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Starting Time in DTM ASSIGMENT COMMAND and in PACKET ASSIGNMENT message

1. Introduction

This contribution discusses open issues related to DTM mode.

The issue is signalling related.

2. Discussion

Current Requirements: 

R1: 3GPP TS 44.018 version 6.7.0 Section 3.4.22.1.1.3.1 “Packet assignment”:

On receipt of a DTM REQUEST message the network may allocate an uplink packet resource. The packet uplink resource is assigned to the mobile station in one of the DTM assignment messages:

-
DTM ASSIGNMENT COMMAND or

-
PACKET ASSIGNMENT.

… 

R2: 3GPP TS 44.018 version 6.7.0 Section 3.4.22.3.1 “Initiation of the packet downlink assignment procedure in dedicated mode”:

When a TBF is assigned:

-
The assignment message may indicate a TBF starting time.

-
If the mobile station receives the message before the TBF starting time has expired, it shall wait until the frame number indicated by the TBF starting time and switch to the assigned PDCH.

-
If the mobile station receives the message after the TBF starting time has expired, it shall ignore the indicated TBF starting time and switch to the assigned PDCH.

R3: 3GPP TS 44.018 Section 9.1.21e “DTM Assignment Command”

R4: 3GPP TS 44.018 Section 9.1.21f “Packet Assignment”
Issue :  
The inclusion of a starting time for the PS (Packet Switched) domain is only considered for the establishment of a downlink TBF within DTM ASSIGNMENT COMMAND message . There is no TBF Starting Time IE in the PACKET ASSIGNMENT message. 
This raises the following questions :

Question 1 : Is it confirmed that handling of a PS starting time in a DTM ASSIGNMENT COMMAND message is missing in specification 44.060 section 3.4.22.1.1.3.1 “Packet assignment” (this section describes the establishment of an uplink TBF while in dedicated mode) ?
Question 2 : Why PACKET ASSIGNEMENT message does not include TBF Starting Time IE as it is the case for DTM ASSIGNMENT COMMAND message ? In DTM mode of operation, if the network wants only to modify the packet resources and if it wants the MS to switch to the new packet resources not immediately but at a specific starting time, how will the network do ? Shall it send a DTM ASSIGNMENT COMMAND message containing the same CS resources that were used so far in addition to the new packet resources ? Or shall the PACKET ASSIGNMENT message be updated to include an optional Starting Time IE?
Conclusion: 
The questions need to be answered and changes in 44.060 specification may be required to clarify those issues.




1 (5)


