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1	Introduction
In this contribution, we summarize our input to the maintenance discussions on intra-UE prioritization/cancellation enhancements of Rel-16 URLLC & IIoT enhancements. 
In Section 2 we discuss priority determination with DCI formats 0_1/1_1 and 0_2/1_2. Section 3 includes the discussion of re-transmission of CBG based PUSCH with cancellation. And finally, in Section 4 we clarify the overlapping case between high-priority PUSCH without UL-SCH and SR. 
2	Priority determination with DCI formats 0_1/1_1 and 0_2/1_2 (38.213, Section 9)
In RAN1#100b-e the interpretation of the following agreement from RAN1#99 was discussed:
[bookmark: _Hlk46924961]Agreement
When both DCI format 0_1/1_1 and DCI format 0_2/1_2 are configured to be monitored per BWP, a DCI format (from the formats 0_1/1_1/0_2/1_2) can be used to schedule PDSCH with different HARQ-ACK priorities or PUSCH with different priorities.
· This feature is UE optional 

In the end, two interpretation alternatives were presented for selection [R1-2002784]:
· If a UE is NOT capable of supporting dynamic switching of HARQ-ACK/PUSCH priority via both DCI format 0_1/1_1 and 0_2/1_2, and the UE is configured with DCI format 0_1 / 1_1 and 0_2/1_2, down-select between the two:
· Alt-1 (based on Interpretation 1): The UE is expected to assume fixed priority by DCI format (i.e., low priority for DCI format 0_1/1_1, high priority for DCI format 0_2/1_2).
· Alt-2 (based on Interpretation 2): The UE is expected to assume low priority for DCI format 0_1/1_1, and to follow the indicated priority (low or high) in the scheduling DCI format for DCI format 0_2/1_2. 

A related question was what the default priority is if the priority is not indicated by a priority indication field in a DCI format.
Discussion was continued during RAN1#101-e but with little progress [R1-2004919]. In the end, a potential proposal was presented:
Interpretation 1: A UE not indicating the support of [FG11-4b] which is configured for monitoring of DCI format 0_1 / 1_1 and 0_2/1_2 in a BWP of a serving cell, is not expected to be configured with PriorityIndicator-ForDCIFormat1_1 and PriorityIndicator-ForDCIFormat1_2 for that BWP of a serving cell.
· Alt. 1a: DCI format 1_2 schedules PDSCH with HARQ-Ack of priority index 1. DCI format 1_1 follows current 38.213 specifications.
· Alt. 1b: Follow the current 38.213 (both are of priority 0, as not dynamically indicated).
 
