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Transfer of UE E-UTRA capabilities at handover from GERAN to E-UTRAN
1. Introduction
As indicated in the Response LS on Provisioning of E-UTRA Radio Capabilities in GERAN [1], SA2 concluded on a preference for a solution for transfer of UE E-UTRA capabilities at handover from GERAN to E-UTRAN where the source BSS does not provide any UE E-UTRA capability information in the source to target transparent container. Hence no UE E-UTRA capability information is sent over the GERAN radio interface, but instead the target eNB is required to fetch the UE E-UTRA capabilities from the MS, using existing E-UTRA RRC signalling, after completing the handover from GERAN (i.e. when the MS arrives in the target E-UTRAN cell).

As a result of this, RAN2 agreed to introduce the solution as recommended by SA2 for CS to PS SRVCC from GERAN to E-UTRAN into the specifications under RAN2 responsibility, see response LS in [2]. In the same LS, RAN2 also indicates that the same solution might be applicable for GERAN to E-UTRAN PS handover.
At GERAN#59 a solution was presented for CS to PS SRVCC and PS Handover from GERAN to E-UTRAN without sending any UE E-UTRA capability information to the target eNB [3].
In this document, GERAN2 is asked to agree on the related GERAN CRs in order to finalize the CS to PS SRVCC issue as well as the PS handover issue as described above.
2. Discussion
2.1
Minimum UE capability requirements
In discussions on the proposed solution, it has been argued that a target eNB would have to assume that the MS supports certain UE E-UTRA capabilities in order to perform CS to PS SRVCC and PS handover to an E-UTRA neighbour cell (since no UE E-UTRA capability information is sent from the serving BSS to the target eNB).
The minimum UE capability requirements for an MS to indicate support for CS to PS SRVCC and PS handover from GERAN to E-UTRAN is currently being discussed in RAN2 and it is assumed these requirements will be captured in E-UTRA specification TS 36.306 which defines the E-UTRA UE radio access capability parameters.
This this in mind, it is proposed to include a reference to TS 36.306 in the field description for CS to PS SRVCC from GERAN to E-UTRA as defined in TS 24.008 section 10.5.1.7, MS Classmark 3.
For PS handover a similar reference to TS 36.306 is also needed in the PS inter-RAT HO from GERAN to E-UTRAN S1 mode capability bit (in TS 24.008 section 10.5.5.12, MS network capability IE) if no UE E-UTRA capability information is sent from the serving BSS to the target eNB in the Source eNB to Target eNB Transparent Container IE.
In [4] we provide a draft CR to TS 24.008 that introduces the two modifications to TS 24.008 as proposed immediately above. The draft CR is prepared for Rel-11 since this is the first release from which CS to PS SRVCC to E-UTRAN is supported. However, the change related to PS handover could also be introduced in earlier releases of TS 24.008 since this feature is supported already from Rel-8.
2.2
E-UTRAN Inter RAT Handover Info
Since the target eNB will query the MS for the UE E-UTRA capability information once it has arrived in the E-UTRAN cell (by using existing E-UTRA RRC signalling), there is no need for the source network to request this information from the MS. Besides, if the E-UTRAN inter RAT handover information exceeds the size limitation of the E-UTRAN inter RAT information container IE in Attach Complete and Routing Area Update Complete messages (which according to RAN2 estimations is likely for a Rel-10 Carrier Aggregation capable UE supporting 10 E-UTRA bands), the value of the potentially uploaded UE E-UTRA capability information must anyway be questioned since the network will not know what information is excluded from the UE E-UTRA capability information.
It is therefore proposed to give the network the possibility to optionally disable the request for E-UTRAN inter RAT handover information, made by the SGSN during the GPRS Attach and Routing Area Update procedure, by introducing an informative change (i.e. a note) in TS 24.008 from Rel-11.

Furthermore, it is also proposed that a Rel-11 capable MS may ignore any potential requests (from e.g. a pre Rel-11 SGSN) for E-UTRAN inter RAT handover information in Attach Accept or Routing Area Update Accept messages, if the size of the UE EUTRA capability information exceeds the size limitation of the E-UTRAN inter RAT information container IE, see CR proposal in [5].  
It is also proposed to introduce a similar change to stage 2 TS 43.129 and stage 3 TS 48.018 for the corresponding request for E-UTRAN INTER RAT HANDOVER INFO done by the BSC in the PS Handover Complete message, see [6] and [7].
As an alternative to the proposal above, the request for E-UTRAN inter RAT handover information can possibly be disabled all the way back to Rel-8 if no backward compatibility issue is foreseen. This alternative, which will effectively invalidate the existing PS handover from GERAN to E-UTRAN, is currently being discussed at the on-going RAN2 meeting as a potential way forward.

2.3
Other changes

No changes are expected to TS 48.008 since the content of the Source eNB to target eNB transparent information (E-UTRAN) IE, included in the Handover Required message, is encoded as the Source eNB to Target eNb Transparent Container IE defined in TS 36.413, and further as the HandoverPreparationMessage defined in TS 36.331.
Necessary changes to the E-UTRA RRC message HandoverPreparationMessage will be handled by RAN2.
Likewise, no changes are expected to TS 48.018 PS Handover Required message since (similar to the Handover Required message) the Source to Target Transparent Container IE is encoded as the Source eNB to Target eNB Transparent Container IE defined in TS 36.413, and further as the HandoverPreparationMessage defined in TS 36.331.
4.  Conclusion

The sourcing company ask GERAN2 to discuss and agree on the solution as recommended by SA2 and agreed by RAN2, i.e. a solution which is based on not providing any UE E-UTRA capability information from GERAN, but instead let the target eNB fetch the UE E-UTRA capabilities from the MS after completed handover from GERAN. 
Related CRs to finalize the CS to PS SRVCC issue as well as the PS handover issue are provided in [4], [5], [6] and [7].
Changes are proposed from Rel-11 since this is the first release from which CS to PS SRVCC to E-UTRAN is supported. For PS handover from GERAN to E-UTRAN pre-Rel-11 changes should be considered.
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