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1. Overall Description:
SA2 thanks CT4 for observing the undiscussed issues about how to handle Ethernet MA PDU session using MPQUIC-E functionality when 1) the 3GPP access leg is established in EPS and 2) when the MA PDU session is a HR PDU session or a PDU session with an I-SMF.

SA2 has discussed the above scenario and agreed the principle that the MPQUIC-E is not applied to both EPS and home-routed roaming scenario. In addition, since I-SMF is not applicable to MA PDU session which is derived from the text in TS 23.501 clause 5.32.1 and the text in TS 23.502 clause 4.23.5.1 below, the MPQUIC-E is also not applied to I-SMF case.

TS 23.501 clause 5.32.1 specifies below:

In this Release of the specification, support for ATSSS assumes SMF Service Areas covering the whole PLMN or that a MA PDU Session is released over both accesses when the UE moves out of the SMF Service Area.

[bookmark: _Toc20204334][bookmark: _Toc27895026][bookmark: _Toc36192108][bookmark: _Toc45193207][bookmark: _Toc47592839][bookmark: _Toc51834926][bookmark: _Toc186960074]TS 23.502, clause 4.23.5.1 specifies as below:

“If the service area of the selected SMF does not include the current UE location and the UE does not request for a MA PDU Session, the AMF selects an I-SMF that serves the area where UE camps.”

“If the service area of the selected SMF does not include the current UE location and the UE requests a MA PDU Session, then the AMF rejects the MA PDU Session Establishment procedure.”


Therefore, the answers to the questions mentioned by C4-250554 are listed below:

Q1: Can SA2 clarify the handling of MA PDU sessions using MPQUIC-E with a 3GPP access leg in EPS with respect to the PDN connection type to be signaled to the eNB?

Answer to Q1: PGW-C+SMF will only include the ATSSS capability of ATSSS-LL (with Active Standby) to PCF so that only ATSSS-LL (with Active Standby) is enabled to MA PDU session.

Q2: Can SA2 confirm CT4 assumption regarding the handling of MA PDU sessions using MPQUIC-E for HR PDU sessions and PDU sessions with an I-SMF.

Answer to Q2: the (H)SMF will only include the ATSSS capability of ATSSS-LL (with Active Standby) to PCF so that only ATSSS-LL (with Active Standby) is enabled to MA PDU session. For I-SMF case, MA PDU session is not applicable.

Please check the attached CR.

2. Actions:
To CT4 group.
ACTION: 	SA2 asks CT4 group to take the above information into account.

3. Date of Next TSG SA WG2 Meetings:
TSG-SA2 Meeting #170		25th Aug – 29th Aug, 2025		Goteborg, SE
TSG-SA2 Meeting #171		13th Oct – 17th Oct, 2025		Wuhan, CN



