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The following document provides comments and suggests improvements on TS 29.163v170.  These comments are the product of a detailed review of TS 29.163 and the most recently available version of ITU-T Q.1912.SIP (EDI-008).

1. O-MGCF

1.1 O-MGGF Timers are mis-aligned compared with Q.1912.SIP

TS 29.163v170 defines two timers ti/w1 and ti/w2.  These timers are used for overlap to en-bloc conversion and sending of early ACM respectively.  Similar timers are also deployed in Q.1912.SIP however in the case of ti/w2 (which is called Toiw2 in Q.1912.SIP) the indications of when the timer is stopped are different.  TS 29.163 says that the timer is terminated when the early ACM is sent while Q.1912.SIP explicitly states when the timer is stopped in terms of the messages received on the SIP interface (in particular, on reception of 484 Address Incomplete for the current INVITE, 180 Ringing , or 200 OK INVITE).  This gives a much clearer indication/specification as to when the timer is stopped since it is possible that the timer may be stopped before the ACM (which is the product of a time-out) is ever sent (e.g. if a 180 Ringing is received and the timeout has not happened the 180 would cause an ACM to be sent and the I-MGCF should stop the timer to prevent another ACM being sent).

Proposal #1: Align text describing Ti/w2 with similar text in table 32 of Q.1912.SIP. 

Additionally, TS 29.163v170 does not consider the case that the early ACM sent as a result of Ti/w2 expiry may not necessarily insert ring tone.  In ITU-T the view was taken that sending of early ACM as result of Toiw2 timeout does not necessarily mean that the far end has been contacted since the purpose of sending the early ACM in the first place is simply to kill ISUP timer T7.  For this purpose the "actions on timer expiry" was expanded to include the possibility that either ringtone or an "appropriate progress announcement" could be played.

Proposal #2: Update Ti/w2 to take into account the possibility that timer expiry may lead to a "progress announcement" being played.

In order to implement these 2 proposals the following text changes are proposed to table 18 in TS 29.163v170:

(see attached CR)

Table 18: Timers for interworking

	Symbol
	Time-out value
	Cause for initiation
	Normal termination
	At expiry
	Reference

	Ti/w1
	4-6 seconds (default of 4 seconds)
	When last address message is received in interworking situations.
	At the receipt of fresh information.
	Send INVITE, send the address complete message and insert ring tone
	7.2.3.2.1
7.2.3.2.4

	Ti/w2
	4-6 seconds (default of 4 seconds)
	When latest address message is received in interworking situations.
	
On reception of 484 Address Incomplete for the current INVITE, 180 Ringing ,or 200 OK INVITE
	 Send early ACM and send the awaiting answer indication (e.g. ring tone) or appropriate progress announcement to the calling party.
	7.2.3.2.4


1.2 Independence of COT from preconditions

Section 7.2.3.2.2.2 "SDP Media Description" of TS 29.163v170 states that preconditions are not met if the continuity indicator in the IAM is set to indicate that a COT test will be forthcoming and that the preconditions are met otherwise.  This is incorrect - the receipt of a COT message is only one factor in determining that preconditions are met at the I-MGCF - there may also be preconditions within the SIP network itself that also must be met before preconditions can be declared met.  Additionally, at this stage in the call flow all that can be said are that preconditions are added to the SDP offer, it is possible that these preconditions may already be met (e.g. due to the call re-using existing resources from another call) or that the preconditions are not already met (in which case precondition negotiation followed by appropriate resource reservation (both in the SIP and ISUP/BICC networks) will proceed.

Nortel is proposing a CR (N3-030497) trying to correct that clause.

Proposal #3:  Delete the paragraph in 7.2.3.2.2.2 and replace with the following text.
“The SDP media description will contain precondition information as per RFC 3312 [37].  The O-MGCF shall initiate the precondition signalling procedure using the SDP offer in the INVITE.  The precondition signalling is concluded upon sending (within an SDP Offer-Answer exchange) the confirmation of a precondition being met. The SDP Offer or Answer carrying the confirmation of a precondition being met is sent when both of the following conditions are satisfied.

