3GPP TSG CT WG3 Meeting #48
C3-080827
Cape Town, South Africa, 5th - 9th May 2008

Title:
LS on "Resource-Identifier for UE initiated resource requests”

Release:
Rel-8
Work Item:
PCC
Source:
TSG CT WG3
To:
TSG SA WG2
Contact Person:


Name:
Dimitrios Karampatsis
Tel. Number:
+44 7740 539380
E-mail Address:
dimitrka@nortel.com
Name:
Tarek Abou-Assali

Tel. Number:
+1 508 486 9996

E-mail Address:
tassali@camiant.com
Attachments:
none
1.
Problem statement
CT3 has discussed an issue regarding support for UE-initiated resource requests where some companies believe that additional stage 2 procedures to both 3GPP and non-3GPP accesses may be required:
According to 3GPP TS 23.401 v8.1.1, clause 5.4.5 and 3GPP TS 23.402 v8.1.1 clause 6.7, UE initiated resource requests are supported for both 3GPP and non-3GPP accesses respectively.
When the UE requests resources, the PCEF/BBERF provides information to the PCRF such as the TFT and QoS requested by the UE. When resources are modified (e.g. TFT change) or released, the PCRF may not be able to deterministically identify the affected resources (e.g. new TFT doesn’t match any previously setup resource’s TFT). 
A possible solution supported by some companies only is for the BBERF/PCEF to provide the PCRF with a unique identifier for each resource requested by the UE. The BBERF/PCEF should have a mechanism to uniquely identify UE-initiated resources as they are established/modified/released.
However, there was no general agreement in CT3 that there is a problem or that the proposed procedures are required.
2.
Actions

SA2 is kindly asked to provide clarifications on the following question:

1. Can the BBERF/PCEF uniquely identify UE-initiated resources when such resources are modified?
3.
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