· The relaxed cell monitoring criteria defined in TS 36.304 clause 5.2.4.12 are met, and 
· Transmit power difference of the signals/channels between anchor carrier and non-anchor paging carrier is signalled to the UE via a parameter similar to nrs-PowerOffsetNonAnchor, and
· UE is not configured with any positioning measurements, and
· There are sufficient number of NRS subframes available for measurements in the non-anchor paging carrier as being discussed in RAN1.
In [4], RAN4 has confirmed the feasibility for the UE to do NRSRP measurement on the non-anchor carriers based on NRS, thanks to the NRS presence on non-anchor carriers even in the absence of paging transmission in Release 16.

In [4], RAN4 has agreed to skip the NRSRQ measurement when performing measurement on non-anchor carrier.

Proposal 1: Introduce support for idle RRM measurements on non-anchor paging carrier in Rel-16.

Enabling idle mode measurements on non-anchor carrier in Rel-16
RAN1 has agreed on the signalling of NRS on non-anchor paging carrier to allow early termination of PDDCH for paging. The signalling pattern is only dependent on nB (i.e. the paging density) and common to all paging carriers. Thus support of idle mode RRM measurements on non-anchor carrier can also be enabled cell-wide.
Proposal 2: Introduce an indication in SIB2 to enable idle mode RRM measurements on non-anchor paging carriers.

Finally, as for any other the feature, the support should be optional at the UE. As this is related to idle mode procedure, there is no need for capability reporting.
Proposal 3: Support of idle mode RRM measurements on non-anchor paging carriers is optional at the UE without capability reporting.
NRSRP measurements
In [3], RAN4 has indicated the signalling to the UE of the transmit power difference of the signals/channels between anchor carrier and non-anchor paging carrier as a condition for NRSRP measurement on non-anchor carrier.

The transmit power difference of the channels between anchor carrier and non-anchor paging carrier is already signalled per carrier in SIB22 in IE DL-CarrierConfigCommon-NB-r14. 
	nrs-PowerOffsetNonAnchor-r14		ENUMERATED {dB-12, dB-10, dB-8, dB-6,
													dB-4, dB-2, dB0, dB3}	DEFAULT dB0,

However, the granularity may not be sufficient for measurement translation between anchor and non-anchor carrier.
Observation 1: Transmit power difference of the channels between anchor carrier and non-anchor paging carrier is already signalled per carrier in SIB22, parameter nrs-PowerOffsetNonAnchor-r14 in IE DL-CarrierConfigCommon-NB-r14.
Proposal 4: Wait for RAN4 to decide whether parameter nrs-PowerOffsetNonAnchor-r14 should be extended to provide a finer granularity.

For the condition related to positioning measurements, it is not specific to measurements on non-anchor carriers. It is already required in TS 36.305, that the UE may be required to take additional measurement actions when the UE performs positioning measurement in idle state in NB-IoT, i.e. the UE does not follow relaxed monitoring when requested to perfom ECID positioning measurements. 
Observation 2: It is already required in TS 36.305, that the UE may be required to take additional measurement actions when the UE performs positioning measurement in idle state in NB-IoT.
Proposal 5: There is no need to capture any additional condition related to positioning measurements.  

It is our understanding that measurements performed on the anchor carrier and on non-anchor carriers cannot be accumulated together, i.e. the UE performs the measurements on one or the other carrier, not on a mix of anchor and non-anchor carrier. In order to have a common Srlev criterion for all non-anchor paging carrier, it is easier that the UE translates the NRSRP measurements on a non-anchor paging carrier to the equivalent NRSRP measurements of the anchor carrier using the parameter nrs-PowerOffsetNonAnchor.

