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Discussion and decision
1 Introduction

In RAN2#106, RAN2 made a lot of agreements for CHO.  But the CHO execution condition details are still under the discussion. Two issues were discussed in email discussion 106#42:
Question 15: Do companies support multiple triggering conditions for CHO execution?
Question 16: Do companies think whether there is need to introduce the TTT configuration for CHO?
But it is unclear whether multiple triggering condition here means based multiple RS type or multiple events (RSRP, RSRQ, etc)? Also for TTT, no many inputs on this. 

In this contribution, we discuss the details of the execution condition of the conditional handover command that are not addressed in the email discussions [RAN2 106#41] and [RAN2 106#42]. 

2 Discussion
Followings are agreed in RAN2#106 meeting.
3
As a baseline CHO can be triggered based on a condition consisting of a single event, singe quantity.

3.1
The single trigger quantity can be configured to be RSRP, RSRQ or RS-SINR.

FFS Whether multiple triggering conditions are required.

Regarding multiple quantities, for legacy handover, the network can only configure different events for different trigger quantity. And the network can get measurement results based on different quantities from UE measurement reporting. The network can select target cell properly based on multiple measurement quantities, even if we do not support multiple quantities in the same measurement trigger condition. 
However for CHO execution condition, the decision is made by UE itself based on the condition configured by the network. If only one quantity is considered in CHO execution condition, the target cell may not be the best one and HO failure or ping-pong may happen. Therefore we do see the benefit to let the UE consider different trigger quantity in order to make proper CHO decision. However, we do not see the benefit to consider multiple RS types. 
To support multiple quantities based execution condition, there are two options:

Option 1: introduce new ID for events with multiple quantities;

With this option, we need to introduce new events since currently only MeasTriggerQuantity or MeasTriggerQuantityOffset is configured for an event in the EventTriggerConfig.  

Option 2: we do not touch current EventTriggerConfig, but in ExecutionCond, allow to contain multiple EventTriggerConfig, e.g.:
ExecutionCond ::=                          SEQUENCE {

eventTriggered1                              EventTriggerConfig,
    eventTriggered2                              EventTriggerConfig OPTIONAL,   -- Need R

        ...

}

To our understanding, anyway we cannot just reuse ReportConfigNR or EventTriggerConfig since many parameters inside it are not applicable for execution condition, e.g. 

    reportInterval                              ReportInterval,

    reportAmount                                ENUMERATED {r1, r2, r4, r8, r16, r32, r64, infinity},

    reportQuantityCell                          MeasReportQuantity,

    maxReportCells                              INTEGER (1..maxCellReport),

    reportQuantityRS-Indexes                     MeasReportQuantity                                            OPTIONAL,   -- Need R

    maxNrofRS-IndexesToReport                   INTEGER (1..maxNrofIndexesToReport)                            OPTIONAL,   -- Need R

    includeBeamMeasurements                     BOOLEAN,

    reportAddNeighMeas                          ENUMERATED {setup}                                             OPTIONAL,   -- Need R

    ...

Therefore we slightly prefer option 1, i.e. introduce new IE with multiple trigger quantities in one event instead of  EventTriggerConfig for execution condition.  

Proposal 1. A CHO execution condition can be based on multiple measurement quantities, but only one RS type. 
Proposal 2. Introduce new IE with multiple trigger quantities for the new event for execution condition instead of reusing EventTriggerConfig for execution condition
In the email discussion, one question was whether TTT should be introduced for CHO. To our understanding, in order to avoid unnecessary Ping-Pong, similar to measurement, TTT and leaving condition should be used for CHO execution condition. 

Proposal 3. Introduce TTT and leaving condition for CHO execution condition. 
Another point to address is the relationship between CHO execution condition and measurement configuration on the quantities. To our understanding, the UE should not be required to perform a new measurement quantity for CHO execution condition purpose only. For example, if both RSRP and RSRQ are configured to measure in RRM measurement configuration, it could be used as CHO execution condition, no matter simultaneously or not. If RSRQ is not configured for RRM measurements, it should also not be configured for CHO execution condition. 

Proposal 4. The quantities configured for CHO execution condition (RSRP, RSRQ or RS-SINR) should be same or subset of the quantities configured for RRM measurement.
3 Conclusion

The followings are proposed:
Proposal 1.
A CHO execution condition can be based on multiple measurement quantities, but only one RS type.
Proposal 2.
Introduce new IE with multiple trigger quantities for the new event for execution condition instead of reusing EventTriggerConfig for execution condition
Proposal 3.
Introduce TTT and leaving condition for CHO execution condition.
Proposal 4.
The quantities configured for CHO execution condition (RSRP, RSRQ or RS-SINR) should be same or subset of the quantities configured for RRM measurement.


