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[bookmark: _Toc153536036][bookmark: _Toc170413651]* * * * First change * * * *
[bookmark: _Toc170413672]6	SDP signaling
[bookmark: _Toc170413673]6.1	SDP signaling for N6-unmarked PDUs
A new SDP attribute called "unmarked-pdu-info" describes a mapping between protocols of PDUs that are not or cannot be marked using the RTP HE for PDU Set marking defined in clause 4.2 (i.e. N6-unmarked PDUs) and sender-defined PDU Set Importance (PSI) values associated to such protocols.	Comment by Rufael Mekuria: Cannot or “are not”	Comment by Serhan Gül (r1): Actually both. RTCP and STUN cannot be marked. SRTP can be marked, but audio packets may not be preferred to mark, as previously discussed.
The “unmarked-pdu-info” attribute shall conform to the following ABNF syntax (RFC 5234):
unmarked-pdu-info = "a=unmarked-pdu-info" 1*(SP "[" protocol-tag "=" protocol-val SP psi-tag "=" psi-val "]")
protocol-tag = "unmarked-proto"
protocol-val = "RTCP" / "STUN" / "RTP"/ token	Comment by Rufael Mekuria: Maybe also a generic support via “others”	Comment by Serhan Gül (r1): I think the correct syntax would be “token” as defined in RFC 8866. 
Question: What happens if the AS signals a PSI for an unknown protocol XYZ? Does the UE ignore it and not include in the Dynamic Policy or does the network ignore it?
psi-tag = "psi"
zerotofive = "0" /"1" / "2" / "3" / "4" / "5"
onetonine = "1" / "2" / "3" / "4" / "5"/ "6" /"7" / "8" / "9"
psi-val = onetonine / (“1” zerotofive) ; numeric values 1-15
; token as defined by IETF RFC 8866
The values have the following semantics:
-	unmarked-proto: Name of the application-layer protocol used to encapsulate N6-unmarked PDUs. Secure variants of RTP and RTCP (SRTP and SRTCP) are also applicable. If the “unmarked-pdu-info” attribute is included at media level, this field shall not contain the value “STUN”.	Comment by Rufael Mekuria: Is this freely defined or based on some normative specification	Comment by Serhan Gül (r1): This is the name of the app-layer protocol used to encapsulate the N6-unmarked PDUs. The allowed values are defined in protocol-val in the ABNF syntax. I tried to make the definition more explicit, I hope it is more clear now.	Comment by Serhan Gül (r2): If a PSI for STUN is indicated, this must happen at session level because it would be ambiguous if different PSI values are indicated for STUN in different m-lines.
-	psi: PDU Set Importance value in the range 1 to 15 (inclusive).
An example usage is provided below:
a=unmarked-pdu-info [unmarked-proto=RTCP psi=5] [unmarked-proto=STUN psi=3]
If an RTP sender that uses the RTP HE for PDU Set marking intends to assign a PSI value to its outgoing N6-unmarked PDUs (e.g., STUN, RTCP packets or unmarked audio RTP packets) then it shall use the “unmarked-pdu-info” attribute.	Comment by Rufael Mekuria: I swapped the sentences to better highlight the causal relation	Comment by Serhan Gül (r1): okay
	Comment by Rufael Mekuria: Why not possible to use it more generically, it is still optional right (is this an if or and if and), problem is the word only	Comment by Serhan Gül (r1): Yes, it is optional and can only be used if the RTP HE for PDU Set marking is used. Changed “when” to “if” for clarity.
RTP sender may include the “unmarked-pdu-info” attribute at media level in an SDP media description (“m=” line), if the extmap attribute with the URN for the RTP HE for PDU Set marking is also included in the SDP media description. Otherwise, the “unmarked-pdu-info” attribute shall not be present at media level.

If the “unmarked-pdu-info” attribute is present at session level, it only applies to SDP media descriptions that also include the extmap attribute with the URN for the RTP HE for PDU Set marking. 
	Comment by Rufael Mekuria: I swapped the sentences to better highlight the causal relation	Comment by Serhan Gül (r1): okay
The “unmarked-pdu-info” attribute can be included in the SDP offer or SDP answer. However, it only applies to outgoing packets from an RTP endpoint. Therefore, an RTP endpoint should omit this attribute from the SDP answer (even if it was present in the SDP offer), unless the endpoint is an RTP sender that uses PDU Set marking (i.e., the extmap attribute with the URN for the RTP HE for PDU Set marking is present in at least one SDP media description) and intends to indicate the appropriate PSI values for its N6-unmarked outgoing packets. 	Comment by Rufael Mekuria: Is it necessary to keep this paragraph ?	Comment by Serhan Gül (r1): I think yes, because this attribute should only be used by an RTP sender that uses PDU Set marking and wants to indicated default PSI values for PDUs that it cannot mark or does not prefer to mark (e.g. audio). This paragraph preclude an RTP receiver or an RTP sender that does not use PDU Set marking from using this attribute.	Comment by Rufael Mekuria: My suggestion is to both remove ths paragraph en the note	Comment by Serhan Gül (r1): Since I think the paragraph is necessary, I only made a few edits to improve clarity. I hope the shortened note is okay.
The attribute can e.g. be used by an AS to indicate to a UE the appropriate PSI values for its N6-unmarked PDUs. 	Comment by Rufael Mekuria: Consider shorting this note or removing, to something like : the above SD P signalling can be used, maybe just a pointer to 26.113 clause 10.3 as example. It just feels out of place.	Comment by Serhan Gül (r1): Shortened the note and left a pointer for the usage in the RTC system.	Comment by Serhan Gül (r2): I think it would be good to reinsert the note to provide a use case (RTC architecture), after the related CR to 26.113 is agreed.

* * * * Second change * * * *

[bookmark: _Toc170413638]2	References
…
	Comment by Serhan Gül (r2): Removing these for now, can be reinserted after the note is added back.


