3GPP TSG CT4 Meeting #54
C4-111851
St Julians, Malta;22nd – 26th August 2011

Source:
Ericsson
Title:
DISCUSSION PAPER on S6b Session Handling 

Agenda item:
8.7
Document for:
INFORMATION AND DECISION
1. INTRODUCTION

The S6b diameter application between PDN GW and 3GPP AAA Server, as described in TS 29.273, is session-oriented, and it is based on the model where one diameter session is maintained for each PDN Connection.

The S6b session is created by the PDN GW, either when the PDN Connection is established for the first time in the non-3GPP side, or when a PDN Connection originally created in the 3GPP side is handed over to the non-3GPP side. It should be noted that no S6b session is created unless the UE moves to the non-3GPP side.

However, TS 29.273 does not specify in enough detail when those diameter sessions must be closed by the PDN GW. In TS 29.273, it is stated in clause 9.2.4:

“A Diameter session shall identify a PDN Connection for a given user and an APN.”

So, while it is clear that the session must be torn down by PGW when the PDN Connection is terminated in the non-3GPP side, it is unclear how the session must be handled when the UE (and the PDN Connection) is handed over to the 3GPP access. There are two possible interpretations:
Alt. 1) It may be assumed that the lifetime of the S6b session is the same as the lifetime of the PDN Connection, and this lifetime may span even after handover to 3GPP.
Alt. 2) It can be interpreted that the S6b sessions should be closed by PGW at handover to 3GPP. In this case, the 3GPP AAA Server should only delete the PGW-ID from HSS when the PDN Connections are disconnected, but not when they are handed over to other access.
2. CURRENT ISSUES

With regard to Alt. 1, the following concerns have been detected:
-
3GPP AAA Server sessions and resources cannot be released even when the UE has left the non-3GPP access. It would be desirable that, once the UE has left the non-3GPP access, either because it has disconnected, or because it has moved to the 3GPP access, the 3GPP AAA Server can release as much resources and sessions as possible, since this implies significant savings in terms of user capacity, and also minimizes the potential problems associated to hanging sessions left open indefinitely.
-
The PDN GW must keep track of S6b sessions, when the UE is on the 3GPP side. Similar to the previous issue, the PDN GW cannot decouple the handling of the UE when it moves between 3GPP and non-3GPP accesses. Once the UE has left the non-3GPP access, and might not return ever again, during the lifetime of the UE EPS connectivity session, the PDN GW is forced to keep resources (diameter sessions) associated with the 3GPP AAA Server. This is not useful given that, when/if the UE returns to the non-3GPP access, it will have to be re-authenticated and re-authorized with the 3GPP AAA server, so nothing is gained by keeping those resources “hooked” there.

-
The new PDN Connections established on the 3GPP side are not reflected on the 3GPP AAA Server. This creates a mismatch between the number of PDN Connections and S6b sessions. Therefore, if the PGW terminates the S6b sessions when the UE is on the 3GPP side, the 3GPP AAA Server may believe incorrectly that the last S6b session for a given APN has been terminated, and deletes the PGW-ID/APN info from HSS, while the PDN GW is still being used by the UE on the 3GPP side.


With regard to Alt. 2, no functional or architectural issues have been found, but the following issue should be addressed:


-
TS 29.273 does not specify what value should be used in the Termination Cause IE of the Session Termination Request (STR) command; so, it may be possible that PDN GW implementations use a single “cause” to terminate the session, regardless of PDN connection termination or handover. In this case, it should be noted that the 3GPP AAA Server has to know whether the session had been actually terminated due to PDN Connection termination or to PDN Connection handover; otherwise, when all S6b sessions are terminated, the 3GPP AAA Server would incorrectly remove the PGW-ID/APN information from the HSS, and this is something that should not happen if at least one PDN Connection has been handed over to the 3GPP access.



Additionally (a separate problem, but related to the above issues), there is a problem with regard to the de-registration of the 3GPP AAA Server when the STa session is finished. Currently, TS 29.273 specifies that the 3GPP AAA Server must be de-registered, regardless of the status of the ongoing S6b sessions for that user. However, if the termination of the STa session is due to handover, and the 3GPP AAA Server is de-registered, it is not possible after that, to remove the PGW-ID from HSS via S6b/SWx interaction, because the SAR command over SWx is rejected by HSS if there is no 3GPP AAA Server registered for that user.
3. PROPOSAL

In order to address the above issues, it is proposed to agree on Alt. 2, and let the PDN GW terminate all S6b sessions after UE handover to the 3GPP side. In order to allow the 3GPP AAA Server to determine when the PGW-ID/APN data should be removed from HSS, an indication about the cause (PDN connection termination or PDN connection hand over) of the session being terminated must be sent.

The above proposal has been included in the companion CRs, C4-111852 and C4-111853.

