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1. Overall Description:
RAN1 received a LS from RAN WG4 about specification impact for methods on efficient utilization of licensed spectrum that is not aligned with existing NR channel bandwidths. RAN1 discussed the questions and the detailed replies were provided as follows: 
· For the wider CBW:
· Q1: clarify if there is any limitation for the UL carrier positions (not just BWP positions) legacy UEs support for uplinkChannelBW-PerSCS-List and scs-SpecificCarrierList in symmetric operating bands with a fixed duplex distance and asymmetric UL/DL channel bandwidth.
· Reply to Q1: 
· According to clause 12 of TS 38.213 and TS 38.101, for unpaired spectrum operation, the centre frequency shall match for DL/UL carrier and any DL/UL BWP with a same BWP-ID. 
· For paired spectrum operation, the Tx-Rx frequency separation distance requirement currently defined in TS 38.101 should be ensured for UL carrier positions.

· Q2: confirm UE behaviour if it is possible to configure a carrier that is not fully contained in the NR band, i.e., the carrier can extend beyond the low edge of the band and/or the high edge of the band? 
· Reply to Q2: 
· There is no defined UE behaviour for a carrier that is not fully contained in a NR band. The UE capability of supported maximum bandwidth is defined on a per CC/per Band/Per BC basis, which assumes the indicated BW for a CC is within a Band.  
· For the overlapping CBWs from network perspective (one cell approach):
· Q3: clarify whether a single SSB and CORESET (e.g., for cases where irregular BWs >10 MHz where a 4.28 MHz wide initial BWP can be in the common frequency range), can be used to configure UEs with different channel BWs on different parts of the BS channel.  
· Reply to Q3: 
· A single SSB and CORESET can be transmitted in the common frequency range if the bandwidth of common frequency range is not smaller than the maximum of SSB BW and CORESET BW. The existing Rel-15 downlinkChannelBW-PerSCS-List IE and uplinkChannelBW-PerSCS-List IE in ServingCellConfig message can be used to configure UEs with different channel BWs on different parts of the BS channel.

· Q4: clarify whether two time staggered SSBs and CORESET#0 on the same frequency (when the frequency separation is not enough to send them simultaneously at the same time and thus time staggering is needed) are supported in RAN1/2 specifications so that UEs configured with left and right channels of the next smaller regular size can track their own time staggered SSB and CORESET#0. 
· Reply to Q4: 
· From RAN1 specification perspective, it is supported to transmit two time-staggered SSBs and CORESET#0s on the same frequency and used by UEs for tracking. In this case, two different NCGI (NR Cell Global ID) are used for two SSBs as in Rel-15.

· For the overlapping CBWs from UE perspective (two cell approach / CA approach):
· Q5: if two different Bandwidth Parts for the UE are overlapping, and both contain a subset of CSI-RS resources that are mapped to the same subset of overlapping RBs for the same UE, please clarify how does UE report CSI for the overlapped part, e.g., does UE report CSI for each cell separately, or just once for the overlapping part, or something else?
· Reply to Q5: 
· Overlapping resources across different CCs are not assumed in the current CA operation and there is no UE behaviour defined for this use case in general. This is also proved by the values of minimum guard band defined in TS 38.101. 
· There is no CSI reporting operation intended for the case that two different Bandwidth Parts in two aggregated CCs for the UE are overlapping and both contain a subset of CSI-RS resources that are mapped to the same subset of overlapping RBs for the same UE. a UE is not required to perform checking on CSI-RS resource overlapping for CSI measurement in CA case according to the clause 5.2 in TS 38.214

· Q6: clarify how PDCCH reception in overlapped CA when PCell and SCell PDCCH resources partially overlap and whether there are any impacts to cross-carrier scheduling
· Reply to Q6: 
· There is no UE behaviour defined assuming overlapping PDCCH resource between aggregated CCs.

· For the overlapping CBWs from UE perspective (one cell approach):
· Q7: Is it possible to configure the UE with a dedicated carrierBandwidth in the ServingCellConfig that is wider than/partially outside the carrierBandwidth configured in SIB1?
· Reply to Q7: 
· The downlinkChannelBW-PerSCS-List IE and uplinkChannelBW-PerSCS-List IE in ServingCellConfig message were introduced to configure UE-dedicated bandwidth within a wider SIB1-configured CC that UE does not support. It is not intended to be used to configure the UE with a dedicated carrierBandwidth that is wider than/partially outside the carrierBandwidth configured in SIB1

· Q8: Clarify for equalization purposes in the DL, does the BS need to know the split between the subset of PRBs from a main RF carrier versus PRBs from an additional RF carrier are received on different channel/antenna before combining. If pre-coding assumes all PRBs experience the same channel/antenna, is signalling required so that BS pre-coding can account for the path differences of main carrier PRBs and additional carrier PRBs.
· Reply to Q8: 
· If different RFs are used for receiving the RBs within SIB1-configured carrier BW and RBs outside SIB1-configured carrier BW, it is required to let BS know for DL pre-coding operation. On the other hand, if a single RF is used for reception, no BS pre-coding handling is required. 

2. Actions: 
To RAN4: 
RAN1 kindly requests RAN4 to take the above information into consideration for their future works.

3. Dates of Next RAN WG1 Meetings:
TSG RAN WG1 Meeting #107-e	11 November – 19 November 2021	eMeeting
TSG RAN WG1 Meeting #107 bis-e	17 Jan – 25 Jan, 2022	eMeeting
