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Interpretation of the term "ready to transmit"
1 Purpose

The purpose of this document is to discuss the interpretation of the term ready to transmit [1], [2]. 
2 General

The term ready to transmit is used [1]. The term ready to transmit is used in two different cases, with and without the use of starting time.
2.1 Channel change without starting time:

[1] States: “When the MS receives an intracell channel change command or a circuit-switched handover command (see 3GPP TS 44.018) or a packet-switched handover command (see 3GPP TS 44.060), it shall be ready to transmit on the new channel within T_GSM_Delay …”
The T_GSM_Delay is given in milliseconds. The MS may however wait for a convenient frame number before sending on the new channel, using the rules given in various tables on how to map logical channels onto physical channels in [3]. The given time in milliseconds could e.g. point at a time between b2 and b3 of a certain block, and the MS can not send at such time (i.e. just because the MS is ready to transmit within the time frame indicated by T_GSM_DELAY it doesn’t mean it will actually be at an uplink radio block boundary such that it can actually start transmitting at that precise point).

There is hence a need to “convert” from milliseconds to TDMA frame numbers meaning that T_GSM_DELAY provides the MS with processing time requirements but this is then subject to the practical issue of the MS having to synchronize its uplink transmissions with uplink radio block boundaries. The reason for the term ready to transmit in this case is therefore to say that the MS shall be “prepared” to transmit, rather than transmit instantaneously at the given time. The MS is allowed to await the next block boundary before transmitting on the new channel. This is also explained in [2].

2.2 Channel change with starting time:
[1] States: “…, unless the access is delayed to an indicated starting time, in which case it shall be ready to transmit on the new channel at the designated starting time, or within T_GSM_Delay, whichever is the later.”
Two different cases involving starting time can be identified as explained in the following sub sections.

2.2.1 Starting time, normal case

In the normal case, the starting time would point at the start of a block boundary is given in [3]. When that is the case, the MS shall start to transmit on the new channel at the given frame number or within T_GSM_Delay, whichever is the later. However, should the starting time be less than T_GSM_Delay then the MS uses T_GSM_Delay which will be the equivalent of the case where starting time is not used as described in section 2.1.
It is assumed that this is a normal case since the BTS has knowledge about the FN synchronization and should be able to set starting time pointing at the start of a block boundary.

2.2.2 Starting time, not so normal case

In the not so normal case, the starting time would point at the “middle” of a block boundary. Also in this case, the rules given in [3] apply. The MS can in this case not send the first frame (b0) of a block at the given starting time – instead the MS must wait to send the first frame (b0) until the next convenient frame number according to [3]. 
The question that arises is then what the MS is mandated to do at the given starting time.
i) Is the MS mandated to transmit on the old channel?
ii) Is the MS mandated to transmit on the new channel?
iii) Is the MS allowed to be silent (i.e. interrupt the uplink service) until it is actually able to transmit? 
It is Ericsson’s opinion that the MS is not mandated to perform i) or ii). The MS is allowed to do iii):
· It is not very useful to transmit an incomplete block on the old channel.
· It is not very useful to transmit an incomplete block (e.g. b3, b4) on the new channel.

· [1] States: “The time between the end of the last complete speech or data frame or message block sent on the old channel and the time the MS is ready to transmit on the new channel shall be less than T_GSM_Interrupt.”  This means that the T_GSM_Interrupt must be understood as the MS is allowed to be silent beyond T_GSM_Interrupt (even though it is ready to transmit) if it is not actually able to transmit at that point based on uplink block boundary considerations.

It is therefore felt that iii) is allowed. The other options i) and ii) are also allowed (as long as [3] is followed), but not mandated.

Also in this case, it seems possible to interpret ready to transmit as the MS is not required to transmit at the given time if uplink block boundary considerations do not allow it to do so – instead the MS is allowed to wait the next convenient frame number [3].

3 Summary
The not so normal case (section 2.2.2) can be illustrated in the following figure:

[image: image1]
Ericsson feels that there is no need to clarify the core specifications. Ericsson instead proposes that, should there be WG1 agreement with the explanations put forth in this paper, the GERAN WG1 meeting minutes should convey the following resolution of this paper:
· If the starting time is given as stated in the “not so normal case”, then the MS is not required to transmit precisely at the given starting time but can wait for the next uplink block boundary before starting its transmission.

· If the starting time is given as stated in the “not so normal case”, the MS is therefore conformant with the core specification if it continues to interrupt the uplink service (does not transmit) until the start of the next block boundary following the starting time [3].
4 Appendix

Extract from [1] and [2].
4.1 6.8
Timing of channel change

When the MS receives an intracell channel change command or a circuit-switched handover command (see 3GPP TS 44.018) or a packet-switched handover command (see 3GPP TS 44.060), it shall be ready to transmit on the new channel within T_GSM_Delay of the last timeslot of the message block containing the command, unless the access is delayed to an indicated starting time, in which case it shall be ready to transmit on the new channel at the designated starting time, or within T_GSM_Delay, whichever is the later. The time between the end of the last complete speech or data frame or message block sent on the old channel and the time the MS is ready to transmit on the new channel shall be less than T_GSM_Interrupt.

T_GSM_Delay and T_GSM_Interrupt are defined in table 1.

Table 1: Channel change delay and interruption times. 

	Target cell
	T_GSM_Delay (ms)
	T_GSM_Interrupt (ms)

	Synchronized GSM cell
	120 ms
	20 ms

	Not Synchronized GSM cell 

Under good radio conditions
	220 ms
	120 ms


…
4.2 6.10
Definition of "ready to transmit within x ms"

The phrase "ready to transmit within x ms" means that the MS shall transmit no later than the first allowed transmission opportunity that occurs after the x ms, e.g. :

‑
the first burst of the first TCH or control channel block that occurs after the x ms, in case of an intracell channel change;

‑
the first burst of the TCH or control channel that occurs after the x ms, in case of a handover;

-
the first burst of the PDTCH or control channel that occurs after the x ms;

· the first allowed uplink frame (see 3GPP TS 25.212 and 3GPP TS 25.214 for FDD and 3GPP TS 25.222 for TDD), that occurs after the x ms, in case of an inter-RAT handover to a UTRAN cell.

NOTE:
The MS shall keep the timings of the neighbour GSM cells that it is monitoring (according to 3GPP TS 45.008) to an accuracy of ± 1 symbol periods.
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