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1. Overall Description:

SA3 thanks SA3-LI for their LS on IMSI availability in the VPLMN.
SA3 provides the following feedback to the questions from SA3-LI.
Q1: If the security is terminated in the enterprise domain (i.e. the EAS) how does HPLMN or VPLMN satisfy the above requirements? 

For UE-to-EAS BEST, the BEST service only delivers a pre-shared key to the UE and the EAS.  This is similar to the GBA service.  The key is available in the HSE which is located in the home network.  The VPLMN can detect that a BEST service is being requested (see Annex A) and block the service if required by local regulation in the HPLMN or VPLMN – while not enabling LI, this prevents a service for which LI cannot be performed.
Q2: If the BEST UE is roaming, how does the VPLMN satisfy the above requirements?

The VPLMN will know that the attach request is for a BEST service because the APN in the ATTACH REQUEST will be an agreed BEST APN (See Annex A of the BEST TS). The VPLMN then can either block the attach for the BEST service (as it can for any APN) or, if it has arrangement with the home network so that it knows that the BEST service is only integrity protected and not confidentiality protected, allow the BEST service since LI can be performed in the SGW and PDN as normal.  This is the control mechanism agreed with SA3-LI when the TR 33.863 was approved.
If the VPLMN blocks the BEST APN the home network would not be able to detect this.  There are many reasons that APNs can be rejected so the end user would not know the reason that the BEST APN is blocked.
Where the VPLMN trusts the HPLMN, the VPLMN could trust that the HPLMN will not use confidentiality in countries where it is not allowed.  The HPLMN knows the location of the UE (see clause 4.3.2), and could disable confidentiality protection if necessary.  When the UE changes network and / or country, a new attach is required which will trigger a re-negotiation.

Q3: Can interception be provided if communication is already started? If it can be done how would this be achieved?

For an Integrity-only BEST service, the communication can be intercepted both in the VPLMN and the HPLMN in the normal way at the SGW and PDN.

For a confidentiality protected UE-to-HSE BEST service, the communication is unencrypted at the HSE, which is within the HPLMN.  The LI can be performed at the HSE; i.e. an ICE could be placed here.  The VPLMN can fulfil its LI obligations (if required) by blocking the BEST service as per question1.
For confidentiality protected UE-to-EAS, the BEST service has only provided the PSK and does not know the algorithm being used.  This is a similar situation to GBA (cf. question 1).  The key is available in the HSE in the HPLMN.

2. Actions:

To: SA3-LI Group.
ACTION:
SA3 kindly asks SA3-LI to take the above into consideration.
3. Date of Next TSG-SA WG3 Meetings:

SA3#88

07-11 August 2017

China

SA3#88-Bis (Adhoc on 5G)
09-13 October 2017

Singapore
