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1. Overall Description:

The CT WGs have reviewed the LS from ITU-T on “Assignment of 3-digit MNC” (CP-120265) and have performed an initial analysis of the scenario(s) raised by ITU-T SG2, in particular the assignment of 3-digit MNCs in a single MCC that already has 2-digit MNCs allocated.
Based on the inputs to TSG CT, including those from the CT WGs (CP-120257 (CT1), CP-12-258 (CT3), CP-120259 (CT4)), TSG CT would like to express concerns with regards to the impacts that mixing of 2-digit and 3-digit MNCs under a single MCC will have on existing networks and devices. Changing the principles currently outlined in the 3GPP specifications is non-trivial and TSG CT is of the opinion that the mixing of 2-digit and 3-digit MNCs within a single MCC is likely to have adverse impacts and therefore would advise that a thorough feasibility study should be undertaken within 3GPP before any decision to proceed is taken at ITU.

TSG CT has the following responses to the specific questions raised by the ITU-T liaison,

Q1: Whether the use of 3-digit MNC has an impact on existing specifications of 2G/3G/4G mobile networks under your purview
CT answer:

Yes, this has an impact on the 3GPP specifications though a more detailed analysis will be needed to identify the full extent. The 3GPP specifications are written with the assumption that there is no mixing of 2-digit and 3 digit MNCs within the same MCC and all systems are implemented and deployed accordingly.
To be able to retrieve MCC+MNC from the IMSI, it is assumed in the relevant specifications that the length of MCC+MNC is fixed per MCC in order to clearly identify whether the first 5 digits or 6 digits of the IMSI have to be taken into account. The mixing of 2-digit and 3-digit MNCs in a single MCC would therefore have a major impact on the existing 3GPP specifications and existing implementations, based on fixed length of MCC+MNC, will identify the wrong PLMN if there is an overlap of 2-digit and 3-digit MNC allocation planes in a given MCC.

3GPP TS 23.003, the specification used as reference for numbering, addressing and identification in 3GPP systems, states in sub-clause 2.2: 
“Mobile Network Code (MNC) consisting of two or three digits for GSM/UMTS applications. The MNC identifies the home PLMN of the mobile subscriber. The length of the MNC (two or three digits) depends on the value of the MCC. A mixture of two and three digit MNC codes within a single MCC area is not recommended and is outside the scope of this specification. ” 
3GPP TS 23.122 states in Annex A: 
“Within a single country (or area identified by a MCC) all networks shall broadcast a 2 digit MNC, or all networks shall broadcast a 3 digit MNC. A mixture of broadcast 2 and 3 digit MNC codes is not permitted within a single country (or area identified by a MCC).”
It should also be noted that, interoperability and backward compatibility with existing implementations are requirements in 3GPP, so the introduction of a mixture of MNCs could not be covered by introducing new specification and leaving existing specifications unchanged

Q2: Whether there is a particular issue in having nationally 2 and 3 digit MNCs coexisting under the same MCC (core network, billing and customer care systems, roaming, operational aspects etc.)
CT answer:
Yes, there are issues with having 2-digit and 3-digit MNCs coexisting under the same MCC.
The procedures defined in 3GPP TS 23.122 Annex A “HPLMN Matching Criteria” and supported in 3GPP devices would lead to issues in the case that there is a mixture of 2 digit and 3 digit MNCs under a single MCC in a subscribers Home PLMN. In particular a 3GPP UE using a 3 digit MNC, in their home MCC, could incorrectly camp on a network using a 2 digit MNC assuming it is its HPLMN. As a result a subscriber could be denied service.
In addition the MCC/MNC is used to find out the home realm in roaming scenarios. This is the case of the V-PCRF finding the home network. In order to do so, the V-PCRF uses the Subscription-Id-Data AVP that may contain the IMSI as a string data. When only 2-digit or 3-digit MNCs are used per MCC, the V-PCRF may obtain the MNC by having the MNC length configured per MCC. This approach would no longer be valid if both 2-digit and 3 digit MNCs coexist under the same MCC.

As well as the applications defined in the 3GPP specifications there are also specific carrier applications to be considered which are based on IMSI analysis (e.g. AAA or Administration Billing Customer Care). The impact on these proprietary systems and applications needs to be assessed on a case by case basis and if 2-digit and 3-digit MNCs were mixed within one MCC area the resulting behaviour is unpredictable within a single network and between networks. 
Q3: Whether roaming of a 3-digit based subscriber on a 2 digit network is problematic and in what way.
CT answer:
The behaviour of a 3-digit based subscriber roaming in a region where there is a mixture of 2-digit and 3-digit MNCs under a single MCC is unpredictable and further analysis of this is needed before all the impacts can be identified.
2. Actions:

To TSG SA
ACTION: 
TSG CT asks TSG SA to take the above answers into account in any reply to ITU-T SG2’s LS.
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