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1 Introduction
There has been limited amount of email discussion on CQI reporting between RAN1#52 and RAN1#52bis meetings. The outcomes are summarized below. 
2 Definition of set S
The following questions were raised by the moderator on the reflector. 

Q1: Concerning on the number of subbands within set S, is the following table (Table 1 in R1-080986) agreeable? If not, alternative proposals are of course welcome. 

	Number of PRBs in the system bandwidth
	Subband size (k)
	Number of subbands contained in S

	6-7
	N/A
	N/A

	8-10
	4
	3

	11-26
	4
	3, 7

	27-63
	6
	3, 7, 11

	64-110
	8
	3, 7, 11, 14


Q2: If the set S does not cover the whole system bandwidth, can the set S be placed anywhere within the system bandwidth? Or, should there be limited possibilities? If the latter is preferred, is there any specific proposal? 

Q3: Having the wideband CQI representing the system bandwidth may be beneficial for the link adaptation and power control of PDCCH as claimed in R1-080986. Obviously, there have been different views on this statement in the past meetings. In order to conclude on this issue, I think I have to raise a question. Are the following two points proposed in R1-080986 agreeable? 

· For a higher-layer configured subband CQI report, the wideband CQI reported represents the system bandwidth. The subbands for which a differential value are reported are taken exclusively from subbands within set S. The differential CQI values refer to the wideband CQI. 

· For a UE-selected subband report, the wideband CQI reported represents the system bandwidth. The set of subbands from which the best M subbands are selected are exclusively within set S. The differential CQI value that is reported for the selected subbands refers to the wideband CQI. 

Summary of the email discussion:

Two companies referred to their contributions related to the questions above. 

Concerning on Q2, one company preferred that set S can be placed anywhere within the system bandwidth. 
Concerning on Q3, there were comments from one company as follows: 

· They agreed to define the wideband CQI to represent the system bandwidth in case of the higher-layer configured subband CQI report. 

· The UE-selected subband feedback should be designed to allow a UE to report the most preferred subbands within the whole system bandwidth in order to achieve the best possible throughput. 
Suggested way forward:

No clear consensus was made during the email discussion due to limited amount of discussion. It is suggested to continue the discussion during the meeting. 
3 CQI estimation methodology
Below is copied from the triggering email. 
In 36.213v8.2.0 section 7.2.3, the UE behavior on CQI estimation/reporting is described as follows:

<<< start copy >>>

Based on an unrestricted observation interval in time and frequency, the UE shall report the highest tabulated CQI index for which a single PDSCH sub-frame with a transport format (modulation and coding rate) and number of REs corresponding to the reported or lower CQI index that could be received in a 2-slot downlink subframe aligned, reference period ending z slots before the start of the first slot in which the reported CQI index is transmitted and for which the transport block error probability would not exceed 0.1.  
Editor’s note: RAN1 needs to agree on z.

<<< end copy >>>

In Sorrento, there was discussion on if it is necessary to define further detailed UE behavior and there was no agreement on it. Therefore, the following questions arise. 

Q1: Is it necessary to specify further detailed UE behavior on the CQI measurement to enable the network to know the UE-internal operation to certain level? 

Q2: If the answer to Q1 is yes, is there any specific proposal for what needs to be described in the LTE specs?

Summary of the email discussion:

The views expressed on the reflector can be summarized as follows:
· As a means to help understand how the UE performs the interference estimation, introduce a sparse, cell specific and pseudo random pattern of empty REs in the RE grid so that the UEs have a chance of estimating an inter-cell interference level that is representative of what most of the PDSCH REs experience. 

· There is not much need in RAN1 specifications to exactly define certain ways of the CQI measurement. From the specification point of view, the followings were suggested. 
· It is necessary to agree upon the reference period for the CQI measurement (similar to HSPA). As discussed in R1-081467, it would make sense to define separate reference periods of the signal and the interference. In frequency domain the reference period (or rather bandwidth) for the signal should obviously correspond to the CQI reporting bandwidth/raster. For the interference part, there is some merit defining the reference BW as the whole system BW.
· Define test cases to make sure certain performance requirement is met by the UE.
Suggested way forward:

No clear consensus was made during the email discussion. It is suggested to continue the discussion during the meeting.









