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[bookmark: _Ref124589705][bookmark: _Ref129681862]Introduction
In LS from SA4 [1], the following issue was discussed:
ANBR was introduced first in LTE and then in NR but the methods to translate the recommended bit-rate into the bit-rate on the IP layer or vice versa were not introduced or proposed yet. For example, to implement the speech bit-rate adaptation illustrated in Figures 10.7-1~4 of TS 26.114, the translation error needs to be smaller than a half of the bit-rate difference between two consecutive codec modes.
And the following question is asked:
	WG
	Question

	RAN1 (ANBR)
	1. In clauses 16.2.1.1 of TS 38.300 and 5.18.10 of TS 38.321, and clauses 23.15.1 of TS 36.300 and 5.18 of TS 36.321, the recommended bit-rate is defined to be in kbps at the physical layer at the time when the decision is made. How is the bit-rate at the physical layer defined?


This contribution discusses the background of ANBR introduced in WI voice and video enhancement for LTE, and proposed the computation of bit-rate at physical layer for voice/video services. 
Discussion
The Access Network Bit-rate Recommendation (ANBR) was firstly introduced for SI/WI voice and video enhancement for LTE [2]. Then it was specified with following [3]:
The recommended bit rate procedure is used to provide the MAC entity with information about the bit rate which the eNB recommends. The bit rate is the recommended bit rate of the physical layer. Averaging window of default value 2000 ms will apply, as specified in TS 26.114 [16].
The eNB may transmit the Recommended bit rate MAC control element to the MAC entity to indicate the recommended bit rate for the UE for a specific logical channel and a specific direction (either uplink or downlink).
From RAN1 point of view, the physical layer receives TB from higher layer, which are then transmitted/received by the UE. The MAC PDU is transmitted in the TB, and there is only one MAC PDU in one TB [3]:
A maximum of one MAC PDU can be transmitted per TB per MAC entity.
Therefore, the effective bits transmitted/received at physical layer within a window are the bits in the TBs successfully transmitted/received by the UE within a window. And the bit-rate is the total bits divided by the window. Thus we have the following proposals:
Proposal 1: The uplink bit-rate at the physical layer is , where is the bit-length of the k-th successfully transmitted TB by the UE for a specific logical channel within the window T, / are the time of last transmitted TB by the UE for a specific logical channel within the window T, respectively.
Proposal 2: The downlink bit-rate at the physical layer is , where is the bit-length of the k-th successfully received TB by the UE for a specific logical channel within the window T, / are the time of last received TB by the UE for a specific logical channel within the window T, respectively.
A reply LS to SA4 LS [1] is drafted as shown in appendix, and we have following proposal:
Proposal 3: Send reply LS in appendix to inform how the bit-rate at physical layer is computed.

[bookmark: _Ref129681832]Conclusions
This contribution discusses the issue raised by SA4 LS [1], and have following proposals:
Proposal 1: The uplink bit-rate at the physical layer is , where is the bit-length of  the k-th successfully transmitted TB by the UE for a specific logical channel within the window T, / are the time of last transmitted TB by the UE for a specific logical channel within the window T, respectively.
Proposal 2: The downlink bit-rate at the physical layer is , where is the bit-length of  the k-th successfully received TB by the UE for a specific logical channel within the window T, / are the time of last received TB by the UE for a specific logical channel within the window T, respectively.
Proposal 3: Send reply LS in appendix to inform how the bit-rate at physical layer is computed.
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Appendix: Draft reply LS
RAN1 would like to thank SA WG4 for their LS in R1-1905922(S4-190556). RAN1 discussed the issue and would like to provide following answers to the following question:
	WG
	Question

	RAN1 (ANBR)
	1. In clauses 16.2.1.1 of TS 38.300 and 5.18.10 of TS 38.321, and clauses 23.15.1 of TS 36.300 and 5.18 of TS 36.321, the recommended bit-rate is defined to be in kbps at the physical layer at the time when the decision is made. How is the bit-rate at the physical layer defined?


 Answers from RAN1:
The uplink bit-rate at the physical layer is , where is the bit-length of the k-th successfully transmitted TB by the UE for a specific logical channel within the window T, / are the time of last transmitted TB by the UE for a specific logical channel within the window T, respectively.
The downlink bit-rate at the physical layer is , where is the bit-length of the k-th successfully received TB by the UE for a specific logical channel within the window T, / are the time of last received TB by the UE for a specific logical channel within the window T, respectively.
Please note that in 3GPP TS 36.321 and 38.321, a window length of 2000ms is applied.