1)If the Continuity Check indicator in the Nature of Connection Indicators parameter in the incoming IAM was set to indicate either “continuity check required on this circuit” or “continuity check performed on previous circuit” then, the Continuity message (COT) with the Continuity Indicators parameter set to “continuity check successful” shall be received. (See.7.2.3.2.3)

2)The requested preconditions are met in the SIP network.”
1.3 Assumption that COT is always supported in the BICC/ISUP network and that receipt of COT results in Sending of UPDATE.

The O-MGCF sections appear to assume that the incoming ISUP/BICC network will always support (and use) the COT mechanism.  No such assumption is made within TS 29.163v170. 
Nortel is proposing a CR (N3-030497) trying to correct that clause.

Proposal #4: Re-word paragraph 7.2.3.2.3 "Sending of UPDATE" as follows:
“If COT is received, that means that the previous incoming IAM had the Continuity Check Indicator set to either “continuity check required on this circuit” or “continuity check performed on previous circuit”.
When the requested preconditions in the IMS have been met and outstanding continuity procedures (if any) successfully completed the UPDATE is sent confirming that all the required preconditions have been met.”

1.4 COT received with "Continuity check failed" or Timer T8 expires.

There is no definition of the error case of what happens on the SIP side when the O-MGCF receives a COT with "Continuity check failed" or ISUP timer T8 expires.  Q.1912.SIP currently contains such functionality and TS 29.163v170 can perfectly adopt it, contributing also to achieve alignment.

Proposal #5: Add text under the current paragraph in 7.2.3.2.3 as follows:
"CANCEL shall be sent if the Continuity message is received with the Continuity Indicators parameter set to “continuity check failed” or the ISUP (or BICC) timer T8 expires."

Proposal #6:  Change the section name of 7.2.3.2.3 to "Receipt of COT"

Nortel is proposing a CR (N3-030497) trying to correct that clause.

1.5 Receipt of 4xx/5xx/6xx responses - Lack of indication that SIP procedures should be applied first in preference to simply releasing the call.

Section 7.2.3.2.12 of TS 29.163 is not aligned with the equivalent text in Q.1912.SIP (see section 7.7.6).  In particular there is no description advising of the need to follow any SIP procedures first before proceeding to then (if still appropriate) release the call. This description is needed to try to minimize the failed calls and increase operator revenues.

(See attached CR)

Proposal #7: Add the following text to section 7.2.3.2.12 under the existing text and prior to the table:
" In all cases where SIP itself specify additional SIP side behaviour related to the receipt of a particular INVITE response these procedures should be followed in preference to the immediate sending of a REL message to BICC/ISUP. 

If there are no SIP side procedures associated with this response, the REL shall be sent immediately.

NOTE - Depending upon the SIP side procedures applied at the O-MGCF it is possible that receipt of certain 4xx/5xx/6xx responses to an INVITE may in some cases not result in any REL message being sent to the BICC/ISUP network.  For example, if a 401 Unauthorized response is received and the O-MGCF successfully initiates a new INVITE containing the correct credentials, the call will proceed.
Table 17 indicates the "eventual" behaviour of the O-MGCF in the case that further measures taken on the SIP side of the call (to try to sustain the call) fail resulting in the ISUP half call being released by sending a REL message with the Cause Value indicated."

Also to add to Table 17, a note to values 401, 407, 413, 414, 415, 416, 420, 421, 505, 513, 580 indicating “Note 1: this response may be handled entirely on the SIP side; if so, it is not interworked”

2  I-MGCF

2.1 No description of action that I-MGCF should take if ISUP/BICC procedures are unable to route call to the ISUP/BICC network.

There is currently no description of what action the I-MGCF should take if ISUP/BICC procedures decide that the call cannot be routed to the BICC/ISUP network.  Such a scenario could unfold if a subscriber types in a number shorter than that required but long enough to enable the call to be routed to the gateway. This is a situation that may occur in a real network and must be taken into account.

(See attached CR)

Proposal #8:  It is suggested to made the following changes to to 7.2.3.1.1 "Sending of IAM":
“On reception of the INVITE requesting an audio session, the I‑MGCF shall pass an IAM to ISUP/BICC procedures. If BICC/ISUP procedures within the BICC/ISUP side of the I-MGCF determine that there are too few digits within this first INVITE for an IAM to be sent to the BICC/ISUP network, then the SIP side of the I-MGCF shall respond to the INVITE with a 484 Address Incomplete response. Otherwise the resulting IAM shall be send to the ISUP/BICC network.”

