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1 Introduction
This contribution summaries discussion topic B on Rel-16 MB1, which is about how to maintain up to 4 PL RSs for a UE to track when more than 4 PL RSs are configured by RRC (Issue#2 in R1-2001161).
2 Background and Summary of Proposal
In Rel-16, the maximum number of PL RSs for PUSCH/PUCCH/SRS that can be configured by RRC is increased to 64 with a condition that the required number of PL RSs for a UE to track is limited up to 4. Related agreement is captured below:

Agreement (RRC impact)@RAN1#99
On power control for PUSCH, PUCCH, and SRS, the total number of maximum configurable pathloss RSs, in including those supported in Rel-15, by RRC is 64
· Note: Such pathloss reference signals are for configuration purpose only, and UE is still only required to track up to 4 pathloss RSs for any PUSCH, PUCCH, and SRS transmissions. 
· “Up to 4 pathloss RSs” applies the total number of pathloss RSs for PUSCH, PUCCH, and SRS

Based on the agreement, if the number of configured PL RSs by RRC exceeds 4, it will not be possible for a UE to track all configured PL RSs, which would require a different UE behavior compared with Rel-15. For this issue, Huawei proposed to define a PL RS selection rule when more than 4 PL RSs are configured by RRC, and OPPO proposed to clarify that a UE only maintains the pathloss estimates of the RSs that are included in the latest MAC CE update for PUSCH/PUCCH/SRS and provided a TP to capture this condition in the spec. During phase-I email discussion, Qualcomm mentioned that this condition may not be needed to be captured in the spec due to the existing constraint. 

3 Discussion [To be updated after phase-II email discussion]
Companies are encouraged to provide their views on the following questions:
Q1: When more than 4 PL RSs are configured by RRC but none are activated by MAC-CE,
· Alt1: UE should track 4 PL RSs among the configured PL RSs 
· Alt2: UE is not required to track the configured PL RSs 
Q2: If your answer for Q1 is Alt1, which PL RSs should be tracked?
· Alt1: 4 PL RSs with lowest IDs
· Other Alts (please specify)
Q3: If your answer for Q1 is Alt2, does the spec need to be modified?
· Alt1: YES (e.g. adopting the TP from Vivo)
· [bookmark: _GoBack]Alt2: NO (please provide evidence if possible)

Companies’ view [To be updated after phase-II email discussion]
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4 Conclusion [To be updated after phase-II email discussion]


Appendix A. Proposals from tdocs
< Huawei/Hisilicon >
Proposal 2: UE is only required to track 4 pathloss RS with lowest IDs, if configured number of pathloss RSs is larger than 4.
 
< Vivo >
Proposal 2: 
· Clarify the UE behavior for maintaining pathloss RSs and agree the proposed TP.
	TS 38.213
7	Uplink Power control
Uplink power control determines a power for PUSCH, PUCCH, SRS, and PRACH transmissions. 
A UE does not expect to simultaneously maintain more than four pathloss estimates per serving cell for all PUSCH/PUCCH/SRS transmissions as described in Clauses 7.1.1, 7.2.1, and 7.3.1, except for SRS transmissions configured by IE SRS-Positioning-Config as described in Clause 7.3.1.
[bookmark: OLE_LINK7][bookmark: OLE_LINK8]When the number of RRC configured RS for pathloss estimates is greater than 4, a UE only simultaneously maintains the pathloss estimates of the RSs that are included in the latest  MAC CE update of PUSCH-PathlossReferenceRS-Id for PUSCH, pucch-PathlossReferenceRS-Id for PUCCH and SRS-PathlossReferenceRS-Id for SRS.
When the number of RRC configured RS for pathloss estimates is no more than 4, a UE can simultaneously maintain the pathloss estimates of the RSs that are included in the RRC configuration of PUSCH-PathlossReferenceRS-Id for PUSCH, pucch-PathlossReferenceRS-Id for PUCCH and SRS-PathlossReferenceRS-Id for SRS.
A PUSCH/PUCCH/SRS/PRACH transmission occasion [image: ] is defined by a slot index [image: ] within a frame with system frame number [image: ], a first symbol [image: ] within the slot, and a number of consecutive symbols [image: ].
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