3GPP TSG-WG SA4 Meeting #131-bis-e	S4-250529
Online, Apr 11 – 17, 2025	(revision of S4-250xxxx)

Title:	[DRAFT] Reply LS on MBS Communication Service Type
Response to:	R3-250858/S4-250492
Release:	Rel-18
Work Item:	NR_QoE_enh-Core

Source:	[Huawei to be] SA4
To:	RAN3
Cc:	RAN2, SA5

Contact Person:	
Name:	Qi Pan
Tel. Number:	
E-mail Address:	panqi8 AT huawei DOT com

Send any reply LS to:	3GPP Liaisons Coordinator, mailto:3GPPLiaison@etsi.org 	

Attachments:	None.


1. Overall Description:
SA4 thanks RAN3 for the reply LS on MBS Communication Service Type in S4-250492/R3-250858. For the questions in the LS, SA4 would like to provide the answers as following. 
Table. @communicationServiceType
	Element or Attribute Name
	Use
	Description

	
	@communicationServiceType
	OD
default=
”all”
	When present, this attribute indicates in which communication service type the QoE collection is requested:
-	The value mbsMulticast refers to the MBS Multicast communication service per clause 21.1 of TS 38.300 [71].
-	The value mbsBroadcast refers to the MBS Broadcast communication service per clause 21.1 of TS 38.300 [71].
-	The value all refers to all communication service types.
When absent, quality metrics collection is requested for all MBS modes.



· Question 1: What does this “all” value mean? Which of the following different interpretations is in line with SA4’s intention :
· Option 1: Value “all” means that the UE shall conduct QoE measurements on broadcast multicast, and unicast.
· Option 2: Value “all” means that the UE shall conduct QoE measurements on broadcast and multicast.
· Option 3: Value “all” means that the UE shall conduct QoE measurements on broadcast and multicast, but not on unicast
· Answer 1: Option 1 is the right interpretation. Please find the agreed CR as attached.
· Question 2: What is the reason for setting the “Use” value of @communicationServiceType to “OD”?. Some companies in RAN3 think the “OD” property of @communicationServiceType causes problems and should instead be changed to “O”. The reason is that, if the @communicationServiceType is absent from the measurement configuration, the UE will not conduct QoE measurements for sessions delivered via MBS, for any MBS mode. This is because @communicationServiceType is the only indication in the configuration that the measurement is requested for MBS. Is it acceptable to rename the “Use” from “OD” to “O”?
· Answer 2: Yes, the property of “OD” has been renamed to “O” as corrected in the attached CR“OD” is used to indicate the default value is set to “all” even if @communicationServiceType  is missing, which means the issue indicated by some RAN3 companies doesn’t exist any more.
· Question 3: Is it acceptable for SA4 to rename @communicationServiceType to @MBScommunicationServiceType? The intention is to align the naming with the corresponding TS 38.413/423 IE (MBS Communication Service Type) and the TS 28.622 IE mBSCommunicationServiceType, and to avoid potential misunderstandings across WGs.
· Answer 3: Yes, now the naming has been changed to @mbsCommunicationServiceTypeAs indicated in the above two answers, the @communicationServiceType does not only cover the MBS scenario while also the unicast case. The @communicationServiceType could be a more general terminology. 
2. Actions:
To RAN3 group.
ACTION: 	SA4 asks RAN3 to take the above into account and provide feedback if any.
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