Page 1



3GPP TSG-GERAN Meeting #43 
(
 GP-091360
Vancouver, Canada, 31 August – 4 September, 2009
	CR-Form-v9.6

	CHANGE REQUEST

	

	(

	44.060
	CR
	1249
	(

rev
	-
	(

Current version:
	9.0.0
	(


	

	For HELP on using this form look at the pop-up text over the (
 symbols. Comprehensive instructions on how to use this form can be found at http://www.3gpp.org/specs/CR.htm.

	


	Proposed change affects:
(

	UICC apps(

	
	ME
	X
	Radio Access Network
	X
	Core Network
	


	

	Title:
(

	Correction on Erroneous Interpretation of Length Indicator Value

	
	

	Source to WG:
(

	Telefon AB LM Ericsson, ST-Ericsson

	Source to TSG:
(

	G2

	
	

	Work item code:
(

	LATRED
	
	Date: (

	21/08/2009

	
	
	
	
	

	Category:
(

	A
	
	Release: (

	Rel-9

	
	Use one of the following categories:
F  (correction)
A  (corresponds to a correction in an earlier release)
B  (addition of feature), 
C  (functional modification of feature)
D  (editorial modification)

Detailed explanations of the above categories can
be found in 3GPP TR 21.900.
	Use one of the following releases:
R99
(Release 1999)
Rel-4
(Release 4)
Rel-5
(Release 5)
Rel-6
(Release 6)
Rel-7
(Release 7)
Rel-8
(Release 8)
Rel-9
(Release 9)
Rel-10
(Release 10)

	
	

	Reason for change:
(

	At GERAN#41 the CRs GP-090550 and GP-090551 was agreed that any transmitting RLC entity operating in NPM mode shall not only indicate where each LLC PDU ends but in addition also should indicate where the LLC PDU starts by the usage of the reserve length indicator value LI=126. 
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In the above mentioned CRs, the normative text specifying when the length indicator LI=126 shall be used was unfortunately a bit ambiguous. It could cause this length indicator value (126) to be used in situations where it should not, i.e. other situations than the ones where the first segment of the RLC data block belongs to a new upper layer PDU.  Also the phrase “…for a mobile station having indicated the support of "Indication of Upper Layer PDU Start for RLC UM" in the MS Radio Access Capability IE (see 3GPP TS 24.008),..” is not needed, since the network should not command the usage of this feature if not supported (as is always the case, of course), and could thus be removed to make the text easier to read.
In addition, an editorial error was also unfortunately introduced in Table 10.4.14a.1. More specifically, the entry specifying “k-th LI = 126, E=1 (i.e. no other extension octet follows)” should rather be replaced by “1-st LI = 126, E=1 (i.e. no other extension octet follows)”.

	
	

	Summary of change:
(

	1) The normative text in section 10.4.14a is updated
2) In Table 10.4.14a.1, the entry specifying “k-th LI = 126, E=1 (i.e. no other extension octet follows)” is replaced by “1-st LI = 126, E=1 (i.e. no other extension octet follows)”.

	
	

	Consequences if 
(

not approved:
	The erroneous normative text in in section 10.4.14a and the editorial error in Table 10.4.14a.1 will cause erroneous interpretation of the length indicators and thus cause functional errors.

	
	

	Clauses affected:
(

	10.4.14a

	
	

	
	Y
	N
	
	

	Other specs
(

	
	X
	 Other core specifications
(

	

	affected:
	
	X
	 Test specifications
	

	
	
	X
	 O&M Specifications
	

	
	

	Other comments:
(

	


===== First Change =====

10.4.14a
Length Indicator (LI) field in EGPRS TBF mode and TCH TBF mode (Iu mode)

The Length indicator is used to delimit Upper Layer PDUs within the RLC data block. Additionally for Iu mode, a Length Indicator of value 127 may be used to indicate the presence of filler information within the RLC data block. If the first length indicator in the RLC data block is set to 127, then the entire RLC data block contains filler information.

The first Length Indicator shall indicate the number of octets of the RLC data field belonging to the first Upper Layer PDU, the second Length Indicator shall indicate the number of octets of the RLC data field belonging to the second Upper Layer PDU, etc. Only the last segment of any Upper Layer PDU, including those with only one segment, shall be identified with a Length Indicator. The length indicator shall be placed in the RLC data block corresponding to the last segment of the Upper Layer PDU, unless the Upper Layer PDU without the corresponding LI field fills the RLC data block precisely. In that case, the Length Indicator shall be placed as the first Length Indicator in the next in sequence RLC data block and take the value 0.