Interpretation 2: A UE not indicating the support of [FG11-4b] and being configured for monitoring of DCI format 0_1 / 1_1 and 0_2/1_2 in a BWP is not expected to be configured with PriorityIndicator-ForDCIFormat1_1 for that BWP of a serving cell.
Actually, from our point of view, a step backward was taken because the validity of the sentence 
“If in an active DL BWP a UE monitors PDCCH either for detection of DCI format 0_1 and DCI format 1_1 or for detection of DCI format 0_2 and DCI format 1_2, a priority index can be provided by a priority indicator field.” 
of 38.213, referred to also in 38.331 and in the feature group definition (11-4/4a component 4 and 12-1) was questioned.  In this situation, RAN1#102-e should first discuss if there is an issue with the above sentence of 38.213. We think no modification is needed. 
Proposal 1: The sentence “If in an active DL BWP a UE monitors PDCCH either for detection of DCI format 0_1 and DCI format 1_1 or for detection of DCI format 0_2 and DCI format 1_2, a priority index can be provided by a priority indicator field.” of 38.213 (and features 11-4/4a and 12-1) need not be modified. 
Assuming Proposal 1 is agreed, we make the following proposal: 
[bookmark: _Hlk47518227]Proposal 2: A UE not indicating the support of [FG11-4b] and being configured for monitoring of DCI format 1_1 and 1_2 in a BWP is not expected to be configured with neither of PriorityIndicator-ForDCIFormat1_1 and PriorityIndicator-ForDCIFormat1_2 for that BWP of a serving cell. A UE not indicating the support of [FG12-1a] and being configured for monitoring of DCI format 0_1 and 0_2 in a BWP is not expected to be configured with neither of PriorityIndicator-ForDCIFormat0_1 and PriorityIndicator-ForDCIFormat0_2 for that BWP of a serving cell. 
For the default priorities when a DCI format does not include a priority indicator field no specification changes are needed i.e. default priority index can be 0 with all DCI formats.
Proposal 3: Adopt the following text proposal to Sec. 9 of TS 38.213. The [priorityIndicatorInMultiDLFormats] and [priorityIndicatorInMultiULFormats] refer to 11-4b and 12-1a of the current RAN1 UE capability list, respectively.
	TP to TS 38.213 Sec. 9 
9	UE procedure for reporting control information
<Unchanged text is omitted>
A PUSCH or a PUCCH transmission, including repetitions if any, can be of priority index 0 or of priority index 1. For a configured grant PUSCH transmission, a UE determines a priority index from priority, if provided. For a PUCCH transmission with HARQ-ACK information corresponding to a SPS PDSCH reception or a SPS PDSCH release, a UE determines a priority index from harq-CodebookID, if provided. If a priority index is not provided to a UE for a PUSCH or a PUCCH transmission, the priority index is 0. 
If in an active DL BWP a UE monitors PDCCH either for detection of DCI format 0_1 and DCI format 1_1 or for detection of DCI format 0_2 and DCI format 1_2, a priority index can be provided by a priority indicator field. If in an active DL BWP a UE monitors PDCCH for detection of both DCI formats 1_1 and 1_2, a priority index can be provided by a priority indicator field in either or both of these DCI formats only if the UE indicates a capability [priorityIndicatorInMultiDLFormats]. If in an active DL BWP a UE monitors PDCCH for detection of both DCI formats 0_1 and 0_2, a priority index can be provided by a priority indicator field in either or both of these DCI formats only if the UE indicates a capability [priorityIndicatorInMultiULFormats].  If a UE indicates a capability to monitor, in an active DL BWP, PDCCH for detection of DCI format 0_1 and DCI format 1_1 and for detection of DCI format 0_2 and DCI format 1_2, a DCI format 0_1 or a DCI format 0_2 can schedule a PUSCH transmission of any priority and a DCI format 1_1 or a DCI format 1_2 can schedule a PDSCH reception and trigger a PUCCH transmission with corresponding HARQ-ACK information of any priority. When a UE determines overlapping for PUCCH and/or PUSCH transmissions of different priority indexes, the UE first resolves the overlapping for PUCCH and/or PUSCH transmissions of a same priority index.
<Unchanged text is omitted>
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3	Re-transmission of CBG based PUSCH with cancellation   
In RAN1#101e, it was discussed whether any enhancement is needed for the case with CBG-based PUSCH where the initial transmission of the PUSCH is interrupted due to intra-UE prioritization or UL-CI. The following options have been proposed in this regard (in FL summary of R1- 2005072):
[bookmark: _Hlk45126479]Proposed Agreement 2: If a UE is configured with a CBG based PUSCH and the initial transmission of a TB is cancelled, adopt one of the following options:
· Option 1: the UE is not expected to be scheduled for a re-transmission of the TB including the last CBG if all the cancelled each of the other CBGs (except for the last one) have either not been transmitted at least once before or are not scheduled for a re-transmission in the same UL grant as the last CBG.
· Option 1a: The UE is not expected to be scheduled for a re-transmission of a CBG #N in a given TB unless CBG #N-1 has been transmitted before or is scheduled in the same UL grant that includes CBG#N.
· Option 2: the TB CRC for the retransmission of the same TB is set to all zeros.
·  Option 3: It is up to UE implementation to determine which values to use as the TB CRC (which may not be the actual TB CRC) for the retransmission of the same TB.
· Option 4: the minimum processing time for PUSCH scheduled for re-transmission is extended by D symbols.
· Option 5: The UE is not expected to be scheduled with partial TB for the retransmission.

Option 1/1a uses some gNB scheduling restrictions to prevent the issue to happen. We do not see that these scheduling restrictions are really severe, as the gNB anyhow is unable to use any decoded CBG before being able to verify the correctness of the overall TB by checking the TB CRC. Therefore, no real big disadvantages of these options have been identified. 
Options 2 and 3 essentially propose to not rely on TB CRC for the retransmission of the TB, which basically goes against the current CBG-based operation and eliminates the usefulness of TB CRC. This could impact overall PHY reliability and will require changes to the overall gNB decoder operation and therefore should not be supported. 
Option 4 requires extending the minimum processing time for PUSCH. However, such timeline extension may not be small, especially if its determination is based on the worst-case scenario. This could impact the latency of high-priority (DG) PUSCH transmissions in some cases as the out-of-order/overlap PUSCH operation is not supported in Rel-16. Besides the potential increased latency, no other drawbacks of this option have been identified. 
Option 5 somehow defies the main purpose of CBG-based operation for the case with PUSCH cancellation, since in this case partial TB retransmission is not allowed under this option. On the other hand, although Options 1 and 1a would require introducing some restriction on the CBG operation e.g. in terms of the order of CBGs (re)transmissions, such a restriction would be acceptable as discussed above.
Based on the above observations, in our view Options 2, 3 and 5 should not be considered. Thus, the down-selection could be among Options 1, 1a and 4, even though we believe that Options 1 and 1a could be preferable compared to Option 4. Actually, for Option 4, it would be good to discuss how large the timeline extension would need to be before being able to agree on supporting Option 4 and therefore having an estimation on the additional introduced latencies.
Proposal 4: If a UE is configured with a CBG based PUSCH and the initial transmission of a TB is cancelled, discuss which among the following options should be adopted:
· Option 1: the UE is not expected to be scheduled for a re-transmission of the TB including the last CBG if each of the other CBGs (except for the last one) have either not been transmitted at least once before or are not scheduled for a re-transmission in the same UL grant as the last CBG.
· Option 1a: The UE is not expected to be scheduled for a re-transmission of a CBG #N in a given TB unless CBG #N-1 has been transmitted before or is scheduled in the same UL grant that includes CBG#N.
· Option 4: the minimum processing time for PUSCH scheduled for re-transmission is extended by D symbols.

