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INTRODUCTION

CT1 sent LS C1-154574 to RAN5, from CT meeting #95 in Anaheim.

While preparing for the RAN5 meeting, this incoming LS was reviewed and several issues were detected.

This contribution highlights the issues that were identified and hopes that CT1 can discuss the issues and conclude on the next steps.

PROPOSAL

CT1 is asked to discuss the comments on the CT1 response.

For convenience, the technical contents of the outgoing LS is reproduced below, with comments from Qualcomm embedded.

------------------------------------------------ Begin extract from LS C1-154574 -------------------------------------------------
CT1 thanks RAN5 for the LS (R5-151988) on usage of preconditions.
RAN5 LS states:
RAN5 respectfully asks CT1 to clarify whether, under the assumption that both UEs support the precondition mechanism, during call setup, 

1)
The originating UE needs to include the “precondition” option tag in the Require header in subsequent requests, assuming the request carries an SDP offer with preconditions for QoS

2)
The originating UE needs to include the “precondition” option tag in the Require header in responses to subsequent requests, assuming the response carries an SDP answer with preconditions for QoS

3)
The terminating UE needs to include the “precondition” option tag in the Require header in responses to subsequent requests, assuming the response carries an SDP answer with preconditions for QoS

4)
The terminating UE needs to include the “precondition” option tag in the Require header in subsequent requests, assuming the request carries an SDP offer with preconditions for QoS

5)
The originating UE needs to include the “precondition” option tag in the Require header in responses to subsequent requests, assuming the response carries an SDP answer with preconditions for QoS

6)
In Call Hold scenarios, does the UE sending a re-INVITE request for Call Hold need to include preconditions for QoS in the SDP offer and, if yes, does it need to include the “preconditions” option tag in the Require header then? 

7)
Would the device being put on hold then need to include preconditions in the SDP answer and add the “preconditions” option tag to the Require header in the response?

8)
In Call Upgrade scenarios (add video stream to existing VoLTE call), does the UE sending a re-INVITE request for Call Upgrade need to include preconditions for QoS in the SDP offer and, if yes, does it need to include the “preconditions” option tag in the Require header or Supported header then?

9)
Would the device response to Call Upgrade need to include preconditions for QoS in the SDP answer and add the “preconditions” option tag to the Require header in the response?

CT1 agreed the following TS 24.229 CRs (CR#5488, 5489, 5490, 5491, 5492, 5493), and the following TS 24.503 CR (CR#0121), related to the precondition mechanism, at the CT1#95 meeting in Anaheim, and the reply takes the changes in those CRs into consideration.

CT1 view is:

Regarding 1) - if both UEs supported the precondition mechanism during call setup, then the originating UE (i.e. the UE which sent the initial INVITE request) shall include the "precondition" option tag in the Supported header field in subsequent requests, assuming the request carries an SDP offer with preconditions for QoS. 
[Qualcomm] This recommendation is ok but is not specified in 24.229 Section 5.1.3 (Call initiation – UE-originating case).
Regarding 2) - if both UEs supported the precondition mechanism during call setup, then the originating UE (i.e. the UE which sent the initial INVITE request) shall include the “precondition” option tag in the Require header field in responses to subsequent requests, assuming the response carries an SDP answer with preconditions for QoS. 
[Qualcomm] This recommendation is ok but is not specified in 24.229 Section 5.1.3 (Call initiation – UE-originating case). There is also an implicit assumption that the incoming request includes Supported: preconditions.
Regarding 3) - if both UEs supported the precondition mechanism during call setup, then the terminating UE (i.e. the UE which received the initial INVITE request) shall include the "precondition" option tag in the Require header field in responses to subsequent requests, assuming the response carries an SDP answer with preconditions for QoS. 
[Qualcomm] This aligns with 24.229 Section 5.1.4 (Call initiation – UE-terminating case). There is also an implicit assumption that the incoming request includes Supported: preconditions.
Regarding 4) - if both UEs supported the precondition mechanism during call setup, then the terminating UE (i.e. the UE which received the initial INVITE request) shall include the "precondition" option tag in the Supported header field in subsequent requests, assuming the request carries an SDP offer with preconditions for QoS. 
[Qualcomm] This contradicts the following 24.229 Section 5.1.4 (Call initiation – UE-terminating case):
If local resource reservation is required at the terminating UE and the terminating UE supports the precondition mechanism, and:

a)
the received INVITE request includes the "precondition" option-tag in the Supported header field or Require header field, the terminating UE shall use the precondition mechanism and shall include a Require header field with the "precondition" option-tag in responses that include an SDP body, and in subsequent requests that include an SDP body, that it sends towards the originating UE during the session initiation;
Regarding 5) - if both UEs supported the precondition mechanism during call setup, then the originating UE (i.e. the UE which sent the initial INVITE request) shall include the “precondition” option tag in the Require header field in responses to subsequent requests, assuming the response carries an SDP answer with preconditions for QoS. 
[Qualcomm] Same as 2).
Regarding 6) - if both UEs supported the precondition mechanism during call setup, then the UE sending a re-INVITE request for Call Hold shall include precondition related SDP attributes in SDP offer of the re-INVITE request and shall include the "preconditions" option tag in the Supported header field of the re-INVITE request. 
[Qualcomm] This aligns with 24.229 Section 5.1.4A (Session modification). 
Regarding 7) - if both UEs supported the precondition mechanism during call setup, then the UE receiving a re-INVITE request with "precondition" option tag in a Require header field or a Supported header field and with SDP offer with preconditions for QoS (sent for whatever reason including Call Hold), shall include precondition related SDP attributes in SDP answer of 200 (OK) response to the re-INVITE request and shall include the "preconditions" option tag in the Require header field of 200 (OK) response to the re-INVITE request. 
[Qualcomm] In case of Call Hold, 200 OK response is appropriate. However, for reINVITE for call upgrade to add a video media, the correct response will be 18x containing SDP answer.
Regarding 8) - if both UEs supported the precondition mechanism during call setup, then the UE sending a re-INVITE request in Call Upgrade scenarios shall include precondition related SDP attributes in SDP offer of the re-INVITE request and shall include the "preconditions" option tag in the Supported header field of the re-INVITE request. 
[Qualcomm] This aligns with 24.229 Section 5.1.4A (Session modification).
Regarding 9) - if both UEs supported the precondition mechanism during call setup, then the UE receiving a re-INVITE request with "precondition" option tag in a Require header field or a Supported header field and with SDP offer with preconditions for QoS (sent for whatever reason including Call Upgrade scenarios) shall include precondition related SDP attributes in SDP answer of 200 (OK) response to the re-INVITE request and shall include the "preconditions" option tag in the Require header field of 200 (OK) response to the re-INVITE request.
[Qualcomm] In case of Call Hold, 200 OK response is appropriate. However, for reINVITE for call upgrade to add a video media, the correct response will be 18x containing SDP answer.
