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Discussion and decision
1 Introduction

RAN2 discussed how to identify "the frequency of the MO", whether limitations are needed on the number of MOs that can be configured per frequency and how to identify the MO associated with each currenly configured serving cell.
2 Discussion
MeasObjectNR may include a SS, defined by frequency and subcarrier spacing, and/or a set of CSI-RS resources defined by a reference frequency, a subcarrier spacing, and a list of PCI with, per PCI, a frequency offset and bandwidth, and a list of CSI-RS resource within this bandwidth (frequency and time domain allocation).
Measurement procedures in 38.331 were largely derived from 36.331 where there is a one to one association between a frequency and a MO, and a single MO per frequency.

From the perspective of 38.331, it can be observed that:
-
it is necessary to have one MO associated with each serving cell

- 
measurements are configured per MO (possibly with per PCI parameters) and can be performed and reported using the contents of the MO, having multiple frequency locations in a MO does not affect RRC procedures.

-
"NR carrier frequency" or "NR frequency" are used but they don't have any clear definition

Based on these observations and offline discussions in last meeting, it is suggested to:

1)
remove any reference to NR "carrier frequency" (or "frequency") in measurement-related procedures

2)
precisely define the association between a MO and a serving cell

A draft CR/TP is provided for 1).
Question 1: In principle, do you see any issue with this approach (detailed comments on the changes can be provided in the other document)?

	Company name
	Comment

	Ericsson
	In principle we are fine with the proposal.
Same change needs to be done to 36.331 where it refers to NR MO, e.g.:
1.
Measurement objects: The objects on which the UE shall perform the measurements.

-
For intra-frequency and inter-frequency measurements a measurement object is a single E-UTRA carrier frequency. Associated with this carrier frequency, E-UTRAN can configure a list of cell specific offsets, a list of 'blacklisted' cells and a list of 'whitelisted' cells. Blacklisted cells are not considered in event evaluation or measurement reporting.

-
For inter-RAT NR measurements a measurement object is a single NR carrier frequency.
–
MeasObjectNR
The IE MeasObjectNR specifies information applicable for inter-RAT NR neighbouring cells.

MeasObjectNR information element

-- ASN1START

MeasObjectNR-r15 ::=



SEQUENCE {


carrierFreq-r15





ARFCN-ValueNR-r15,

rs-ConfigSSB-r15




RS-ConfigSSB-NR-r15



OPTIONAL,

-- Need OR

threshRS-Index-r15




ThresholdNR-r15




OPTIONAL,

-- Need OR

maxRS-IndexCellQual-r15



RS-IndexNR-r15


OPTIONAL,

-- Need OR

offsetFreq-r15





Q-OffsetRangeInterRAT


DEFAULT 0,

blackCellsToRemoveList-r15


CellIndexList




OPTIONAL,

-- Need ON

blackCellsToAddModList-r15


CellsToAddModListNR



OPTIONAL,

-- Need ON

quantityConfigSet-r15



INTEGER (1.. maxQuantSetsNR-r15),

...
}
RS-ConfigSSB-NR-r15 ::=


SEQUENCE {

measTimingConfig-r15


MTC-SSB-NR-r15






OPTIONAL,
-- Need OR

offsetCenterFreq-r15


FreqOffsetNR-r15





OPTIONAL,
-- Need OR

subcarrierSpacingSSB-r15
ENUMERATED {kHz15, kHz30, kHz120, kHz240}
OPTIONAL,
-- Need OR

...

}

CellsToAddModListNR ::=


SEQUENCE (SIZE (1..maxCellMeas)) OF CellsToAddModNR-r15
CellsToAddModNR-r15 ::=


SEQUENCE {


cellIndex-r15




INTEGER (1..maxCellMeas),


physCellId-r15




PhysCellIdNR-r15
}

MTC-SSB-NR-r15 ::=
SEQUENCE {

ssb-Timing-r15





INTEGER,

-- FFS actual value range

ssb-Duration-r15




INTEGER

-- FFS actual value range
}
FreqOffsetNR-r15 ::=




INTEGER
-- FFS actual value range

RS-IndexNR-r15 ::=




INTEGER (1.. maxRS-Index-r15)

-- ASN1STOP

· MeasObjectNR field descriptions
carrierFreq

Identifies NR carrier frequency for which this configuration is valid. E-UTRAN does not configure more than one measurement object for the same physical frequency regardless of the ARFCN used to indicate this.
[Rapporteur] This is a good point. However, for 36.331, since only SSB can be configured in MeasObjectNR, we could just replace "carrier" with "SSB". 