4 Handling overlapping between high-priority PUSCH without UL-SCH and SR (38.213 Section 9)
In the FL summary of [R1-2002695], one of the potential issues is about the scenario where high-priority PUSCH without UL-SCH collides with SR. Based on the agreement from RAN1#98bis, the priority of the A-CSI is indicated by Priority indicator within the DCI scheduling the PUSCH. As specified in TS 38.213, the SR is indicated by phy-PriorityIndex-r16 for each SR resource configuration in SchedulingRequestResourceConfig, with a priority index 0 or 1. If the UE is not provided a priority index for SR, the priority index is 0. 
Following TS38.213, in case the UL channels of different priorities are overlapping, the UE does not transmit the ones of smaller priority index. However, looking at TS38.213 Section 9, related to the scenario where a PUSCH without UL-SCH overlaps with a PUCCH transmission with positive SR information, it says: 
“If a UE would transmit on a serving cell a PUSCH without UL-SCH that overlaps with a PUCCH transmission on a serving cell that includes positive SR information, the UE does not transmit the PUSCH.”
There could be misunderstanding that positive SR is always transmitted independent of the PUSCH priority. On the other hand, it is worth to point out one paragraph from 38.213 Section 9 (which coming before the referred paragraph above) as shown below:
In the remaining of this Clause, a UE multiplexes UCIs with same priority index in a PUCCH or a PUSCH. A PUCCH or a PUSCH is assumed to have a same priority index as a priority index of UCIs a UE multiplexes in the PUCCH or the PUSCH.
The ambiguity might arise whether the above referred paragraph is applicable to the scenario of overlapping SR and PUSCH without UL-SCH or not since multiplexing of SR on PUSCH is not supported in NR. To make it clear, we would like to propose to update the relevant specification text.
Proposal 5: Adopt the following TP to TS 38.213 Sec. 9 to clarify that high priority PUSCH without UL-SCH is transmitted in case colliding with low-priority SR:
	[bookmark: _Hlk45128094]TP to TS 38.213, Section 9
9 UE procedure for reporting control information 
<Unchanged text is omitted>
If a UE would transmit on a serving cell a PUSCH without UL-SCH that overlaps with a PUCCH transmission on a serving cell that includes positive SR information, the UE does not transmit the PUSCH, except when the PUSCH without UL-SCH is of a larger priority index than the positive SR. 
<Unchanged text is omitted>




5	Conclusions
In this contribution, we discuss the identified issues and clarifications on intra-UE prioritization/cancellation enhancements with respect to the Rel-16 URLLC & IIoT WIs. 
Based on our discussion on priority determination for DCI formats, the following is proposed:
· Proposal 1: The sentence “If in an active DL BWP a UE monitors PDCCH either for detection of DCI format 0_1 and DCI format 1_1 or for detection of DCI format 0_2 and DCI format 1_2, a priority index can be provided by a priority indicator field.” of 38.213 (and features 11-4/4a and 12-1) need not be modified. 
· Proposal 2: A UE not indicating the support of [FG11-4b] and being configured for monitoring of DCI format 1_1 and 1_2 in a BWP is not expected to be configured with neither of PriorityIndicator-ForDCIFormat1_1 and PriorityIndicator-ForDCIFormat1_2 for that BWP of a serving cell. A UE not indicating the support of [FG12-1a] and being configured for monitoring of DCI format 0_1 and 0_2 in a BWP is not expected to be configured with neither of PriorityIndicator-ForDCIFormat0_1 and PriorityIndicator-ForDCIFormat0_2 for that BWP of a serving cell. 
· Proposal 3: Adopt the related text proposal in Sec. 2 to Sec. 9 of TS 38.213. The [priorityIndicatorInMultiDLFormats] and [priorityIndicatorInMultiULFormats] refer to 11-4b and 12-1a of the current RAN1 UE capability list, respectively.

With respect to the identified issue on CBG based PUSCH retransmission, the following is proposed: 
· Proposal 4: If a UE is configured with a CBG based PUSCH and the initial transmission of a TB is cancelled, discuss which among the following options should be adopted:
· Option 1: the UE is not expected to be scheduled for a re-transmission of the TB including the last CBG if each of the other CBGs (except for the last one) have either not been transmitted at least once before or are not scheduled for a re-transmission in the same UL grant as the last CBG.
· Option 1a: The UE is not expected to be scheduled for a re-transmission of a CBG #N in a given TB unless CBG #N-1 has been transmitted before or is scheduled in the same UL grant that includes CBG#N.
· Option 4: the minimum processing time for PUSCH scheduled for re-transmission is extended by D symbols.

And finally, on the handling of overlapping between high-priority PUSCH without UL-SCH and SR the following is proposed: 
· Proposal 5: Adopt the proposed TP in Sec. 4 to TS 38.213 Sec. 9 to clarify that high priority PUSCH without UL-SCH is transmitted in case colliding with low-priority SR. 

