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* * * First Change * * * *
[bookmark: _Toc106912767]5.2.10.2	URL Encoding of URI components
When a URI is composed in the 3GPP 5G APIs, the different components (e.g., path segments, values of query parameters, etc.) shall percent-encode (see IETF RFC 3986 [14], section 2.1) the following "reserved" characters:
-	EXCLAMATION MARK (U+0021):			!
-	NUMBER SIGN (U+0023):						#
-	DOLLAR SIGN (U+0024):						$
-	AMPERSAND (U+0026):						&
-	APOSTROPHE (U+0027):						'
-	LEFT PARENTHESIS (U+0028):				(
-	RIGHT PARENTHESIS (U+0029):			)
-	ASTERISK (U+002A):							*
-	PLUS SIGN (U+002B):							+
-	COMMA (U+002C):							,
-	SOLIDUS (U+002F):							/
-	COLON (U+003A):								:
-	SEMICOLON (U+003B):						;
-	EQUALS SIGN (U+003D):						=
-	QUESTION MARK (U+003F):				?
-	COMMERCIAL AT (U+0040):				@
-	LEFT SQUARE BRACKET (U+005B):		[
-	RIGHT SQUARE BRACKET (U+005D):		]
The following characters shall not be used in URI components, e.g., path segments, values of query parameters, etc.
-	SOLIDUS (U+002F):							/
-	QUESTION MARK (U+003F):				?
The following characters (not listed as "reserved" in IETF RFC 3986 [14]) shall be percent-encoded:
-	QUOTATION MARK (U+0022):				"
-	PERCENT SIGN (U+0025):					%
SPACE (U+0020) character shall be escaped, either by percent-encoding it (as %20), or by replacing it with character PLUS SIGN (U+002B).
The encoding of query parameters consisting of arrays of strings shall follow the guidelines indicated in 3GPP TS 29.501 [5], clause 5.13.13, for the escaping of the COMMA (U+002C) characters.
In addition, implementations may percent-encode other characters, such as:
-	LEFT CURLY BRACKET (U+007B):			{
-	RIGHT CURLY BRACKET (U+007D):		}

* * * 2nd Change * * * *
[bookmark: _Toc106912768]5.2.10.3	URL Encoding of HTTP/2 request bodies
When composing an HTTP/2 request body with media type "application/x-www-form-urlencoded", the OpenAPI Specification [9] requires that the encoding shall follow IETF RFC 1866 [48], section 8.2.1, which indicates:
a)	the "reserved" character set described in IETF RFC 1738 [yy], section 2.2, shall be percent-encoded:
-	AMPERSAND (U+0026):						&
-	SOLIDUS (U+002F):							/
-	COLON (U+003A):								:
-	SEMICOLON (U+003B):						;
-	EQUALS SIGN (U+003D):						=
-	QUESTION MARK (U+003F):				?
-	COMMERCIAL AT (U+0040):				@
b)	SPACE (U+0020) character shall be escaped by replacing it with character PLUS SIGN (U+002B).
The following characters shall not be used in HTTP/2 request body with media type "application/x-www-form-urlencoded":
-	SOLIDUS (U+002F):							/
-	QUESTION MARK (U+003F):				?
The following characters (not listed as "reserved" in IETF RFC 1738 [yy]) shall be percent-encoded:
-	QUOTATION MARK (U+0022):				"
-	PERCENT SIGN (U+0025):					%
-	COMMA (U+002C):							,
-	LEFT SQUARE BRACKET (U+005B):		[
-	RIGHT SQUARE BRACKET (U+005D):		]
-	LEFT CURLY BRACKET (U+007B):			{
-	RIGHT CURLY BRACKET (U+007D):		}
In addition, implementations may also percent-encode any of the characters listed in clause 5.2.10.2.

* * * End of Changes * * * *