	Intel
	Yes, we think approach one will have some issues. Removing the frequency in the NR specification doesn’t help to clarify the UE implementation. And in some places, it cannot be removed. For example event A6, it is agreed in last meeting that “For Event A6, the frequency should be different from the frequency used by the PSCell”. If we remove the concept of frequency in NR, we are not sure how to fill in the blank in the specification.

[Rapporteur] The agreement means that A6 can't be configured with the MO associated to the PSCell, this is easy to capture.
Therefore, we prefer to define it clearly with expected UE behavior. 

	Nokia
	Measurement objects as such of course have a frequency. For sSSB based MOs this is quite clear what it means, it gives the frequency of the SSB. And this will match nicely with RAN4 definitions of intra and inter-frequency as well. For CSI-RS though this is not so clear – RAN4 has defined intra-frequency CSI-RS measurements to be all those CSI-RS resources which UE can receive with same BW as the active BWP. So for CSI-RS a frequency in our view is not correct terminology for as multiple CSI-RS frequencies could be a intra-frequency measurement.
Then this statement “having multiple frequency locations in a MO does not affect RRC procedures” is too broad generalization e.g. if we have multiple SSB frequency locations in a MO then some part of MO is intra and some part inter-frequency. We think it would be best to limit a MO to contain only measurements of one type i.e. intra-frequency or inter-frequency.

[Rapporteur] Some MOs will have only SSB frequency, other MOs will also or only have CSI-RS. Current text is supposed to cover all cases and the SSB frequency is only one parameter of the MO, so it seems more appropriate to have text which refers to MOs (which includes SSB frequence but not only).

With the proposal, a limitation that a MO would only include measurements of one type, i.e. intra-frequency or inter-frequency, could probably be introduced without any change to RRC procedures (just one sentence).

Anyway generally we are fine with approach as long as principles stated above are followed.

	Qualcomm
	We share similar view as Nokia: for SSB based RRM, the definition of “frequency” in MO is quite clear now and aligned with RAN4 definition. For CSI-RS based RRM, we agree that the definition of “frequency” is not quite clear at this stage. We think the reason of “not clear” is because RAN4 has not fully discussed CSI-RS based RRM. We are not sure whether RAN4 will discuss the definition of “frequency” for CSI-RS based RRM in next release. 

Based on above understanding, we are not sure whether a large RRM spec modification (removing NR “frequency”) is a good way for now, considering SSB based RRM is clear enough and RAN4 may update definition of “frequency” for CSI-RS based RRM in future. Maybe we can keep the current RRM spec only applied for SSB based RRM, and update spec on CSI-RS based RRM (e.g. definition of frequency) in future release after the discussion in RAN4 is clear.     
If most companies agree this approach, it can be acceptable for us. But the following issues should be addressed:
1. In the draft CR, quite a lot of places are modified. We are not sure whether all modifications will not cause further ambiguity in UE (e.g. the A6 issue Intel raised). We think we need more time to carefully check all the changes are clear to UE behavior.

2. Current LTE RRM spec (36.331), MO is still identified by frequency. Not sure whether this approach/medication in NR will cause some misalignment between LTE and NR for ENDC RRM.  
[Rapporteur] It is not reasonable to keep CSI-RS in MeasOjectNR if procedure text is unclear when this IE is present.
In current 38.331 procedure text for RRM, each time a frequency is used, it is in association to a MeasObjectNR, the proposed changes are to refer to the MO in order to find all needed parameters. For detected cells, since this is only possible based on SSB, the proposal is to keep the reference to SSB frequency.
We encourage companies to review the draft CR that was provided some time ago. For 36.331, it could be sufficient to replace "NR carrier frequency" with "NR SSB frequency".

	Mediatek
	First, we don’t think removing the reference to NR "carrier frequency" really helps to improve the spec. 
[Rapporteur] The proposal is to refer directly to a MO, which is unambiguously defined, instead of "the frequency of the MO", which is not. Besides, this allows to cover all parameters, SSB frequency and SCS and all CSI-RS parameters.
Second, we are not convinced that NR "carrier frequency" should be removed just because that it doesn’t have clear definition.  
· For SSB-based RRM, the concept of ‘carrier frequency’ is clear, which is characterized by the center frequency and numerology with fixed bandwidth. 

