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1 Overall description
CT3 is studying the Dynamic Change of AM policies in the 5GC functionality and would like to ask SA2 following questions. 
Currently, 23.503, clause 6.1.2.6.2 indicates:
“The PCF takes the list of TAs as input for policy decisions, considering the list of TAs provided by the AF as allowed TAIs for the UE when calculating the service area restrictions, then checking operator policies to determine whether the service area restrictions need to be updated. The update, if performed, may be performed immediately, at the start/stop of application traffic, or at the establishment of a SM Policy Association to the given DNN, S-NSSAI, as described in clause 6.1.2.1.”
“The PCF checks if the RFSP value index for a UE needs to be changed, as described in clause 6.1.2.1, using the indication that high throughput is desired, whether the application is in use or not (if the request is related to an application) and whether the SM Policy Association to a DNN, S-NSSAI is established or terminated as input information. The PCF reports to the AF that the request was executed, but without reporting anything related to actually applied RFSP or throughput changes, according to the events described in clause 6.1.3.18.”
For the case where the PCF is requested to determine the policy decision taking as input information whether the SM Policy Association to a DNN, S-NSSAI exists:
Question 1:	Is it enough for the BSF to send an indication of registration/deregistration when the PCF for a PDU session registered/deregistered at the BSF (i.e. the PCF address(es) are not needed in the notification)?
For the case where multiple PDU sessions for the same UE, DNN and S-NSSAI combination are established, and the PCF is requested to determine the policy decision taking as input information whether the SM Policy Association to a DNN, S-NSSAI exists:
Question 2:	Is it enough for the BSF to send the notification of registration when the PCF binding information of the first PDU session corresponding to the same UE, DNN and S-NSSAI combination is registered and send the notification of deregistration when the PCF binding information of the last PDU session corresponding to the same UE, DNN and S-NSSAI combination is deregistered?

Currently, 23.503, clause 6.1.2.6.2, indicates:
 “The AF may contact, either directly or via NEF, the PCF for the UE to request notifications on the outcome of a service coverage area change (represented as a geographical area or a list of TA(s)) or the indication that high throughput is desired for UE traffic or both, for a SUPI or a GPSI, which may be associated to an Application Identifier(s) or to a (DNN,S-NSSAI) combination. If no Application Identifier(s) or (DNN,S-NSSAI) combination is provided the request applies until the AF requests to terminate the request, the AF request expires (according to relevant input provided by the AF), or the AM Policy Association is terminated. The AF may subscribe to notifications on the outcome of the service area coverage change to the PCF, according to the events described in clause 6.1.3.18. At the time the AF request expires, the PCF removes the context provided by the AF and then checks if the Access and Mobility related policies needs to be updated at the AMF”.
which leads to the interpretation that during the AF requesting Access and Mobility related Policy Authorization for a UE procedure, the AF may provide, as conditions for the applicability of the requested service coverage area and/or high throughput, the provided DNN, S-NSSAI or Application Identifier(s).
However, 23.502, clause 5.2.5.8.2, Npcf_AMPolicyAuthorization_Create service operation, the Application Identifier(s) and the (DNN, S-NSSAI) combination are not included within the input parameter.
Question 3: Is the Application Identifier(s) and/or the (DNN, S-NSSAI) combination provided during the procedure of AF requesting Access and Mobility related Policy Authorization for a UE using the Nnef_AMPolicyAuthorization or Npcf_AMPolicyAuthorization services? 

Currently, 23.503, clause 6.1.2.6.2 indicates:
“The PCF takes the list of TAs as input for policy decisions, considering the list of TAs provided by the AF as allowed TAIs for the UE when calculating the service area restrictions, then checking operator policies to determine whether the service area restrictions need to be updated.”
“The PCF reports the outcome of a service coverage area change, including the list of allowed TAIs (that is mapped to a geographical area if the requests goes via NEF) and any changes to the AF, according to the events described in clause 6.1.3.18.”
[bookmark: _GoBack]CT3 has been discussing the encoding of the “the list of allowed TAIs” and find that in case the service area coverage is large, it might be advantageous to provide simply the e.g. the list of non-allowed areas. CT3 discussed whether a service coverage area, defined as the service area for the service area restrictions could apply.
Question 4: Could there be more information than the allowed TAIs included in the service area coverage, so there may be any other information that can be provided by the AF or reported by the PCF besides the list of allowed TAIs?

“The PCF reports the outcome of a service coverage area change, including the list of allowed TAIs (that is mapped to a geographical area if the requests goes via NEF) and any changes to the AF, according to the events described in clause 6.1.3.18.”
Question 5: What is the definition of “outcome”? Can it be successful, unsuccessful or anything else? Is the “successful” outcome restricted to cases in which the applied service area restrictions are exactly as indicated in the relevant AF request? Shall the applied service area coverage be reported as part of the event notification? If yes, does this apply only for the unsuccessful case?

Currently, DCAMP Stage 2 specifications and procedures do not explicitly mention a PCF for the UE to directly retrieve the AM Influence data from the UDR via a Nudr_DM_Query request/response during AM Policy Association establishment/modification. Only the subscription to notifications on AM Influence data at the UDR.
Question 6: CT3 is discussing the possibilities to implement this retrieval either via a Nudr_DM_Query request/response before subscribing or via implementing immediate reporting of existing data in the response of Nudr_DM_Subscribe. Would any of the two approaches violate stage 2 requirements? And does SA2 have a strong preference and want to mandate any of the two options or should CT3 make a decision based on the protocol level implications?

Currently, the definition of the Nnef_AMInfluence_Create service operation in 23.502 clause 5.2.6.23.2, application identifier or traffic filtering information are included within the input parameters.
However, the purpose of this input is for the PCF for the UE to subscribe to application detection and this is currently defined to be performed based on an application identifier (see e.g. step 5 of 23.502 clause 4.16.14.2).
Question 7: Can traffic filtering information be provided indeed as an input parameter to Nnef_AMInfluence_Create (as an alternative to the application identifier) or should it be only application identifier?

2	Actions
To SA2 
ACTION: 	CT3 kindly asks SA2 to answer the questions above and amend the SA2 specifications accordingly, where appropriate.
3	Dates of next TSG CT WG 3 meetings
3GPP TSG CT3#118e	11th - 15th October 2021	E-Meeting
3GPP TSG CT3#119e	11th - 19th November 2021	E-Meeting


