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1. Overall Description:

51.010-1 has several test cases for one phase access which currently cannot be ran in case MS requests 2-phase access. Question has been raised whether MS can be forced to one phase access.

3GPP 44.060 chapter 7.1.2.2.1 states following:
“Unless the mobile station indicated a Single Block Without TBF Establishment in a PACKET CHANNEL REQUEST message, the mobile station shall perform a two phase access, if the PACKET UPLINK ASSIGNMENT message includes a Single Block Allocation struct or a Multi Block Allocation struct. If the PACKET UPLINK ASSIGNMENT message includes Dynamic Allocation struct or Fixed Allocation struct, the mobile station shall perform a one phase access.”

Which would indicate that NW may force MS to use one phase access, however 

3GPP 44.060 chapter 7.1.3.1 states:
“If PCCCH is provided in the cell, a two phase access can be initiated….

-
by a mobile station, by requiring a two phase access in the PACKET CHANNEL REQUEST or EGPRS PACKET CHANNEL REQUEST message. In this case, if access is granted, the network shall order the mobile station to send a PACKET RESOURCE REQUEST message. The order is sent implicitly to the mobile station in the PACKET UPLINK ASSIGNMENT message by including the Single Block Allocation struct or Multi Block Allocation struct.”

2. Actions:

To GERAN2 group.

ACTION: 
GERAN3 kindly asks GERAN2 group to clarify whether or not MS can be forced to use one phase access in case it has requested 2-phase access when PBCCH is present.
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