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1. Introduction
In this contribution, we discuss remaining issues for NR radio link monitoring (RLM) measurements and procedures related to radio link failure declaration. 

2. RLM RS configuration using TCI-states 
In the previous meeting, there were discussion on RLM-RS configured by TCI-state. It was left for further study on UE behavior when TCI-state indicate a combination of SSB, CSI-RS and CSI-Rs for tracking. TS38.214 section 5.1.5 describe the allowed TCI-state configurations for various target reference signals. The following table is our understanding of how the QCL-info within the TCI-state configuration.

Table 1. Allowed TCI-state configurations
	Case #
	Spec. Text in 38.214
	Interpretation

	Case
	Options Available
	Target Description
	Condition Description
	Target RS
	QCL-info1
	QCL-info2

	1
	A
	If a CSI-RS resource is in a NZP-CSI-RS-ResourceSet configured with higher layer parameter trs-Info, the UE should only expect

	'QCL-TypeC' configurations with SS/PBCH block
	CSI-RS (TRS)
	SSB
with TypeC
	N/A

	
	B
	
	{‘QCL-TypeC' and ‘QCL-TypeD'} configurations with SS/PBCH block
	
	SSB*
with TypeC
	SSB*
with TypeD

	
	C
	
	‘QCL-TypeD' with a CSI-RS resource in a NZP-CSI-RS-ResourceSet configured with higher layer parameter repetition.
	
	CSI-RS (BM)
with TypeD
	N/A

	2
	A
	If a CSI-RS resource is in a NZP-CSI-RS-ResourceSet configured without higher layer parameter trs-Info and without repetition, the UE should only expect

	'QCL-TypeA' configuration with a CSI-RS resource in a NZP-CSI-RS-ResourceSet configured with higher layer parameter trs-Info, 

	CSI-RS (CSI)
	CSI-RS (TRS)
With TypeA
	N/A

	
	B
	
	'QCL-TypeB' configuration with a CSI-RS resource in a NZP-CSI-RS-ResourceSet configured with higher layer parameter trs-Info, 

	
	CSI-RS (TRS)
With TypeB
	N/A

	
	C
	
	'QCL-TypeD' with a CSI-RS resource in a NZP-CSI-RS-ResourceSet configured with higher layer parameter repetition.

	
	CSI-RS (BM)
With TypeD
	N/A

	3
	A
	If a CSI-RS resource in a NZP-CSI-RS-ResourceSet is configured with higher layer parameter repetition, the UE should only expect

	'QCL-TypeA' configuration with CSI-RS in a NZP-CSI-RS-ResourceSet configured with higher layer parameter trs-Info,
	CSI-RS (BM)
	CSI-RS (TRS)
With TypeA
	N/A

	
	B
	
	{'QCL-TypeC' and 'QCL-TypeD'} configurations with SS/PBCH block
	
	SSB*
With TypeC
	SSB*
With TypeD

	
	C
	
	'QCL-TypeD' with a CSI-RS resource in a NZP-CSI-RS-ResourceSet configured with higher layer parameter repetition.
	
	CSI-RS (BM)
With TypeD
	N/A

	4
	A
	For the DM-RS of CORESET scheduling the PDSCH, the UE should only expect
	'QCL-TypeA' configuration with a CSI-RS resource in a NZP-CSI-RS-ResourceSet configured with higher layer parameter trs-Info,
	PDCCH DMRS
	CSI-RS (TRS)
With TypeA
	N/A

	
	B
	
	{'QCL-TypeA' and 'QCL-TypeD'} configuration with SS/PBCH block if UE is not configured with CSI-RS in a NZP-CSI-RS-ResourceSet configured with higher layer parameter trs-Info
	
	SSB*+
With TypeA
	SSB*+
With TypeD

	
	C
	
	'QCL-TypeD' with a CSI-RS resource in a NZP-CSI-RS-ResourceSet configured with higher layer parameter repetition.
	
	CSI-RS (BM)
With TypeD
	N/A

	5
	A
	For the DM-RS of PDSCH, the UE should only expect
	‘QCL-TypeA' configuration with a CSI-RS resource in a NZP-CSI-RS-ResourceSet configured without higher layer parameter trs-Info and without repetition,
	PDSCH DMRS
	CSI-RS (CSI)
With typeA
	N/A

	
	B
	
	‘QCL-TypeA' configuration with a CSI-RS resource in a NZP-CSI-RS-ResourceSet configured with higher layer parameter trs-Info
	
	CSI-RS (TRS)
With typeA
	N/A

	
	C
	
	{‘QCL-TypeA' and ‘QCL-TypeD'} configuration with SS/PBCH block if UE is not configured with a CSI-RS resource in a NZP-CSI-RS-ResourceSet with higher layer parameter trs-Info
	
	SSB*+
With TypeA
	SSB*+
With TypeD

	
	D
	
	‘QCL-TypeD' with a CSI-RS resource in a NZP-CSI-RS-ResourceSet configured with higher layer parameter repetition
	
	CSI-RS (BM)
With typeD
	N/A

	
	E
	
	{‘QCL-TypeA' and ‘QCL-TypeD'} configuration with CSI-RS resource in a NZP-CSI-RS-ResourceSet configured without higher layer parameter trs-Info and without repetition.