If the Upper Layer PDU does not fill the current RLC data block, a Length Indicator with value 127 (111 1111) shall be included as the last Length Indicator of the current RLC data block, indicating that there is no following Upper Layer PDU in this RLC data block. If the Upper Layer PDU does not fill the RLC data block and there is only one octet left, then the Length Indicator corresponding to the Upper Layer PDU is the last Length Indicator field that shall be included in the RLC data block. 

During RLC non-persistent mode of operation, or, during RLC unacknowledged mode of operation if the network has commanded the usage of "Indication of Upper Layer PDU Start for RLC UM” for the TBF, if the current RLC data block starts with the first segment of a new Upper Layer PDU but the current RLC data block does not contain a Length Indicator with the value 0 corresponding to the last Upper Layer PDU of the previous in sequence RLC data block, then a Length Indicator taking the value 126 shall be placed as the first Length Indicator in the current RLC data block.

The final RLC data block of a TBF shall have a Length Indicator field corresponding to the final Upper Layer PDU unless the final Upper Layer PDU fills the RLC data block precisely. If the final Upper Layer PDU fills the final RLC data block precisely, the final Upper Layer PDU shall be sent without a corresponding Length Indicator field.

The Length Indicator field is 7 bits in length and shall be encoded as a binary number. The valid values are the values ranging from 0 to 74 for an EGPRS TBF, an EGPRS2-A uplink TBF or an EGPRS2-B TBF, from 0 to 82 for an EGPRS2-A downlink TBF, from 0 to 103 in TCH TBF mode (Iu mode), and the values 126 to 127. All other values are reserved. A mobile station detecting a reserved Length Indicator value or an inconsistent encoding of the Length Indicator and E fields shall ignore the RLC data block.

The interpretation of the value contained in the length indicator with corresponding E bit is summarized in table 10.4.14a.1 and some examples are shown in annex B.

Table 10.4.14a.1: Interpretation of values of LI field and E bit

	Value of LI in a RLC data block
	Value of E bit in the same octet
	Interpretation 

	k-th LI (k>0 integer): 

0< value <75 (EGPRS except EGPRS2-A downlink)

0< value <83 (EGPRS2-A downlink) 

0< value <104 (TCH)
	
	The value of the k-th LI is the number of octets of the k-th Upper Layer PDU, or the last segment of it, in the current RLC data block.

	
	0
	There is at least one Upper Layer PDU following the k-th Upper Layer PDU in the current RLC data block.

	
	1
	There is no more than one Upper Layer PDU following the k-th Upper Layer PDU in the current RLC data block.

	1st LI: value =0
	0
	The last Upper Layer PDU of the previous in sequence RLC data block ends at the boundary of that RLC data block and it has no LI in the header of that RLC data block.

	k-th LI (k>1 integer): 

0< value <75 (EGPRS except EGPRS2-A downlink)

0< value <83 (EGPRS2-A downlink) 

0< value <104 (TCH)
	
	The k-th LI contains the number of octets of the (k-1)-th Upper Layer PDU in the current RLC data block.

	
	0
	There is at least one Upper Layer PDU following the (k-1)-th Upper Layer PDU in the current RLC data block.

	
	1
	There is no more than one Upper Layer PDU following the (k-1)-th Upper Layer PDU in the current RLC data block.

	k-th LI: value=127
	1
	The octets between the end of the Upper Layer PDU indicated by the (k-1)-th LI and the end of the current RLC data block are filling octets.

	1st LI: value=0


	1
	The previous RLC data block contains a Upper Layer PDU, or a part of it, that fills precisely the previous data block and for which there is no length indicator in that RLC data block. The current RLC data block contains a Upper Layer PDU that either fills the current RLC data block precisely or continues in the next RLC data blcok.

	1st LI: value=127

(Iu mode only)
	1
	All octets of the RLC Data block contain filling information.

	1st LI: value = 126
	0
	The current RLC datablock contains the first segment of all included Upper Layer PDUs.

	k-th LI (k>1 integer): 

0< value <75 (EGPRS except EGPRS2-A downlink)

0< value <83 (EGPRS2-A downlink) 

0< value <104 (TCH)
	
	The k-th LI contains the number of octets of the (k-1)-th Upper Layer PDU in the current RLC data block.

	
	0
	There is at least one Upper Layer PDU following the (k-1)-th Upper Layer PDU in the current RLC data block.

	
	1
	There is no more than one Upper Layer PDU following the (k-1)-th Upper Layer PDU in the current RLC data block.

	1st LI: value = 126
	1
	The current RLC data block contains the first segment of an Upper Layer PDU that either fills the current RLC data block precisely or continues in the next RLC data block.

	No LI field present
	n.a.
	The Upper Layer PDU that starts with the current RLC data block either fills the current RLC data block precisely or continues in the following in-sequence RLC data block
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