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C3-111384, Discussion on the TFT operation when GnGp SGSN accesses to PGW
1. Background:

When GnGp SGSN accesses to PGW, the 3GPP-EPS access type will be used and the PGW performs the bearer binding. When received the PCC rules from the PCRF, the PGW need keep the mapping each of the PCC rules to the filters of the TFT received from the UE.
 When S4-SGSN accesses to the PGW through SGW, in the "MS-Initiated PDP Context Modification Procedure" (clause 9.2.3.3A) of TS 23.060, the SGSN identifies the bearer modification scenario that applies and sends the Bearer Resource Command message to the selected Serving GW. CT3 makes the interpretation that the S4-SGSN is required to do a translation for a MS/UE request in GERAN/UTRAN to look like a "UE requested bearer resource modification" as defined in TS 23.401, clause 5.4.5.

Therefore, the TS 23.203 requirement: 
"mediate Gn/Gp procedures so that the PCRF experiences no difference compared to S5/S8 procedures"
requires the PCEF/P-GW to act over Gx as if the Bearer Resource Command had been received over S5/S8 from an S4-SGSN, having translated the request from the UE, the PGW need keep the mapping each of the PCC rules to the filters of the TFT received from the UE as GnGp SGSN accesses to PGW. The PCRF experiences no difference compared to S5/S8 procedures both for GnGp SGSN access to PGW and S4-SGSN accesses to the PGW through SGW.
However, CT3 has not found any further stage 2 or stage 3 detailing of the requirements in TS 23.060 and TS 23.203 referred above.

CT3 has the following questions to ask SA2:
Q1:
Whether the detailing of the PCEF requirement to mediate Gn/Gp procedures is needed?
Q2:
If needed, does SA2 share the CT3 view that the PCEF requirement to mediate S4-SGSN access should be detailed in clause 9.2.3.3A of TS 23.060?
2. Actions:

To SA2 group.

ACTION: 
CT3 kindly asks SA2 group to provide the answers for the questions Q1 and Q2.
3. Date of Next CT3 Meetings:
CT3#67                          14 - 18 Nov 2011            San Francisco, USA
CT3#68                          6  - 10 Feb 2012             China