· For CSI-RS based RRM, at least the serving frequency is clear from UE aspect, based on FrequencyInfoDL information in ServingCellConfigCommon. The IE SCS-SpecificCarrier clearly configures how the ‘carrier’ looks like, including the frequency location, numerology and bandwidth.  ‘Serving frequency is equivalent to ‘serving cell’ at least from UE point of view.
Third, RAN4 also keeps the concept of ‘frequency’. ‘Intra-frequency’ and ‘inter-frequency’ are differentiated with different measurement requirements. 
[Rapporteur] Which CSI-RS resources are "intra-frequency" or "inter-frequency" could probably be defined by checking whether the CSI-RS resources for a certain PCI indicated in a MeasObjectNR are contained within one of the SCS-SpecificCarrier of a serving cell (each serving cell can have up to 5 such "carrier").

SCS-SpecificCarrier is currently signalled only for serving cells. Even if it would be added to MeasObjectNR (which would be a functional change), to match with procedure text, it would be needed to have something that covers SSB and CSI-RS, which seems to be what MeasObjectNR is doing.

	Huawei, HiSilicon
	Replacing "NR carrier frequency" with a reference to a MeasObjectNR seems to be the easiest way to avoid unclear procedure text and to cover all SSB and CSI-RS parameters. This does not prevent RAN4 from defining restrictions on the contents of MeasObjectNR.


For 2), there was a proposal in R2-1805333:


[image: image1]
This proposal allows defining more than one NR MO with the same value of refFreqCSI-RS, so that the network may e.g. define e.g. MO1 and MO2 with refFreqCSI-RS corresponding to the frequency of point A of a serving cell but with CSI-RS in different frequency locations for the same PCI and MO1 would have isServingCellMO set to TRUE but not MO2. However, if two different serving cells could be configured with the same point A, such a formula may not be suitable.

An alternative would be to explictly indicate the association between a MO and a serving cell.

So there are at least 3 possibilities to match a MO with each NR serving cell:

1)
define a rule based on existing parameters (e.g. like in R2-1805333)

2)
indicate the associated MO in each NR serving cell configuration (e.g. a measObjectID in SpCellConfig and in SCellConfig) or


3)
indicate an associated serving cell in the MO (e.g. a servCellIndex in MeasObjectNR)
4)  frequency of the MO is:

-
 Center of SSB if configured

-
 absoluteFrequencyPointA if SSB not configured (or some other variation if absoluteFrequencyPointA may not be unique identifier. 
5) Add actual location and bandwidth information in MO configuration:
· offsetToCarrier: actual frequency location
· carrierBandwidth: bandwidth
They are conditionally present, i.e. if isServingCellMO is configured for the MO. For CSI-RS based RRM, the MO is linked to the serving cell if the values of refFreqCSI-RS, offsetToCarrier and carrierBandwidth in MO configuration are the same as the values in serving cell configuration. 
5a)
This intends to be functionally equivalent to 5) but without new parameters:
-
if SSB is configured in the MO, there is a SCS-SpecificCarrier in FrequencyInfoDL in ServingCellConfigCommon with the same subcarrier spacing and which includes the entire frequency span of the SSB; and

-
if CSI-RS is configured in the MO, there is a SCS-SpecificCarrier in FrequencyInfoDL in ServingCellConfigCommon with the same subcarrier spacing like the CSI-RS in the MO which includes the entire frequency span of all CSI-RS in the MO (for any PCI value), and

-
isServingCellMO is set to TRUE;

5b) The same like 5a) except that it is sufficient that the SCS-SpecificCarrier covers the frequency span of the CSI-RS in the MO for the PCI of the serving cell (not for any PCI value)
1) avoids new parameter but 2) and 3) may be more future proof.

With 2), if serving cell MO is configured after the corresponding serving cell, it is possible to signal CellGroupConfig and SpCellConfig or corresponding SCellConfig only with the Id of the new measObjectNR.

With 3), upon handover and SCell addition/release, it is necessary to update corresponding MOs. One drawback is that with current procedures, modification of the MO deletes of previous measurements.

Question 2: For the association between serving cell and MO, do you have a preference to:

1)
define a rule based on existing parameters (e.g. like in R2-1805333)

2)
indicate the associated MO in each NR serving cell configuration (e.g. a measObjectID in SpCellConfig and in SCellConfig) or


3)
indicate an associated serving cell in the MO (e.g. a servCellIndex in MeasObjectNR)

4) another method

	Company name
	Comment

	Ericsson
	Our preference is option 3). 
Currently there is a parameter isServingCellMO which is given inside CSI-RS-ResourceConfigMobility. Proposal is to move this parameter  directly under MeasObjectNR.
In addition, when this parameter is updated e.g. in HO UE should not automatically discard measurements related to this MO. 



