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3GPP CT1 thanks i3F Technical WS for the reply LS on IMS interconnection Routing. It’s CT1 understanding that the answers to the questions raised cannot be provided only in CT1 group. Other 3GPP groups have been involved in this reply LS in order to provide their comments from the service and architecture requirements point of view.
We assume that for roaming, the i3Forum regards the next operators´s network that needs to process the call as final destination. For instance, an incoming call needs to be routed to the callee´s home network before being forwarded to the callee´s visited network.

According to SIP procedures in RFC 3261, any SIP node routes the call according to the first entry in the route header only. If no route header is present, the transit network routes based on the Request URI.
The following answers are based on the specifications under CT1 responsibility.




Question 1.b
How does the current 3GPP IMS specifications allow: to identify and determine the final destination (terminating Service Providers) of the call? Does the last entry of the SIP route header contain, in any case, the final destination of the call?

Response:
Form a routing perspective the terminating network (e.g. Service Provider or Enterprise) may only be visible in the Route header (e.g. for roaming, between home network A and visited network B, the callee´s visited network B only appears in the Route header, and between visited network B and home network A, the caller´s home network A only appears in the Route header). 
The position in the Route header of the URI representing the final destination cannot be easily predicted. The following examples of use cases demonstrate that the position cannot be used as a criteria for the determination of the terminating network URI.
· If the originating networks wanted to force the routing through a specific Interconnection Carrier to a destination network the Route header would look like:

Route: <Interconnection Carrier URI>, <Destination network URI>.

The number of Interconnection Carrier URIs depends on the path that the originating network wants to force along the path.

· If the originating network doesn’t force the routing through a specific Interconnection Carrier to a destination network, the topmost URI in the Route header will contains the destination network URI.
· If the originating network has encrypted any entries in the Route header field for Topology Hiding, the URI indicating the destination network appears in the topmost  entry.
Route: <Destination network URI>; <Originating network URI>; <Token>
If a SIP route header is present and transit networks do not appear in Route header entries, the destination network can thus be derived from the first entry in the route header. If no route header is present, the destination network can be derived from the Request URI.
Isn’t in the mandate of CT1 to address possible agreement frameworks among Operators and ICs regarding the type of entries that Operators can add to the Route header field.
Question 2

i3 forum ask confirmation that, once the signaling variant according to 3GPP TS 23.228, section M.3.1.3 is applied (in the normal i.e. non home-routing case), it is met and kept the Carriers’ community requirement to maintain, for all possible types of “communication call”, (e.g voice call, videocall ….), different interconnection “products” as either signaling only traffic, or user plane traffic with associated signaling.
Response:

It is correct that session unrelated SIP signaling (e.g. REGISTER, SUBSCRIBE, NOTIFY, MESSAGE) can be routed through a different signaling path than the session related SIP signaling (e.g. INVITE, UPDATE).
For the session related SIP signaling, transit networks need to be prepared to transport signaling and media: The home network decides session by session whether to apply home routeing (the S-CSCF performs routing decision, and based on local policy and on the facts that the UE is roaming, a roaming agreement for VPLNM call routing is in place, and home routing is not required, the S-CSCF decides to route back to the VPLMN for call routing.). Therefore the intermediate network cannot predict whether initial INVITE will be routed back to the VPLMN or the HPLMN will route directly the session to the terminating network.
2. Actions:

To i3 forum Technical WS, 3GPP SA1, 3GPP SA2 group.

ACTION: 
To take into account the information provided in this LS.
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