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1. Overall Description:

3GPP CT1 kindly thanks 3GPP CT4 for their Liaison Statement. Pertaining to your request, CT1 has considered the implications of using the tel URI and SIP URI with the user part starting with a + and the user parameter equals "phone" on the Cx and Sh interfaces came to the following conclusion:

1. During registration procedure, as specified in RFC 3261, the registrar extracts the address-of-record from the To header and converts it to a canonical form. Hence, the SIP URI with the user part starting with a + and the user parameter equals "phone" will not be explicitly registered.

2. When routing the UE or AS originated requests for a dialog or standalone transaction where the remote target is identified either with the tel URI or SIP URI with the user part starting with a + and the user parameter equals "phone", the S-CSCF will not access the HSS using the SIP URI with the user part starting with a + and the user parameter equals "phone".
3. When receiving the requests for a dialog or standalone transaction destined for the served subscriber, where the served subscriber is identified with SIP URI with the user part starting with a + and the user parameter equals "phone", prior to querying the HSS and forwarding the request to the S-CSCF, the I-CSCF will convert the SIP URI with the user part starting with a + and the user parameter equals "phone" into a tel URI. When converting the SIP URI with the user part starting with a + and the user parameter equals "phone" into a tel URI, the entire userinfo part of the SIP URI is placed in the telephone-subscriber portion of the tel URL (including any parameters). The current text in the document TS 24.229 states:
"When the I-CSCF receives, destined for a server user or a PSI, an initial request for a dialog or standalone transaction the I-CSCF shall:

1)
if the Request-URI includes: 

……………..
b)
 a SIP-URI that is not a GRUU and with the user part starting with a + and the user parameter equals "phone" then replace the Request-URI with a tel-URI with the user part of the SIP-URI in the telephone-subscriber element in the tel-URI;" 

Subsequently, the I-CSCF will start the user location query procedure to the HSS using the tel URI, as specified in 3GPP TS 29.228. 

Taking into consideration that the HSS will not be accessed using the SIP URI with the user part starting with a + and the user parameter equals "phone", the CT1 considers the existing procedures specified in the TS 29.228 as adequate and the modifications documented in C4-070597, in spite of being correct, are deemed redundant.  

Thank you for your kind attention to this matter. 
2. Actions:

None
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