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Overall Description:
RAN1 would like to thank RAN4 for LS on the definition of CQI (R4-021360). During the RAN WG1#28 meeting, RAN1 has discussed the issue to refine the description of CQI.  RAN1 would like to inform RAN4 that the description of CQI definition given in section 7.2 of TS25.214 is modified as follows:

“Based on an unrestricted observation interval, the UE shall report the highest tabulated CQI value that could be received in a 3-slot reference period ending 1 slot before the start of the first slot in which the CQI value is transmitted and for which the transport block error probability does not exceed 0.1 for a single transmission with a TFRC corresponding to the reported, or a lower, CQI value.”
The intention of the change is to clarify the definition such that the represented time period for transmitted CQI from an UE is defined for Node-B to interpret the CQI in an efficient manner. Approved CR to the corresponding section of TS25.214 is attached for your reference.

The based on the agreed modifications, answers to the questions listed in the LS are provided below. 

Question 1:

During the discussion, WG4 has come up with two possible interpretations of the definition.

Given the MCC sends the HS-DSCH data with same TF indicated by CQI reported by an UE, and the radio propagation channel is static,
a. Observed BLER does not exceed 10%. UE would consider its CQI estimation variance to derive appropriate CQI selection to meet the specification.  UE is capable of achieving BLER of 
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is an implementation margin.

b. More of a theoretical interpretation.  If the MCC were to collect the reported statistics and use mid-point (or average) of all the reported CQI, UE would be able to achieve BLER less than 10%.  Actual BLER observed by UE is expected to exceed 10% due to the variance on measurements used to derive CQI report.

As the minimum performance criteria to be specified by WG4 will be dependant on the interpretation of the definition, a common understanding of the definition is required. Could RAN1 please clarify this?
RAN1’s understanding is that transport block error rate of 0.1 is met given that:

1. radio condition observed during the specified 3-slot period was to remain unchanged, and
2. received HS-DSCH data is assigned with a transport format which corresponds to the statistical average of all reported CQI from an UE under static channel condition.

This would imply that the actual BLER observed by an UE might exceed 0.1.  It is left for RAN4 to specify the minimum performance criteria to prohibit an UE with unnecessary large reporting variance or/and inaccurate report.   

Question 2:

Further RAN4 would like to get a clarification on the meaning of the term “current radio conditions”.  Is there a time window over which the CQI report should be valid?
As indicated in the updated description, the reported CQI corresponds to an instantaneous radio condition that represents 3-slot time duration (2msec) ending 1-slot prior to the transmitted CQI.  Note that this does not enforce UE implementation to make measurements on the described time period, but rather, UE is free to make any desired measurements to derive CQI that is representative of the specified time period.

Question 3:

Over which range of speeds is the UE supposed to able to report an appropriate CQI value?  
RAN1 respectfully draws RAN4's attention to Informative Annex A of TS 25.308 v5.2.0, which states that full mobility should be supported in HSDPA, but that optimization should be for low-speed and medium speed scenarios. RAN1 also notes in practice, where there is significant delay between reception of a CQI at the Node-B and transmission of an HS-DSCH sub-frame, accurate HS-DSCH scheduling and rate adaptation by the MAC-hs may require the CQI report to be augmented by other scheduler-related statistics - such as DPCH transmit power tracking.
Actions:

It is kindly requested that RAN4 would work on the performance requirements for HSDPA based on the modified CQI definition and supplemented interpretation provided above. 
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