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Introduction
In RAN1#110b-e, the issue related to an ambiguity on interpreting the lowest subband has been raised by some companies [1], [2]. 
The discussion in RAN1#110b-e focused on how to solve the ambiguity problem [3]. After the discussion, the following conclusion has been made in RAN1#110b-e [4].
	Conclusion
If a UE reports support for R17 release version or later, the UE is expected to follow interpretation 1, otherwise both interpretation 1 and 2 are in the field and the implementation (1 or 2) is unknown to the other side. The interpretation issue to support csi-ReportingBand according to an unknown Interpretation (1 and 2) can be partially avoided by gNB implementation of restricted configurations of csi-ReportingBand.



The remaining issues are as follows:
· Whether the changes in RAN1 and RAN2 specification (TS38.212/214/306/331) are needed. 
· How to distinguish Rel-17 UE (interpretation 1 only) with Rel-15/16 UE (either interpretation 1 or 2 in the field).
This contribution provides our views on the remaining issue about subband CSI reporting.

Background: possible interpretations on csi-ReportingBand
The issue is that there is an ambiguity on determining the lowest subband by interpreting the RRC signaling csi-ReportingBand, and there can be two interpretations.
· Interpretation 1 (i.e., relative position): The CSI subband index count from the first active subband indicated by in the RRC signalling csi-ReportingBand, i.e., the first “1” from the right in the csi-ReportingBand is regarded as subband 0, the second “1” is regarded as subband 1, etc.
· Interpretation 2 (i.e., absolute position): The CSI subband index count from the first subband in the BWP, regardless of the RRC signalling csi-ReportingBand.
The reason why determining the lowest subband is important is, when subband CSI report is configured, then all subbands are divided by even and odd subbands, and determining which subband is even or odd is based on the lowest subband. Therefore, above two interpretations cause ambiguity in determining even and odd subbands, it will lead to two different UCI packing orders. Also, if gNB and UE have different interpretation, the reported subband CSI could not be accurately interpreted due to the different understanding on even and odd subbands, so in the end, it would be meaningless.
In RAN1#110b-e, we have observed that there are UEs which have different interpretations in the market in Rel-15/16 and already in the field.

Views on RAN1 specification change
During the discussion in RAN1#110b-e [4], it was observed that the same issue was already discussed in RAN1#94 as Rel-15 CR issue [5], and endorsed as interpretation 1. Also, a company who supports interpretation 2 also mentioned that the reason why they implemented as interpretation 2 is based on the wording in RAN2 specification, not based on RAN1’s. 
Further, we think that the wording itself in RAN1 specification is clearly mentioned as interpretation 1. The following sentences are the related ones in RAN1 specification, especially yellow-highlighted as follows:
	Clause 5.2.3 CSI reporting using PUSCH in TS38.214
When CSI reporting on PUSCH comprises two parts, the UE may omit a portion of the Part 2 CSI. Omission of Part 2 CSI is according to the priority order shown in Table 5.2.3-1, where Nrep is the lowest priority and the CSI report n corresponds to the CSI report with the nth smallest Prii,CSI(y,k,c,s) value among the Nrep CSI reports as defined in Clause 5.2.5. The subbands for a given CSI report n indicated by the higher layer parameter csi-ReportingBand are numbered continuously in increasing order with the lowest subband of csi-ReportingBand as subband 0. When omitting Part 2 CSI information for a particular priority level, the UE shall omit all of the information at that priority level.



	Clause 6.3.1.1.2 CSI only in TS38.212 (Note in Table 6.3.1.1.2-11)
Note: Subbands for given CSI report n indicated by the higher layer parameter csi-ReportingBand are numbered continuously in the increasing order with the lowest subband of csi-ReportingBand as subband 0.


From our view, as endorsed in RAN1#94, it is clear that the subband indexing is based on the “given CSI report”, which means that the subband indexing is determined within subbands which are actually reported. Therefore, there is no ambiguity on RAN1 specifications, so we don’t think that RAN1 specification change is needed even in Rel-17.

Proposal 1: Corresponding CR in RAN1 specification (TS38.212/214) is not needed since it was endorsed as Interpretation 1 in RAN1#94 and the wording itself in the current RAN1 specification is clearly mentioned as Interpretation 1.

Views on RRC description 
During the discussion in RAN1#110b-e [4], as mentioned in Section 3 above, a company who supports interpretation 2 mentioned that the reason why they implemented as interpretation 2 is based on the wording in RAN2 specification, not based on RAN1’s. The related sentence in RAN2 specification is as follows:
	Clause 6.3.2 Radio resource control information elements in TS38.331
csi-ReportingBand
Indicates a contiguous or non-contiguous subset of subbands in the bandwidth part which CSI shall be reported for. Each bit in the bit-string represents one subband. The right-most bit in the bit string represents the lowest subband in the BWP. The choice determines the number of subbands (subbands3 for 3 subbands, subbands4 for 4 subbands, and so on) (see TS 38.214 [19], clause 5.2.1.4). This field is absent if there are less than 24 PRBs (no sub band) and present otherwise (see TS 38.214 [19], clause 5.2.1.4).


