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Overall Description
RAN1 would like to thank RAN2 for the LS R1-2009508[1] on RAN1 agreement on pre-emption.
RAN1 agreements on pre-emption in # 102e meeting:
· If periodic reservation is in use by a UE, and if pre-emption is enabled in a resource pool, the UE checks pre-emption for resources provided by MAC layer to L1, according to specified procedures
· L1 expects that MAC layer provides resources intended for transmission of one TB, which can fit to resource selection window of current TB of the UE, and for which the relevant priority is available
· If a resource is pre-empted, a re-selection for the pre-empted resource is triggered based on the specified step 1 and step 2 procedures, 
· with details up to UE implementations, including whether/how to set the reservation period in the re-selected resource
· FFS in TP phase how/where to capture this in specification
· During the pre-emption checking, j is up to Cresel-1

Q1: Does the TB in the above agreement correspond to only MAC PDU created for transmission? 
Answer: 
Yes. Only after MAC PDU is created for transmission, the expected transmission resource(s) and corresponding priority information are available. Then physical layer can perform pre-emption check according to the indication of selected resource(s) and priority from MAC layer.
Q2: Is it correct understanding that whenever a MAC PDU is created, UE checks whether there is(are) pre-empted resource(s) among all remaining periodic reserved resources assuming that the periodic reserved resources are used for transmissions of potential MAC PDUs which have the same priority with the created MAC PDU?
Answer:
Yes. After a MAC PDU is created for transmission, when physical layer performs pre-emption check, UE should check the remaining periodic reserved resources assuming that the remaining resources will be used for the transmission of same priority MAC PDUs. As illustrated in the description of TS38.214 [2] in following, pre-emption check is performed for the  with j=0, 1, …, , where j=0 indicates for any candidate single-slot resource  within current selection window, and j=1, …,  indicates all the remaining periodic reserved resources used for transmissions of potential MAC PDUs. 
The related check procedure specified in Section 8.1.4 of TS 38.214 [2] is as follows:
	6）The UE shall exclude any candidate single-slot resource  from the set  if it meets all the following conditions:
a)	the UE receives an SCI format 1-A in slot , and 'Resource reservation period' field, if present, and 'Priority' field in the received SCI format 1-A indicate the values  and , respectively according to Clause 16.4 in [6, TS 38.213];
b)	the RSRP measurement performed, according to clause 8.4.2.1 for the received SCI format 1-A, is higher than 
[bookmark: OLE_LINK8][bookmark: OLE_LINK9]c)	the SCI format received in slot or the same SCI format which, if and only if the 'Resource reservation period' field is present in the received SCI format 1-A,  is assumed to be received in slot(s)  determines according to clause 8.1.5 the set of resource blocks and slots which overlaps with  for q=1, 2, …, Q and j=0, 1, …, . Here,  is  converted to units of logical slots according to clause 8.1.7,  if  and , where  if slot n belongs to the set , otherwise slot  is the first slot after slot n belonging to the set ; otherwise .  is set to selection window size T2 converted to units of msec.



Q3: Does RAN1 assume that only retransmission resources in periodic reservation are checked for pre-emption? 
Answer:
No. Pre-emption is performed for already signaled resource(s). For aperiodic packet transmission(s), pre-emption is performed only for retransmission resource(s). While for periodic packet transmission, pre-emption is performed for both retransmission resource(s) and periodically reserved initial transmission resource, which is signaled by the SCI of initial transmission of the TB transmitted in the last period.

Actions
To RAN2
ACTION: RAN1 respectfully asks RAN2 to take the above information into account. 
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