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Introduction
3GPP TS 23.282 introduces procedures for transmission and reception control in subclause 7.6. The requirements and short explanations for the role of the MCData server are presented in clauses 5 and 6. Additionally Appendix B provides an informative flow chart for the decision making procedures related to transition and reception control. This document is intended to discuss and clarify the points related to the transmission and reception control. For this purposes several question are formulated in the next section.

Questions:

The questions below (1 - 4) are related to the “Auto-send data” presented in subclause 7.6.2.2.
Question 1: Does “auto-send” from the sending user to the server always results in “auto-receive” between the server and the receiving user? 

Question 2: In step 5, is “auto-receive” implied?

Question 3: Is “Auto send data” applicable for group SDS (7.4.2.5, 7.4.2.6 and 7.4.2.7)? (If so item 2 in 7.6.2.2.to be corrected)

Question 4: Is “auto-send” applicable for FD? If so, in step 5, is it correct to say that “mandatory download” is implied?

The questions below (5 - 11) are related to the “Send data with mandatory download” presented in subclause 7.6.2.3.
Question 5:  Is the “mandatory download” applicable for SDS?

Question 6:  In step 2, based on the fact that “the data size is above the maximum data size for automatic data transmission” shouldn’t be a request-grant session before data is transmitted from the client to the server (see subclause 5.1)?

Question 7:  What is the influence of “mandatory download” for SDS? (See step 2 which include one-to-one standalone SDS over signalling and media planes (subclauses 7.4.2.2. and 7.4.2.3 respectively.)

Question 8: Is “mandatory download” applicable for groups? (if so item 2 in 7.6.2.3 to be corrected)

Question 9: What is the criterion for the decision “Request to transmit is queued” (step 4e)? 
Question 10: Step 4 implies as if the client sent a request for transmission w/o the data. If so, shouldn’t step 5 include the actual transmission of data from the client to the server also?

Question 11: Will it be correct to say that the “mandatory DL” feature in subclause 7.6.2 3 is reflected to appendix B figure B1-1 as “store and forward”?

Discussion

For each one of the questions above CT1 delegates are invited to provide answers consistent with the current material in the stagte-2 specifications. In case no common understanding is reached the questions should be addressed to SA6 with possible reformulation.