When we only look at the yellow-highlighted sentence above without any information from RAN1 specification, it seems somehow ambiguous whether it is interpretation 1 or 2. However, since we already corrected based on [3], we may not need any further modification. Regardless of RAN1’s opinion, the decision is up to RAN2 whether the RAN2 specification change is needed or not.

Proposal 2: Send an LS to RAN2 to inform RAN1’s discussion on the ambiguity of subband indexing and the conclusion from RAN1#110b-e. The decision is up to RAN2 whether the RAN2 specification change is needed or not.

How to distinguish Rel-17 UE with Rel-15/16 UE
Also, as in conclusion we have made in RAN1#110b-e [3], if a UE reports support for R17 release version or later, the UE is expected to follow interpretation 1, otherwise both interpretation 1 and 2 are in the field and the implementation (1 or 2) is unknown to the other side. Then, another remaining issue mentioned above is how to distinguish Rel-17 UE, which should have interpretation 1 only, with Rel-15/16 UE, which can have either interpretation 1 or 2. Our view is that there are several options to distinguish.

Option 1. Based on accessStratumRelease
This option is by using accessStratumRelease to distinguish Rel-17 UE and Rel-15/16 UE. It is obvious and natural way to use since the information itself means the release of a certain UE.
Regarding this option, some companies mentioned on concern that accessStratumRelease would be complicated in future, and in general, whether a certain functionality of a UE supports or not is usually determined by a certain UE capability, not based on accessStratumRelease. We have checked that there is no functionality depending on accessStratumRelease, hence if this option is adopted, it would take a lot of specification impact especially in RAN2.

Option 2. Define a new UE capability in Rel-17 (mandatory without capability signaling)
Another option is to define a new UE capability in Rel-17. Actually, defining Rel-17 UE capability has been discussed in the previous meeting [3], and companies mention that a new UE capability signaling (which requires capability signaling) is not needed as all Rel-17 UEs should have interpretation 1, so we don’t need to define an explicit signaling to indicate supporting interpretation 1. Therefore, alternative solution is to define UE capability that is mandatory without capability signaling, then all Rel-17 UEs should have interpretation 1 for determining the lowest subband index, and it does not rely on accessStratumRelease to indicate such functionality of UE.

Option 3. Define a new UE capability in Rel-17 (mandatory/optional with capability signaling)
As mentioned above, this option has been already discussed, and it would make the situation that some Rel-17 UEs reporting the UE capability supports interpretation 1, but the other Rel-17 UEs not reporting the UE capability still can have one of interpretation 1 or 2. This is not aligned with the conclusion we have made. However, one benefit to have this option is that the UE capability can be adopted as “early implementable feature” (listed in Annex C in TS38.331). If a certain UE feature is defined as early implementable feature, which means the feature may be implemented by a UE of an earlier release than which the feature was approved in. Then, if we go this option, although we define the UE capability in Rel-17, if the feature is also defined as early implementable feature, even some Rel-15/16 UEs can report the UE capability and gNB can recognize UEs and understand that the UEs shall report subband CSI by using interpretation 1.

We can discuss considering above three options as a starting point. For this issue, regardless of any option, we think that there may be RAN2 specification impacts in Rel-17. Hence, if needed, we can include the discussions in LS (if we send) to ask RAN2 whether which option is reasonable from their point of view, or other possible options.

Proposal 3: Discuss how to distinguish between Rel-17 UE and Rel-15/16 UE for subband indexing where above three options can be starting points.
Proposal 4: After discussion, RAN1 can conclude whether there would be RAN2 specification impact. From our view, regardless of any option, there would be RAN2 specification impacts. Send an LS to RAN2 to inform RAN1’s discussion on how to distinguish Rel-17 UE with Rel-15/16 UE for subband indexing with possible options. The decision is up to RAN2 how to support this issue.

Conclusion
In this contribution, the following proposals are made:

Proposal 1: Corresponding CR in RAN1 specification (TS38.212/214) is not needed since it was endorsed as Interpretation 1 in RAN1#94 and the wording itself in the current RAN1 specification is clearly mentioned as Interpretation 1.
Proposal 2: Send an LS to RAN2 to inform RAN1’s discussion on the ambiguity of subband indexing and the conclusion from RAN1#110b-e. The decision is up to RAN2 whether the RAN2 specification change is needed or not.
Proposal 3: Discuss how to distinguish between Rel-17 UE and Rel-15/16 UE for subband indexing where above three options can be starting points.
Proposal 4: After discussion, RAN1 can conclude whether there would be RAN2 specification impact. From our view, regardless of any option, there would be RAN2 specification impacts. Send an LS to RAN2 to inform RAN1’s discussion on how to distinguish Rel-17 UE with Rel-15/16 UE for subband indexing with possible options. The decision is up to RAN2 how to support this issue.
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