2.2 Creation of early dialog 

A "To-tag" should be added in the first non-100 provisional response in order to ensure that an early dialog is created.  Early dialogs are important to enable the communication of early media and to ensure that the I-MGCF has established a call control association for the incoming call.  The statement is needed because RFC3261 does not specify a MUST for this requirement.

(See attached CR)

Proposal #9: It is suggested to add the following statement to the "sending of IAM" section highlighting further additional behaviour that the I-MGCF must undertake as a result of the receipt of INVITE and sending of IAM.
"The I-MGCF shall include a To tag in the first backward non-100 provisional response, in order to establish an early dialog as described in RFC 3261 [19]."
2.3 Note 2 in table 5 should be deleted.


The note in the table indicates that the "none" and "id" priv-values can be received at the same time.  According to RFC3323 section 4.2 this is incorrect:

"When a Privacy header is constructed, it MUST consist of either the

   value 'none', or one or more of the values 'user', 'header' and

   'session' (each of which MUST appear at most once) which MAY in turn

   be followed by the 'critical' indicator."

Proposal #10:  Delete Note 2 from Table 5.
(See attached CR)

2.4 SDP offers/answers

TS 29.163v170 assumes that an SDP offer is always present within the received INVITE.  There is however no discussion within the document as to how the error case of no SDP within the INVITE is dealt with. 

Proposal #11: It is proposed to discuss how the error case is dealt with. The current behaviour for receipt of INVITE (with no SDP) as detailed in Q.1912.SIP clause 6.1.1 could be taken as a basis/starting point for discussion. 

Note: Q.1912.SIP clause 6.1.1 is provided as Annex A to this document for quick reference.

3.  General

3.1 No statement on ISUP/BICC compatibility procedures

TS 29.163v170 passes no making any statement in relation to ISUP/BICC compatibility procedures.  Q.1912.SIP on the other hand says that for the purposes of ISUP/BICC compatibility procedures the MGCFs shall be considered as "Type A" exchanges. Type A exchange is an "interworking exchange" (Q.764).

Proposal #13:  It is suggested to add the following statement at 7.1 of TS 29.163v170.
"The IWU shall act as a Type A exchange (ITU-T Q.764 [4]) for the purposes of ISUP and BICC Compatibility procedures."

3.2 No statement similar to 5.3.1 in Q.1912.SIP.

Clause 5.3.1 of Q.1912.SIP says:

"5.3.1
Identification of call, dialog and call control association
The IWU shall establish a one-to-one relationship between a SIP Dialog and a BICC/ISUP call/bearer control instance so that interworking is between signalling information related to the same call."
To correlate call control dialogues a similar statement within TS 29.163v170 is needed.

Proposal #14: It is suggested to add the following sentence clarifying this call control association in 7.1 of TS 29.163v170.
“The MGCF shall establish a one-to-one relationship between a SIP Dialog and a BICC/ISUP call/bearer control instance so that interworking is between signalling information related to the same call.”
(See CR attached)

Annex A (Clause 6.1.1 from Q.1912.SIP)

6.1.1 INVITE received without an SDP offer.

Upon receipt of the INVITE, the I-IWU shall determine if the received INVITE indicates support for reliable provisional responses.

1) If reliable provisional responses are supported, the I-IWU shall immediately send an SDP offer including media description within a 183 Session Progress message. 

a) If SIP preconditions are not in use, the I-IWU shall send the IAM upon receipt of the SDP answer with media description.

b) If SIP preconditions are in use, the I-IWU will send the IAM by continuing on to procedure in clause 6.1.2 (2) below.

2) If reliable provisional responses are not supported, the I-IWU shall immediately send out the IAM using local policy to set the Transmission Medium Requirement/User Service Information (TMR/USI) mandatory parameters. Depending on any necessary transcoding resulting from the selected TMR/USI, the I-IWU shall send the SDP offer including media description within the first 18X message backwards towards the SIP endpoint and may repeat this SDP offer within any subsequent provisional responses until the 200 OK INVITE is sent.  The 200 OK INVITE shall contain the same offer as that sent in all provisional responses.




_________________________

