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At the JWG (CN5#21) meeting in Dublin, documents N5-021068 and N5-021069 were presented.  Both were CRs to User Interactions, proposing to fix 3 errors common to both Release 4 and Release 5 specifications respectively:

1. Clause 4 of TS 29.198-05 refers to there being only 2 interfaces in UI, when in fact there are 3.

2. A parameter name of IpUICall.deleteMessageReq() is incorrect.  This is a new method in 3GPP Release 4 / Parlay 3, which did not exist in Parlay 2.1/3GPP Release 99.  Therefore it should be possible to correct this.

3. The STD for IpUIManager still refers to the Service Factory, which has been replaced in the Framework

The first and last changes proposed in the CR were straightforward and agreed.

The second change proposed to change a parameter name of a method to align it with other similar methods.  The question arose as to whether this would introduce a backwards incompatibility, i.e. were parameter names visible across CORBA the interface?

The following is the record of the discussion on N5-021068 in the draft report from the Dublin meeting (for N5-021069, the report refers to N5-021068 for the same conclusion):

DeleteMessageReq : this method was added to Rel-4. Question : what would be the policy for newer methods ? Do we need to be as backward compatible as with older methods ?

Would we not inheriting bugs if we don’t allow changes ? So if we don’t fix it now, we probably will never fix it.

Conclusion is to await the results of the discussion on whether parameter name changing leads to interoperability problems, see 1048

The rest is approved.

I have been unable to discover if changing parameter names introduces a backwards incompatibility, and there has been no discussion on this.

I have re-presented the 2 CRs to this meeting as N5-030051 and N5-030052, without the proposed change of parameter name.  This is for the following reasons:

1. The other changes proposed in the CRs were agreed and do not introduce backwards compatibilties.

2. If changing a parameter name introduces backwards incompatibility, then it is clear that no such change is possible

3. If changing a parameter name does not introduce a backwards incompatibility, i.e. the parameter names are not visible, then the issue is less serious:  developers might correct the parameter name themselves, but this would not impact interoperabiltiy.  So there is less of a need to correct this.

