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Modifying the E-UTRAN neighbour cell list using the Packet Measurement Order

1. Introduction
This paper highlights some ambiguity when a neighbour cell list is received by means of broadcast information and one or more PACKET MEASUREMENT ORDER messages.
Although references are made to PACKET MEASUREMENT ORDER messages, this applies also to PACKET CELL CHANGE ORDER messages; similar issues arise with the Measurement Information message sent in the CS domain.

This paper addresses the neighbour cell list at the frequency level only ; a separate contribution deals with the combination of Not Allowed Cells lists.
2. Problem

44.060, v.8.4.0, states (sub-clause 5.6.3.1a):

The E-UTRAN Neighbour cell list may be modified by a PACKET CELL CHANGE ORDER message (in which case the reference list is given on the new cell) or by one or more instances of the PACKET MEASUREMENT ORDER message with the same E-UTRAN_BA_IND value or PSI3_CHANGE_MARK value.
The E-UTRAN Neighbour Cell list may contain up to 8 E-UTRAN frequencies. Each frequency described by a Repeated E-UTRAN Neighbour Cell IE is added to the E-UTRAN Neighbour Cell list in the order in which it is received.

However, the rules for modification by means of PMO are not clear. There are two interpretations:


1. The PMO list is added to the broadcast list


2. The PMO replaces the broadcast list

[Semantics: the second quoted paragraph obviously refers to multiple instances of an E-UTRAN neighbour cell list; however, it is not clear whether this includes both the broadcast list and one or more instances of a PMO (leading to interpretation 1) or whether it refers only to multiple instances of a PMO (leading to interpretation 2)]

In either case, there are some problems leading to potential ambiguities or inefficiencies:

Interpretation 1: PMO is additive

- what is the index used to refer to a frequency which is listed in both PMO and SI2quater? (e.g. this is necessary if the reselection threshold is changed by the PMO)
- if a frequency is listed in both the SI2quater and PMO, how are the Not Allowed Cells lists (if present) combined?

- how can the network efficiently indicate that an E-UTRAN frequency which is in the broadcast list shall not be measured or considered for reselection by the mobile?

Interpretation 2: PMO replaces broadcast list
- a PMO which modifies the broadcast GERAN or UTRAN neighbour cell lists must include the entire E-UTRAN neighbour cell list, even if this is unchanged from the broadcast list

- a PMO which modifies only in a small way the broadcast E-UTRAN neighbour cell list must nevertheless include the entire E-UTRAN neighbour cell list.
- why is it necessary that the PSI3_CHANGE_MARK / E-UTRAN_BA_IND value in the PMO be the same as the broadcast value?

It is noted that the ‘Not Allowed Cells’ (NAC) structure refers to E-UTRAN frequencies by index and may be included in a PMO independently of the frequency (EARFCN) (which is in the Neighbour Cells struct). This raises a minor issue that a mobile may receive a NAC list for a frequency it doesn’t yet know about (if the NAC is included in an earlier instance of the PMO than the corresponding Neighbour Cells struct) – however it is proposed to clarify that this shall not be considered an error by the mobile station.
3. Discussion
Of the two interpretations highlighted above, each has its benefits & disadvantages.  For example,  interpretation 2 is very inefficient (in terms of bandwidth, for example in case of negligible changes to the list), while interpretation 1 is more complex to specify, and currently does not allow the removal of a frequency from the broadcast neighbour cell list (noting that dedicated priority information – which can indicate the effective ‘removal’ of a frequency – is applicable only in idle mode).

Before concluding which, if either, to standardise, the feasibilty of interpretation 1 is investigated by considering possible rules for interpretation 1.

3.1. Interpretation 1: possible rules
As noted above, in this paper we deal only with the E-UTRAN frequencies, rather than the Not Allowed Cells.
The following is proposed as a possible implementation of interpretation 1.
Unlike GSM and UTRAN neighbour cell lists, which are combined on a per-cell basis, the E-UTRAN neighbour cell lists are combined on a per-frequency basis, with each frequency having many associated parameters. Therefore, it is expected that there will be far fewer (per-frequency) entries in the E-UTRAN list than (per-cell) entries in the (per-cell) GSM/UMTS list. 

For simplicity, it is proposed that E-UTRAN frequencies are indexed in the following (increasing) order:

- those in SI2quater / PSI13 (in order of listing)


- those in PMO (in order of listing)

(“in order of listing” refers to the instance – as identified by the sequence number – of the message, and then the order within that instance
)

Where a frequency is explicitly identified in both SI2quater/PSI13 and in a PMO, then it is not added to the end of the list (with parameters received in the PMO for that frequency taking precedence). This avoids the possibility of exceeding the maximum number of frequencies in the list
.
It is expected that this will simplify both network and mobile implementation: on the network side, frequencies listed in the SI/PSI will always be referred to by the same index (regardless of which mobile sent the report); on the mobile side, there will be no possibility of duplicate entries.

The rules for combining the Not Allowed Cells lists are addressed in a separate contribution, where it is also considered feasible.

It is thus considered feasible to specify interpretation 1.

4. Proposed solution
It is observed above that the specification of interpretation 2 is quite trivial, and provide potential benefits. However, interpretation 1, also being feasible, may be preferable in some scenarios.
It is therefore proposed to indicate in the packet measurement order message whether or not the contents of the PMO replaces the neighbour cell information obtained by the broadcast information (interpretation 2), or whether the PMO information is to be combined with the broadcast information (interpretation 1).

If set to ‘1’, then the information in the PMO supercedes the broadcast information for that RAT. In this case, if the PMO did not contain any E-UTRAN information, then that would indicate that the mobile shall not measure or report E-UTRAN neighbour cells.
If set to ‘0’, then the information in the PMO is combined with the broadcast information according to the rules suggested above.

5. Conclusion
It is proposed to allow both feasible interpretations of the rules for combining PMO + broadcast E-UTRAN neighbour cell information, and indicate in the PMO which interpretation is applicable.
It is also noted that, this approach could also be useful for GSM and UTRAN neighbour cell lists to avoid the complexity of having to remove individual cells from a neighbour cell list, and also to minimize the length of the resulting list (noting that indices for deleted cells are not re-used, meaning that any cells listed in the PMO always result in an increased length of NCL). 

� It should be noted that the existing text quoted above is incorrect in the case that PMO instances are received out of order


� Although not currently foreseen, the flexibility of frequency planning for LTE means that we should consider the possibility e.g. that operators sub-divide their LTE spectrum into multiple carriers.





