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1. Overall Description:

CT4 thanks GSMA IREG Packet for their LS on MME Origin-Host identity. 

In this LS, the following questions were raised regarding the FQDN format to use as identity in the Origin-Host AVP of command initiated by MME.
Question 1: Whether the encoding of the Origin-Host AVP in the ULR may be encoded as any FQDN according to IETF RFC 3588, which enables topology hiding, and that it is not mandatory to encode the MME name in the Origin-Host according to 3GPP TS 23.003?

Question 2: 
Which use cases are required to utilise the encoding of the MME name as specified in 3GPP TS 23.003?

Question 3: Are there some recommendations that CT4 may provide regarding the FQDN to use in DIAMETER?

These questions have been addressed by CT4 and some clarifications are given below.

First of all, CT4 would like to highlight that the whole subclause 19.4 in 3GPP TS 23.003 is only dedicated to the definition of identifiers to use for DNS procedures described in the 3GPP TS 29.303. In this objective, some identifiers are defined with a standard format to allow other network entities to construct an FQDN and use this FQDN to retrieve from the DNS the IP address of the node to contact. It was never meant to define unique identifier for these nodes.

In the specific case of MME, a standard FQDN in the format defined in the 3GPP TS 23.003 is provisioned in the DNS but it does not preclude the MME to use a different FQDN as identity in Diameter commands. The only limitation regarding this FQDN is that it must uniquely identify the Diameter peer.
For a given Diameter node, the FQDN to use as Origin-Host is configured by the network operator. In the case of the MME, the operator may decide to rely on the same format as the one defined in the 3GPP TS 23.003. However, the operator may decide to use any other format as FQDN, as long as this FQDN allows to uniquely identify the Diameter peer.
As a consequence, for the S6a interface, the HSS needs to be ready to store and reuse any valid formatted value of FQDN contained in the Origin-Host of Diameter commands initiated by the MME.

In the roaming case, in the case the DEA in the visited network replaces the MME's identity by another identity in the Origin-Host forwarded to the home network (e.g. for topology hiding), any FQDN can be used, as long as the FQDN uniquely identifies the DEA, as described in the RFC 3588 and reinforced in the RFC 6733.
CT4 hopes that these clarifications will be useful to GSMA IREG and to operators involved in LTE roaming.
For information, CT4 kindly reminds GSMA IREG PACKET group that "Diameter" is not an acronym and therefore only the initial letter is in upper case.

2. Actions:

To GSMA IREG Packet group.

ACTION: 
CT4 kindly asks GSMA IREG PACKET group to take into account the information given above.
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