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1. Overall Description:

CT1 kindly thanks TISPAN WG3 for their LS on Clarification of the requirements on using Reg-event package at UE. CT1 would like to give the following guidance:

TISPAN Question 1: 
What are the requirements for using Reg-event package for UE?
Answer from CT1: 
There are three major reasons, why the UE is mandated in TS 24.229 to subscribe to the registration state event package:

1. The UE needs to get aware of all the implicitly (and explicitly) registered public user identities. The UE has no other means to learn those identities than the subscription to the registration state event package.  

2. The network must be capable of de-registering the user. RFC 3261 does only offer means for the user-initiated de-registration, but does not allow the network to de-register the user. This functionality is only provided by the registration state event package.

3. The network must be capable of requesting the user to re-authenticate. This functionality is only provided by the registration state event package (by means of shortening the expiration time of a registration).

TISPAN Question 2:
Does 3GPP CT1 identify issues in case a UE connecting via fixed line access does not support the Reg-event package?

Answer from CT1:
CT1 regards all above listed requirements as essential for provision of basic IMS functionality and therefore mandatory to be fulfilled within IMS. CT1 regards the subscription to the registration state event package as mandatory.

There may be existing pre-standard IMS network implementations that allow a UE to attach to the IMS, without the UE subscribing to the registration state event package. In such networks, the above listed functionality will not be provided. 

In order to allow normal IMS functionality for UEs that attach via fixed lines, CT1 strongly recommends to TISPAN WG3, to keep the subscription to the registration state event package mandatory.
2. Actions:

To ETSI TISPAN WG3 group.
ACTION: 
3GPP CT1 kindly asks TISPAN WG3 to take the above given guidance and recommendations into account.
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