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1 Introduction
This paper analysis possible open implementation issues with the GRPS test mode B at test system level and brings up some question and assumption.
2 Analysis of GPRS test mode B at test system implementation

i) The downlink TBF with which the GPRS TEST MODE COMMAND is sent to the MS continues once an uplink TBF has been established and is used to send the downlink data blocks that the MS transmits back to the SS on the uplink. Conventionally, the downlink TBF will be established using acknowledged mode RLC as the data to be transferred (i.e. the GPRS TEST MODE COMMAND) is a (pseudo) Layer 3 message and as such is sent on LLC SAPI = 1 (GMM/SM). If this same TBF is to be kept running throughout the subsequent test, then it must continue in RLC acknowledged mode as the RLC mode cannot be changed. This makes the implementation of any subsequent test far more complicated since the SS will have to repeat any of the downlink blocks that the MS negatively acknowledges otherwise the receive window on the MS side will stall. Having looked at 3GPP TS 44.060 and 3GPP TS 44.064, however, there seems to be no rule that the requires the SS to send the GPRS TEST MODE COMMAND using an acknowledged mode RLC TBF.

Question: Is it therefore permissible for the SS to send the GPRS TEST MODE COMMAND using an unacknowledged mode RLC TBF ?
ii) Looking at 3GPP TS 44.014  it is not explicitly stated if the blocks sent to the MS during GPRS Test Mode B should have any meaningful LLC content, though in Section 5.4.1.2 the phrase "should not be passed to LLC " implies they do not. If the blocks on the downlink TBF indeed have no meaningful LLC content then how can the MS distinguish them from the block(s) sent previously on the same TBF containing the GPRS TEST MODE COMMAND. 
Question: Might it not be problematic for the TBF to switch from sending signalling messages (LLC SAPI = 1) to what is effectively user data when there is no indication of this to the MS ?
iii) In GPRS Test Mode B the MS is required to transmit on the uplink the blocks it has previously received on the downlink. However, there is no indication of how quickly the MS must be able to do this. If for example the SS sends the MS a downlink block in radio block Bn and at the same time grants the MS its allocated USF, must the MS be able to transmit the same block back to the SS in radio block Bn+1 (i.e. in the very next block). In practice it has been observed that some MS's will initially send PACKET UPLINK DUMMY CONTROL BLOCKS for the first few USF grants before commencing to send uplink data blocks. Question A): Is this allowable ?
Question B): Is there a limit on how often the MS may do this ?
iv) Section 5.4.2.2 of 3GPP TS 44.014 states that "for the uplink the blocks may have valid RLC headers" which implies that equally they may not. If this is the case, how can the SS match downlink and uplink blocks? This is particularly difficult if the MS is allowed an offset before returning downlink blocks on the uplink (see iii) above) since the MS may miss downlink data blocks (which is to be expected due to the test conditions) and thus this block will not be returned on the uplink though due to the offset there will still be a continuous stream of blocks on the uplink assuming the MS is able to decode the USF. If the SS cannot match the uplink to downlink blocks via a valid RLC header (i.e. the BSN), what is the purpose of GPRS Test Mode B? 
Question: How can the SS be sure that the MS is really sending back the blocks it has received and not repeating a previously block or even generating the block itself ?
v) Section 5.4.2.2 of 3GPP TS 44.014 states that "the SS shall apply the same channel coding scheme on the downlink data blocks as commanded on the uplink". This is clearly necessary as the MS must send back on the uplink the same data blocks it has previously received on the downlink. However, what happens in the case where the MS does not support 8PSK on the uplink and 8PSK is used on the downlink? There seems to be no practical solution. 
Question: Can it be assumed that tests specifying 8PSK on the downlink cannot be performed with MS's that support GRS Test Mode B only (which is permissible according to 3GPP TS 44.014 Section 5.4.1.1) but which do not support 8PSK on uplink ?
3 Conclusion
The paper analyses possible open issues on how the GPRS test mode B should be used in test system implementations. Further guidance on how a correct adaptation should look like is necessary for the test equipment implementation.
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