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1. Overall Description:

CT3 has studied the AF influence traffic routing and figured out following issues.
1) Request for the UP path management event Report
In subclause 5.6.7 of TS 23.501 and subclause 6.3.1 of TS 23.503, the PCF can include the DNAI change report in the PCC rule to indicate that a notification of DNAI change is required. (solution 1)
In S2-187584 agreed in SA2#128 meeting, the PCF can invoke the Nsmf_EventExposure_Subscribe service operation to indicate that a notification of DNAI change is required. (solution 2)
CT3 took the working assumption that both solutions are supported and agreed related changes to meet stage 3 completion deadlines for Rel-15. 
Question 1: Are both solutions supported? If they are, what is difference between them and how the PCF determine which one shall be applied? If the solution 2 is supported, could SA2 specify the corresponding requirement for the notification from the SMF to the AF via the PCF?
2) Request for the activation/deactivation of AF influence traffic routing
In subclause 5.6.7 of TS 23.501, it is specified as follows:

"The AF may subscribe to notifications about UP path management events, e.g., when the request becomes active or inactive, or when a change of DNAI occurs for the PDU Session."

CT3 understands that there are two events related to UP path management events: 

· DNAI change

· Request status change (request becomes active or inactive).

However, CT3 did not find any event/policy control request trigger for "Request status change" defined in the Npcf_SMPolicyControl service, the Npcf_PolicyAuthorization service and Nsmf_EventExposure service.

Question 2: Can SA2 clarify if there is a requirement to report "Request status change"?

Question 3: If there is such a requirement, can SA2 clarify by which nodes (PCF or SMF?) and services that event reporting should happen and update the description of the affected services accordingly?
3) Stage 2, in TS 23.501, clause 5.6.7, states

The content of this clause applies to non-roaming and to LBO deployments i.e. to cases where the involved entities (AF, PCF, SMF, UPF) belong to the VPLMN or AF belongs to a third party with which the VPLMN has an agreement. AF influence on traffic routing does not apply in the case of Home Routed deployments. PCF shall not apply AF requests targeting "all users" to PDU Sessions established in Home Routed mode.

Question 4: Does the PCF need to inform of the AF that the AF influence traffic routing request can not be enforced in these two scenarios? Would it also apply to when the UE is in EPC?
2. Actions:

To SA2 group.

ACTION: 

CT3 kindly asks SA2 to answer above questions and update the stage 2 requirement if needed.
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