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Attachments:
-
1. Overall Description:

RAN would like to thank RAN WG2 for their LS on NR requirements (R2-165967). RAN discussed the questions in the LS from RAN WG2 and would like to provide the following guidance/answers: 
RAN2: Q1: Do the user plane latency requirements (i.e. delay requirements) for URLLC and eV2X apply during mobility events?

Reply from RAN: There are two types of latency requirements in TR38.913: latency-only (sec. 7.5, where no value for eV2X is defined) and latency + reliability (sec. 7.9, applicable to URLLC and eV2X). Both are to be considered best case targets.

There are no exact latency requirements for URLLC and eV2X during successful mobility events, but it can be assumed that in the ideal scenario they are close to the corresponding latency + reliability requirements.

For failure cases, RAN2 should aim at minimizing interruption times.
RAN2: Q2: What is the speed of the device and error rate at which the delay requirements for URLLC and eV2X apply?

Reply from RAN: For the latency-only target (not defined for eV2X), some radio error rate may be considered (e.g. HARQ Retransmission), but likely no UE speed assumption. For the latency + reliability requirement, RAN1 will define separate UE speed and error rate assumptions for URLLC and eV2X as part of their work on the evaluation environments and methodology for URLLC and eV2X services. For eV2X, the maximum UE speed is currently set to 250 km/h but could be further modified after further SA1 input. 
RAN2: Q3: What are the control plane latency requirements for LTE-NR interworking when LTE is the anchor and when NR is the anchor?

Reply from RAN: The latency requirements in TR 38.913 apply to the 5G radio network, and there needs to be a way for the 5G radio network to meet the requirements. Not all possible configurations and options need to meet all the requirements. In the context of the NR Study Item, the control plane latency requirement applies for the case when NR is the anchor. 
RAN2: Q4: What are the user plane latency requirements for LTE-NR interworking when LTE is the anchor and when NR is the anchor?

Reply from RAN: The latency requirements in TR 38.913 apply to the 5G radio network, and there needs to be a way for the 5G radio network to meet the requirements. Not all possible configurations and options need to meet all the requirements. In the context of the NR Study Item, the user plane latency requirement applies for the cases when NR or LTE is the anchor and user plane data transmission only happens through the NR node.
2. Actions:

To RAN WG2 group.

ACTION: 
RAN asks RAN WG2 group to take in to account the provided guidance on NR requirements.
3. Date of Next TSG-RAN Meetings:

TSG-RAN Meeting #74 
5th – 8th December 2016
Vienna, Austria.

TSG-RAN Meeting #75
6th – 9th March 2017
Dubrovnik, Croatia.

