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1. Problem statement
When the network supports N26 interface, the support of interworking to 5GS for a PDN connection is specified in TS 24.501 sub-clause 6.1.4.1 (Coordination between 5GSM and ESM with N26 interface):
Interworking to 5GS is supported for a PDN connection, if the corresponding default EPS bearer context includes a PDU session identity, session AMBR and one or more QoS flow descriptions received in the Protocol configuration options IE or Extended protocol configuration options IE (see 3GPP TS 24.301 [15]), or the default EPS bearer context has association with the PDU session identity, the S-NSSAI, the session-AMBR and one or more QoS flow descriptions after inter-system change from N1 mode to S1 mode.
If the UE has a PDN connection which supports interworking to 5GS and then the UE performs inter-system change from S1 mode to A/Gb or Iu mode, it is not defined whether the mapped 5GSM parameters (e.g., PSI, session AMBR, QoS flow descriptions) shall be maintained by both the UE and the network. If the mapped 5GSM parameters are maintained by both the UE and the network, then after inter-system change from A/Gb mode or Iu mode back to S1 mode, the PDN connection may still support interworking to 5GS
Question#1: Whether the mapped 5GSM parameters shall be maintained by both the UE and the network after inter-system change from S1 mode to A/Gb mode or Iu mode?

Furthermore, if:

· the UE supports N1 mode, S1 mode and Iu mode; and

· a PDP context is established in Iu mode, or the mapped 5GSM parameters are deleted when an EPS bearer is transferred to a PDP context (i.e., the answer to Issue#1 is “no”); and 
· the PDP context is transferred to a EPS bearer of a PDN connection after inter-system change from Iu mode to S1 mode, 
based on current specification, it is impossible to make this PDN connection support interworking to 5GS due to the PSI is only provided in the PDN CONNECTIVITY REQUEST message (which will never happen in this case).
Question#2: Whether the PDN connection transferred from a PDP context (without mapped 5GSM parameters) shall be enabled to support interworking to 5GS?
2. Possible solutions
Regarding Question#1, there are 2 potential alternatives:
Alt#1a: both the UE and the network shall delete the mapped 5GSM parameters when inter-system change from S1 mode to A/Gb mode or Iu mode.
Alt#1b:  both the UE and the network shall store the mapped 5GSM parameters when inter-system change from S1 mode to A/Gb mode or Iu mode.

Regarding Question#2, there are also 2 potential alternatives:
Alt#2a: this kind of PDN connection shall not support interworking to 5GS.
Alt#2b: the PDN connection shall be enabled to support interwork to 5GS, and the UE is allowed to allocate and indicate the PDU session ID by using the bearer resource modification procedure.

3. Proposal
It is proposed that CT1 discusses the alternatives described in section 2 or other potential alternatives, and selects a way forward.
