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1. Overall Description:

Due to the risk of exhaustion of all spare values under some geographic MCCs, ITU-T Study Group 2 is considering the assignment of 3 digit MNCs to extend the identification plan capacity per MCC. It would imply that some MCCs with newly assigned MNCs would have MNCs of both 2 and 3 digits and 3GPP is consulted to appraise the possible impacts of such decision on the existing specifications (cf. C4-120798).
The following questions are raised in the Liaison Statement from ITU-T Study Group 2:
Q1:
 Whether the use of 3-digit MNC has an impact on existing specifications of 2G/3G/4G mobile networks under your purview

Q2:
 Whether there is a particular issue in having nationally 2 and 3 digit MNCs coexisting under the same MCC (core network, billing and customer care systems, roaming, operational aspects etc.)

Q3: Whether roaming of an 3-digit based subscriber on a 2 digit network is problematic and in what way
CT4 has investigated this question and the following points were highlighted:

In the 3GPP TS 23.003, specification used as reference for numbering, addressing and identification in 3GPP systems, it is stated in the section 2.2:

“Mobile Network Code (MNC) consisting of two or three digits for GSM/UMTS applications. The MNC identifies the home PLMN of the mobile subscriber. The length of the MNC (two or three digits) depends on the value of the MCC. A mixture of two and three digit MNC codes within a single MCC area is not recommended and is outside the scope of this specification.”
MCC+MNC of the IMSI is used to identify a given PLMN, as defined as PLMN-Id. And this PLMN-Id is widely used all over the CT4 specifications and other 3GPP specifications, for addressing/routeing and/or identification as well as location and mobility management. This encompasses identification of a visited PLMN in roaming cases, construction of Internet domain names to address over IP a given PLMN, etc.
To be able to retrieve MCC+MNC from the IMSI, it is therefore assumed in all theses specifications that the length of MCC+MNC is fixed per MCC in order to know whether the first 5 digits or 6 digits of the IMSI have to be taken into account.
A mixture of 2-D or 3-D MNC in a single MCC would therefore as a huge impacts on the existing 3GPP specifications because the length of the MCC+MNC would be no more fixed. Therefore existing implementations based on fixed length of MCC+MNC will identify the wrong PLMN if there is overlapping between the 2-D and the 3-D MNC allocation planes in a given MCC. As it is all about the concern of exhaustion of all spare values, it seems unrealistic to consider the possibility of non-overlapping planes in each MCC.

Moreover, as interoperability and backward compatibility with existing implementations are strong requirements in 3GPP, it cannot be assumed that such enhancement could be covered only in new specification, leaving existing specifications unchanged.

2. Actions:

To CT group.

ACTION: 
CT4 kindly asks TSG CT Plenary to take above CT4 agreements into account in the reply to ITU-T SG2’s LS
3. Date of Next CT and CT4 Meetings:
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