	
	CSI-RS (CSI)*
With TypeA
	CSI-RS (CSI)*
With TypeD



*: should be the same SSB index or same CSI-RS resource
+: since TRS is expected to be configured for UEs in RRC CONNECTED mode, such case should not exist


The case of interest for RLM is case 4 in the above table. There are 3 allowed TCI-state configurations for PDCCH. Among them, case 4B, can be only configured if the CSI-RS for tracking is not configured. However, configuration of CSI-RS for tracking is mandatory for UEs in CONNECTED mode. Therefore, the use case for case 4B does not exist and may not need to be supported for RLM purposes. The other two case 4A and 4C, only allow single RS to be configured as part of the TCI-state. Even if case 4B is valid, it should be for the same SSB. Therefore, in the current specification only 1 RS is allowed to be configured for PDCCH TCI-state.

Observation 1:
· In the current specification, only single RS configuration is allowed for PDCCH TCI-state.

It should be noted that case 4C is somewhat strange. It only provides type D QCL. In order for the UE to obtain all necessary information to receive PDCCH in FR2, it should be provided both type A and type D QCL relationship. Therefore, case 4C may have been an error and may be updated to support two RS, one configured with type A and another configured with type D. Therefore, RAN1 still may need to define the UE behavior when TCI-state indication a combination of two RSs, each configured with type A and D.

	The type D QCL relationship allows the UE maintain the spatial Rx properties between measurement of RS and PDCCH, while type A QCL relationship provide average delay, delay spread, Doppler shift, and Doppler spread. Given that BFD also relies on RS with type D QCL relationship, it should be straightforward to also use RS with type D QCL relationship as the RS to perform measurements for RLM.

Proposal 1:
· In case two reference signals is configured in a single TCI-state for PDCCH and RLM-RS list has not been configured, UE shall perform RLM measurements using the RS in the configured TCI-state with TypeD QCL-info configuration.

In previous RAN1 meetings, it was agreed to have limitation of maximum number of RS to monitor for RLM. The maximum number of RLM-RS to monitor depends on frequency range. For cases up to 3 GHz, up to 2 RLM-RS can be configured, for cases between 3GHz and 6 GHz, up to 4 RLM-RS can be configured, for cases above 6 GHz, up to 8 RLM-RS can be configured. Looking to number of RS to monitor using TCI-states, the gNB can configure up to 3 CORESET per BWP, where each CORESET can have 1 RS configured for TCI-states. Therefore, there could be up to 3 RS that UE need to monitor at a given time when using PDCCH TCI-states to monitor. This exceed the maximum number RLM-RS the UE need to monitor for below 3 GHz. To resolve this we propose that UE explicitly specify that maximum number of RLM-RS is met even if TCI-state for PDCCH is used for RLM.


Proposal 2:
· UE is not expected to monitor no more than NRLM RadioLinkMonitoringRS for radio link monitoring when UE monitors RSs based on TCI states of PDCCH.


The following text proposal includes agreements made in the previous meeting as well as proposal 1 and 2 described above.


===== start of text proposal for TS38.213 Section 5 =====

If the UE is not provided with higher layer parameter RadioLinkMonitoringRS list for the purpose of radio link monitoring, the UE determines the set of failureDetectionResources to include SS/PBCH block indexes and CSI-RS resource configuration indexes with same values as the RS indexes in the RS sets indicated by the active TCI states for respective control resource sets that the UE is configured for monitoring PDCCH.  When active TCI state contains two RSs, UE shall perform radio link monitor measurements based on RS configured with QCL-TypeD. UE is not expected to monitor no more than NRLM RadioLinkMonitoringRS as defined in Table 5-1 when performing measurements using RS from active TCI state for PDCCH.

============= end of text proposal ==============



3. Conclusions
	In this contribution, we discussed remaining details of RLM. Our proposals are summarized as below:

Observation 1:
· In the current specification, only single RS configuration is allowed for PDCCH TCI-state.

Proposal 1:
· In case two reference signals is configured in a single TCI-state for PDCCH and RLM-RS list has not been configured, UE shall perform RLM measurements using the RS in the configured TCI-state with TypeD QCL-info configuration.

Proposal 2:
· UE is not expected to monitor no more than NRLM RadioLinkMonitoringRS for radio link monitoring when UE monitors RSs based on TCI states of PDCCH.

===== start of text proposal for TS38.213 Section 5 =====

If the UE is not provided with higher layer parameter RadioLinkMonitoringRS list for the purpose of radio link monitoring, the UE determines the set of failureDetectionResources to include SS/PBCH block indexes and CSI-RS resource configuration indexes with same values as the RS indexes in the RS sets indicated by the active TCI states for respective control resource sets that the UE is configured for monitoring PDCCH.  When active TCI state contains two RSs, UE shall perform radio link monitor measurements based on RS configured with QCL-TypeD. UE is not expected to monitor no more than NRLM RadioLinkMonitoringRS as defined in Table 5-1 when performing measurements using RS from active TCI state for PDCCH.

============= end of text proposal ==============
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