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1
Overall description
While discussing the requirements for the use of SUCI in NAS signalling as specified in TS 33.501, v 15.3.1, CT1 noticed that in TS 33.501, subclause 6.12.2, the use of the SUCI is restricted to a few specific situations:

The UE shall include a SUCI only in the following 5G NAS messages:

-
if the UE is sending a Registration Request message of type "initial registration" to a PLMN for which the UE does not already have a 5G-GUTI, the UE shall include a SUCI to the Registration Request message, or

-
if the UE includes a 5G-GUTI when sending a Registration Request message of type "mobility registration updating" or "periodic registration updating" to a PLMN and, in response, receives an Identity Request message, then the UE shall include a fresh SUCI in the Identity Response message (see clause 6.12.4). 

whereas in subclause 6.12.4, for the identity request procedure initiated by the AMF, no such restrictions are described:

The subscriber identification mechanism may be invoked by the serving network when the UE cannot be identified by means of a temporary identity (5G-GUTI). In particular, it should be used when the serving network cannot retrieve the SUPI based on the 5G-GUTI by which the subscriber identifies itself on the radio path.

The mechanism described in figure 6.12.4-1 allows the identification of a UE on the radio path by means of the SUCI.

…

The mechanism is initiated by the AMF that requests the UE to send its SUCI.

Regarding the identity request procedure for SUCI, CT1 followed the stage 2 requirements as specified in the quote from subclause 6.12.4, above. This means that in TS 24.501, use of this procedure is not restricted to the registration procedure, and the UE will always respond to the request.
CT1 would thus like to ask SA3 the following question:

Question 1: Does SA3 see any security issues with not restricting the identity request procedure for SUCI to the registration procedure?
CT1 would also like to highlight to SA3 that if the UE initiates a de-registration procedure when it does not have a valid 5G-GUTI available, the UE will include its SUCI in the Mobile identity IE (see TS 24.501, subclause 5.5.2.2.1).
Question 2: Does SA3 see any security issues with including a SUCI in a De-Registration Request message, if the UE does not have a valid 5G-GUTI?
2
Actions
To SA3 

ACTION:
CT1 kindly asks SA3 to answer the above questions.
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