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1. Overall Description:
During implementation of eLCS in 5G, CT4 has identified several unclear points in the MO-LR procedure described in stage 2 and stage 3 specifications, and it needs SA2 and CT1 clarification on the following questions.

Q1:	In 5GC-MO-LR procedure, which information (GMLC Number or H-GMLC Address) is actually provided by the UE and used by the AMF to select the (H-)GMLC?

A UE may have the capability to support both 4G LCS procedure and 5G LCS procedure. TS24.080 describes the UE support for 2G/3G/4G/5G LCS procedure, and it refers to TS24.171 for 4G NAS LCS procedure, but is lacking of reference to TS24.571 for 5G NAS LCS procedure.
In both TS24.171 (version 16.0.0) and TS24.571 (version 16.2.0), the UE provides “mlc-number” IE (of type ISDN-Address) to the network entity (e.g. MME in 5G, AMF in 5G). The “mlc-number” indicates the ISDN number of the GMLC (i.e. GMLC Number). In 4G LCS MO-LR procedure, the “mlc-number” is used by the MME to select the correct H-GMLC. TS29.272 also specifies that the GMLC Number is optionally included in the UE subscription and provided to the MME during Location-Update procedure.
In addition to the “mlc-number”, TS24.571 further specifies that the UE provides “h-gmlc-address” IE (of type GSN-Address) to the AMF. Meanwhile, TS29.515 specifies that the AMF includes “hgmlcAddress” (of type URI indicating the service URI of H-GMLC). It is not clear whether the AMF uses the “h-gmlc-address” from the UE to derive the “hgmlcAddress” used in the Ngmlc interface.
As per TS24.080, the “h-gmlc-address” (of type GSN-Address) is defined from release-6 version (see 24.080-630) onwards. The “h-gmlc-address” is provided by the UE in MO-LR from release 7 (see 24.080-740) onwards, but is excluded from E-UTRAN access. Furthermore, TS29.002 and TS23.003 describes the GSN-Address is used in MAP signalling to indicate the address of MSC/SGSN/GGSN/etc.

It is quite unclear that, in 5G, which information is actually configured in the UE and provided by the UE to the AMF during 5G-MO-LR procedure, so as to be used by the AMF to find the correct H-GMLC.
Is the UE still configured with the “mlc-number” and provide it to the AMF for H-GMLC selection? Or, is the UE only configured with the 5G specific “h-gmlc-address” which is totally different from previous releases before 5G?
Furthermore, if in 5G the “h-gmlc-address” is used to configure the SBI URI of the H-GMLC in the UE, how can it still use the type GSN-Address?


Q2:	In 5GC-MO-LR procedure, which information (LCS Service Type or Service Identity) is actually provided by the UE and used by the GMLC to perform service privacy check?

As per TS23.273 clause 6.2, the UE provides Service Identity in the MO-LR request to indicate which MO-LR service of the LCS Client is requested. However, as per TS24.171 and TS24.571, the UE only provides the LCS Client ID (i.e “lcsClientExternalID” IE) and the LCS Service Type (i.e “lcsServiceTypeID” IE) in the MO-LR request to the network entity (i.e. MME in 4G, AMF in 5G). There is no such “Service Identity” provided by the UE in the MO-LR request.
Checking the requirement specified in TS22.071, the LCS Service Type is used by the LCS server (e.g. GMLC) to perform service privacy check. TS22.071 further describes that an LCS client may have one or more services and each service has its own service identifier. Hence, it is not possible to deduce Service Identity only from the LCS Client ID provided by the UE.

It is quite unclear that, in 5G, which information is actually configured in the UE and provided to the AMF in MO-LR procedure, so as to be used by the GMLC for service privacy check.
Is the UE still configured to provide the “lcsServiceTypeID” to the AMF? Or, the UE is only configured to provide the 5G specific “serviceIdentity” (not specified in 24.571) which is totally different from previous releases before 5G?


Q3:	What’s the consideration of backward compatibility with early release of LCS, if SA2/CT1 decides to select new mechanism different from 4G LCS?

A UE may support both 4G LCS procedure and 5G LCS procedure. If SA2/CT1 decides to use the new mechanism different from 4G LCS (e.g. use 5G specific “h-gmlc-address” instead of legacy “mlc-number”, or use 5G specific “serviceIdentity” instead of legacy “lcsServiceTypeID”), what is the consideration of backward compatibility with 4G LCS procedure, from SA2/CT1 perspective? 


2. Actions:
To SA2/CT1 group.
ACTION: 	CT4 kindly asks SA2/CT1 group to clarify the above questions and update their specifications if needed.
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