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Proposed Liaison Statement on type approval testing for error case handling.

SMG3 WPA, when drafting core specification, tries to ensure that future expansion of the protocol is possible in later releases of the GSM/UMTS specifications.

This is done by careful definition of how messages and information elements can be extended and the error handling of the receiving entity when such an extension is received. 

For example, a type 4 information element has a length indication. It is possible to expand such IEs in later versions of the protocol by adding additional information on the end of the IE.  However for this to work correctly we need to assume that all old mobiles which receive an extended type 4 IE will ignore the extension, rather than reject the message.

It cannot be guaranteed that mobile manufacturers will correctly interpret these aspects of the core specifications. The only way this behavior can be guaranteed is if such behavior is tested as part of type approval.

SMG7 and T1 are asked to consider this for all SMG3 protocols including CC, SMS, SS, MM, GMM, SM, LLC, SNDCP. Are there sufficient tests specified to guarantee the mobile behavior in the respect? 

It has been remarked that one of the roles of SMG7 and T1 should be to ‘check’ the core specifications to see if they are adequate. If SMG7 or T1 believes that the core specifications are unclear or misleading in this area then this needs to be corrected so comments are welcomed.

As a specific example, consider the QoS information element used by Session Management. Are test(s) defined to test that if this information element is extended by adding new octets on the end, then this will not cause messages to be rejected by Release 97 mobiles?

(Ref GSM 04.07 section 11.4.2  . “However it is not a syntactical error that a type 4 standard IE specifies in its length indicator a greater length than possible according to the value part specification : extra bits are ignored.”)