Proposal 6: When the UE performs NRSRP measurements on a non-anchor carrier, it translates the NRSRP measurements on a non-anchor paging carrier to the equivalent NRSRP measurements of the anchor carrier using the parameter nrs-PowerOffsetNonAnchor.
Proposal 7: introduce a new Srxlev formula in the S criterion for when the UE performs NRSRP measurements on a non-anchor carrier:
Srxlev = (Qrxlevmeas  - nrs-PowerOffsetNonAnchor) – (Qrxlevmin + Qrxlevminoffset) – Pcompensation - Qoffsettemp

NRSRQ measurements
In [4], RAN4 has agreed to skip the NRSRQ measurement when performing measurement on a non-anchor carrier and has let it to RAN2 to modify the cell selection criterion S or define a new one.
Proposal 8: Introduce a new S criterion for when the UE performs RRM measurements on a non-anchor carrier that only checks Srxlev > 0

Rules for performing idle mode measurements on non-anchor carrier
Based on RAN4 LSs in [3], [4], the rules for performing measurements on non-anchor paging carrier could be defined as follows:
When measurements on non-anchor paging carriers are enabled in SIB2:
1. When the relaxed monitoring criteria is not fulfilled, the UE shall:
· perform serving cell NRSRP and NRSRQ measurement on the anchor carrier
· evaluate the cell selection criterion as described in TS 36.304 section 5.2.3.2
· perform neigbhour cell measurement according to SIntraSearchP and SnonIntraSearchP as described in TS 36.304 section 5.2.4.2a
· evaluate the relaxed monitoring criteria as described in TS 36.304 section 5.2.4.2a

2. When the relaxed monitoring criteria is fulfilled, the UE may:
· stop performing serving cell measurement on the anchor carrier
· perform serving cell NRSRP measurement on the non-anchor paging carrier
· evaluate the cell selection criterion using non-anchor carrier measurements translated to their equivalents in anchor carrier according to a new cell selection criterion in TS 36.304 
· evaluate the relaxed monitoring criteria using non-anchor carrier measurements translated to their equivalents in anchor carrier

Proposal 9: The above rules for performing idle mode RRM measurements on non-anchor carrier are captured in TS 36.304.

Conclusion
In this document, we have discussed idle measurements on the non-anchor paging carrier and made the following observations and proposals:
Proposal 1: Introduce support for idle measurements on non-anchor paging carrier in Rel-16.
Proposal 2: Introduce an indication in SIB2 to enable idle mode measurements on non-anchor paging carriers.
Proposal 3: Support of idle mode RRM measurements on non-anchor paging carriers is optional at the UE without capability reporting.
Observation 1: Transmit power difference of the channels between anchor carrier and non-anchor paging carrier is already signalled per carrier in SIB22, parameter nrs-PowerOffsetNonAnchor-r14 in IE DL-CarrierConfigCommon-NB-r14.
Proposal 4: Wait for RAN4 to decide whether parameter nrs-PowerOffsetNonAnchor-r14 should be extended to provide a finer granularity.
Observation 2: It is already required in TS 36.305, that the UE may be required to take additional measurement actions when the UE performs positioning measurement in idle state in NB-IoT.
Proposal 5: There is no need to capture any additional condition related to positioning measurements.  
Proposal 6: When the UE performs NRSRP measurements on a non-anchor carrier, it translates the NRSRP measurements on a non-anchor paging carrier to the equivalent NRSRP measurements of the anchor carrier using the parameter nrs-PowerOffsetNonAnchor.
Proposal 7: introduce a new Srxlev formula in the S criterion for when the UE performs NRSRP measurements on a non-anchor carrier:
Srxlev = (Qrxlevmeas  - nrs-PowerOffsetNonAnchor) – (Qrxlevmin + Qrxlevminoffset) – Pcompensation - Qoffsettemp

[bookmark: _GoBack]Proposal 8: Introduce a new S criterion for when the UE performs RRM measurements on a non-anchor carrier that only checks Srxlev > 0.
Proposal 9: The above rules for performing idle mode measurements on non-anchor carrier are captured in TS 36.304.
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