	Intel
	4) We think that this is defining what the frequency of a MO. is 

For 2 and 3, the association cannot resolved the question of what is the frequency of a MO.

For 1, we are not fully understand, if understand the rule, can be acceptable. 

	Nokia
	Clearest seems to be option 2) or 3) – of course not every MO will have associated serving cell. 

From signaling perspective option 2) could be better i.e. in case of inter-frequency HO only the serving cell configuration needs to be changed and no need to change MO configuration (as in option 3). 


	Qualcomm
	First, as we said in Q1, we think for SSB based RRM, the association between serving cell and MO is clear. We are not sure whether at this stage, we have to further define the association rule for CSI-RS based RRM, which may be updated from RAN4 in future.

 If we have to choose among above options in this release, we prefer explicit association signaling (i.e. option 3 or option 2) because it is benefit from the perspective of clear UE behavior. Among them, we slightly prefer option 3) than option 2. 

	Mediatek
	For option 1, we don’t think a clear rule can be defined based on frequency information only, since different carriers can still also have the same value of ssbFrequency and refFreqCSI-RS. If other information are considered, it is suggested that the MOs corresponding to serving cells should carry the whole IE FrequencyInfoDL, which includes not only SSBFrequency and absoluteFrequencyPointA, but also the actual frequency location and the bandwidth.  Based on those information, UE can determine the association between MOs and serving cells. (Option 5)Both option 2 and option 3 are workable, but we think option 2 is more logical than option 3. Because we have serving cells first, based on which we differentiates MOs for serving cells and non-serving cells. Considering SCell management and inter-frequency HO occurs frequently due to UE mobility, option 2 can avoid coupling of serving cell configuration change with measurement configuration change. 
Furthermore, we think there should be only one MO per each serving cell. 

[Rapporteur] This was always the intention.

	Huawei, HiSilicon
	We think 3) and 2) are possible but 3) would be better than 2) for the reason explained by Nokia. Besides, changing a MO currently triggers deletion of all measurement results, which doesn't seem nice. 
About 4): this definition could mean having several MOs with the same frequency.

About 5): If the contents of FrequencyInfoDL is only present for MOs corresponding to serving cells and identical to what is in the serving cell configuration, this looks the same like option 2, with just more overhead.


3 Conclusion
7 companies participated to the email discussion.

On the principle to not refer to "the frequency" of a MO in RRC procedure text:

-
4 companies agree
-
1 company seems negative but does not have an alternative proposal
-
1 company think the frequency of MO should be defined with corresponding UE behaviour but does not have a concrete proposal
-
1 company want to wait for RAN4 to progress on CSI-RS, and keep text as it is in Rel-15

After further offline discussion, it appears that all companies except one think that the proposed CR could be a starting point to clarify 38.331.

Proposal 1: Discuss whether the approach in the proposed CR, i.e. refer directly to the MO instead of referring to the frequency, could be a starting point or whether another approach should be considered.

On the definition of serving cell MO:

-
4 companies think that is is possible to either indicate serving cell associated to an MO in the MO, or MO ID in serving cell configuration, among which

-
3 companies prefer the MO ID in serving cell configuration;
-
1 company prefer adding the contents of FrequencyInfoDL in MOs associated to serving cell

-
1
company, which prefers to wait, could accept the above approach

-
1 company prefer that serving cell associated to an MO is indicated in the MO

-
1 company proposes a rule based on existing parameters
Proposal 2: Discuss whether the serving cell MO should be identified 
a) with an explicit indication in the MO or in the serving cell configuration
b) by checking whether configured RS in the MO are within the configured bandwidth of the serving cell (i.e. in frequency span of SCS-SpecificCarrier in FrequencyInfoDL in ServingCellConfigCommon with the same subcarrier spacing) and potentially isServingCellMO is TRUE.

Proposal 3: Discuss whether there is a need to limit the number of MOs with RS spanning over a certain frequency range for a given subcarrier spacing
1>	consider each serving cell to be associated with the configured MeasObjectNR for which:


2>	isServingCellMO is set to TRUE; and


3>	refFreqCSI-RS is equal to absoluteFrequencyPointA in FrequencyDL for the serving cell; or


3> refFreqCSI-RS is not configured and ssbFrequency is equal to absoluteFrequencySSB in FrequencyInfoDL for the serving cell;











