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Extended Dynamic Allocation: PACCH operation clarifications in case of Concurrent TBF 
1. Introduction

In the latest release 6 of 44.060 specification, PACCH operation during an uplink TBF with Extended Dynamic allocation MAC mode is described in section 8.1.1.2.2. This discussion paper aims to secure the understanding of this section in case of concurrent TBF.
2. Issue
“8.1.1.2.2
PACCH operation

The mobile station shall attempt to decode every downlink RLC/MAC block on the lowest numbered timeslot in the PDCH allocation. Whenever the mobile station receives an RLC/MAC block containing an RLC/MAC control block, the mobile station shall attempt to interpret the message contained therein. If the message addresses the mobile station, the mobile station shall act on the message.

The network shall transmit all PACCH messages on the PDCH carried on the lowest numbered timeslot in the allocation.

(…)”
There are two issues with this sub-section:

2.1. PACCH control blocks addressed to the downlink TBF sent on a timeslot different from the downlink allowed timeslots

Let’s consider a concurrent TBF with timeslot number [1] allocated in the downlink and timeslot number [0,1,2] allocated in  the uplink. The MAC mode is set to Extended Dynamic Allocation.

In this case, “the lowest numbered timeslot in the PDCH allocation” is timeslot 0. Thus according to section 8.1.1.2.2, it means that all PACCH messages shall be transmitted on timeslot 0, even the control message addressed to the downlink TBF (which means the TFI is equal to the downlink TFI). From a system point of view, it is not really logical to receive PACCH control messages dedicated to the downlink TBF on a timeslot different from one of the downlink allocated timeslot. 
Without any clarification, there some risks to have several interpretations of this sub-section:

· Interpretation 1: the network sends on timeslot 0 (the lowest numbered timeslot in the PDCH allocation) only PACCH messages dedicated to the uplink TBF (with uplink TFI value set and with direction bit (D) set to uplink). All other PACCH messages (addressed to the downlink TBF or broadcasted messages) are transmitted on one of the allocated downlink timeslot (timeslot 1 in the current example)
· Interpretation 2: the network sends on timeslot 0 (the lowest numbered timeslot in the PDCH allocation) all PACCH messages

· Interpretation 3: the network transmits all PACCH messages on one of the allocated downlink timeslot (timeslot 1 in the current example).
2.2. Interpretation of “the lowest numbered timeslot in the PDCH allocation” in case of concurrent TBF
Here the issue concerns the understanding of the “the lowest numbered timeslot in the PDCH allocation” in the first sentence:
This section is a sub-section of section “8.1.1.2 Extended Dynamic Allocation uplink RLC data block transfer”: in case of uplink only TBF there is no possible confusion. But in case of concurrent TBF, there are two ways to interpret the expression: either it can be considered that the “the lowest numbered timeslot in the PDCH allocation” is the lowest numbered timeslot in the uplink PDCH allocation or it can be considered it is the lowest numbered timeslot in the uplink & downlink PDCH allocation.  

Let’s consider a concurrent TBF with timeslot number [0,1] allocated in the downlink and timeslot number [1] allocated in  the uplink. The MAC mode is set to Extended Dynamic Allocation (note: it is possible even if Dynamic Allocation MAC mode is also applicable in this case).

All network that consider “the lowest numbered timeslot in the PDCH allocation” as the lowest numbered timeslot in the uplink PDCH allocation will transmit all PACCH messages on the downlink timeslot number [1].

Whereas all network that consider “the lowest numbered timeslot in the PDCH allocation” as the lowest numbered timeslot in the uplink & downlink PDCH allocation will transmit all PACCH messages on the downlink timeslot number [0].
In section 8.1.1.2.2, there is no precision about the Mobile behaviour concerning handling of downlink control messages received on a timeslot different to the “the lowest numbered timeslot in the PDCH allocation”. It is not really forbidden for a Mobile to ignore all the downlink PACCH messages received on a PDCH different from the one carried on the lowest numbered timeslot in the allocation.
Thus, for those two reasons, there could be inter-operability issue between Mobile and Network that are both supporting Extended Dynamic Allocation feature. 
3. Discussion

Let’s consider that the network has several downlink control messages to send at the same time (for example several instances of Packet Neighbor Cell Data). 

From a system point of view, the more efficient is to use all the downlink allocated timeslots in order to send the different messages. Thus in case of a concurrent TBF with EDA MAC mode set and with several downlink timeslots allocated, there is no sense to use only “the lowest numbered timeslot in the PDCH allocation” whatever the interpretation of the “PDCH allocation” is.
4. Proposed way forward

In order to allow all interpretations of the “PDCH allocation” in the section 8.1.1.2.2 and also in order to optimize the downlink control messages transmission, it is proposed to make the sentence “The network shall transmit all PACCH messages on the PDCH carried on the lowest numbered timeslot in the allocation.” applicable for uplink only TBF.  
In case of concurrent TBF, the network may transmit all PACCH message on any of the downlink timeslot assigned in the downlink PDCH allocation.
5. Conclusion

All of that can be sum up by modifying the sentence: “The network shall transmit all PACCH messages on the PDCH carried on the lowest numbered timeslot in the allocation except for concurrent TBF. In case of concurrent TBF, the network may transmit  all PACCH message on any of the downlink timeslot assigned in the downlink PDCH allocation or on the lowest numbered timeslot in the uplink allocation PDCH”.
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