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	Reason for change:
	In current spec, it is ambiguous for UE to perform UL channel access Type 2A/2B/2C as below:   
When a UE uses Type 2A, Type 2B, or Type 2C UL channel access procedures for PUSCH transmissions indicated by a UL grant or related to random access procedures where the corresponding UL channel access priority  is not indicated, the UE assumes that the channel access priority class  is used by the gNB for the Channel Occupancy Time.

There are two interpretations:
Interpretation 1:
      When a UE uses Type 2A, Type 2B, or Type 2C UL channel access procedures for
· PUSCH transmissions indicated by a UL grant, OR
· related to random access procedures where the corresponding UL channel access priority p is not indicated, […]
 
Interpretation 2:
      When a UE uses Type 2A, Type 2B, or Type 2C UL channel access procedures for
· PUSCH transmissions indicated by a UL grant, OR
· related to random access procedures,
· where the corresponding UL channel access priority p is not indicated, […]

Interpretation 1 will make UE ignore the CAPC value jointly indicated with UL channel access Type 2A/2B/2C in a DCI 0_1, or it will cause wrong behavior using the CAPC value to initiate a COT.
Interpretation 2 does make sense when receiving a fallback DCI for PUSCH scheduling where CAPC is not provided, UE performs UL channel access Type 2A/2B/2C assuming p=4 is used in gNB-initiated COT.
Clearer UE behaviors on Interpretation 2 for UL channel access Type 2A/2B/2C are needed.
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	Summary of change:
	Delete “by a UL grant or related to random access procedure” and keep “where the corresponding UL channel access priority p is not indicated” 

	
	

	Consequences if not approved:
	UE behaviors for determining the channel access priority class on performing UL channel access Type 2A/2B/2C are ambiguous.
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[bookmark: _Toc524694440][bookmark: _Toc28873150][bookmark: _Toc35593608][bookmark: _Toc44669016][bookmark: _Toc51607165][bookmark: _Toc74647496]4.2.1	Channel access procedures for uplink transmission(s)
A UE can access a channel on which UL transmission(s) are performed according to one of Type 1 or Type 2 UL channel access procedures. Type 1 channel access procedure is described in clause 4.2.1.1. Type 2 channel access procedure is described in clause 4.2.1.2.
If a UL grant scheduling a PUSCH transmission indicates Type 1 channel access procedures, the UE shall use Type 1 channel access procedures for transmitting transmissions including the PUSCH transmission unless stated otherwise in this clause. 
A UE shall use Type 1 channel access procedures for transmitting transmissions including the autonomous or configured grant PUSCH transmission on configured UL resources unless stated otherwise in this clause.
If a UL grant scheduling a PUSCH transmission indicates Type 2 channel access procedures, the UE shall use Type 2 channel access procedures for transmitting transmissions including the PUSCH transmission unless stated otherwise in this clause. 
A UE shall use Type 1 channel access procedures for transmitting SRS transmissions not including a PUSCH transmission. UL channel access priority class  in Table 4.2.1-1 is used for SRS transmissions not including a PUSCH. 
If a DL assignment triggering SRS but not scheduling a PUCCH transmission indicates Type 2 channel access procedures, the UE shall use Type 2 channel access procedures.
If a UE is scheduled by an eNB/gNB to transmit PUSCH and SRS in contiguous transmissions without any gaps in between, and if the UE cannot access the channel for PUSCH transmission, the UE shall attempt to make SRS transmission according to uplink channel access procedures specified for SRS transmission.
[bookmark: _Hlk26452879]If a UE is scheduled by a gNB to transmit PUSCH and one or more SRSs by a single UL grant in non-contiguous transmissions, or a UE is scheduled by a gNB to transmit PUCCH and/or SRSs by a single DL assignment in non-contiguous transmissions, the UE shall use the channel access procedure indicated by the scheduling DCI for the first UL transmission scheduled by the scheduling DCI. If the channel is sensed by the UE to be continuously idle after the UE has stopped transmitting the first transmission, the UE may transmit further UL transmissions scheduled by the scheduling DCI using Type 2 channel access procedures or Type 2A UL channel access procedures without applying a CP extension if the further UL transmissions are within the gNB Channel Occupancy Time. Otherwise, if the channel sensed by the UE is not continuously idle after the UE has stopped transmitting the first UL transmission or the further UL transmissions are outside the gNB Channel Occupancy Time, the UE may transmit the further UL transmissions using Type 1 channel access procedure, without applying a CP extension.
A UE shall use Type 1 channel access procedures for PUCCH transmissions unless stated otherwise in this clause. If a DL grant determined according to Clause 9.2.3 in [7, TS38.213] or a random access response (RAR) message for successRAR scheduling a PUCCH transmission indicates Type 2 channel access procedures, the UE shall use Type 2 channel access procedures.
When a UE uses Type 1 channel access procedures for PUCCH transmissions or PUSCH only transmissions without UL-SCH, the UE shall use UL channel access priority class  in Table 4.2.1-1.
A UE shall use Type 1 channel access procedure for PRACH transmissions and PUSCH transmissions without user plane data related to random access procedure that initiate a channel occupancy. In this case, UL channel access priority class  in Table 4.2.1-1 is used for PRACH transmissions, and UL channel access priority class used for PUSCH transmissions is determined according to Clause 5.6.2 in [9]. 
When a UE uses Type 1 channel access procedures for PUSCH transmissions on configured resource, the UE determines the corresponding UL channel access priority   in Table 4.2.1-1 following the procedures described in Clause 5.6.2 in [9].
When a UE uses Type 1 channel access procedures for PUSCH transmissions with user plane data indicated by a UL grant or related to random access procedure where the corresponding UL channel access priority   is not indicated, the UE determines   in Table 4.2.1-1 following the same procedures as for PUSCH transmission on configured resources using Type 1 channel access procedures. 
When a UE uses Type 2A, Type 2B, or Type 2C UL channel access procedures for PUSCH transmissions where the corresponding UL channel access priority  is not indicated by a UL grant or related to random access procedures where the corresponding UL channel access priority  is not indicated, the UE assumes that the channel access priority class  is used by the gNB for the Channel Occupancy Time.
A UE shall not transmit on a channel for a Channel Occupancy Time that exceeds  where the channel access procedure is performed based on the channel access priority class  associated with the UE transmissions, as given in Table 4.2.1-1.
The total Channel Occupancy Time of autonomous uplink transmission(s) obtained by the channel access procedure in this clause, including the following DL transmission if the UE sets 'COT sharing indication' in AUL-UCI to '1' in a subframe within the autonomous uplink transmission(s) as described in Clause 4.1.3, shall not exceed , where  is given in Table 4.2.1-1.
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